1 лютого – Міжнародний день десерту

Популярність смачних страв, іменованих десертами, дійшла до того, що серед неофіційних свят почали з’являтися дні, присвячені тому чи іншому десерту, наприклад, День торта, День Нутелли, День ескімо, День морквяного торта, День тістечок, День шоколаду тощо.

Нарешті, з’явився й об’єднує всі ці свята Міжнародний день десерту. Він також має неофіційний характер і поширюється переважно завдяки шанувальникам і мережі Інтернет. Правда, досі серед любителів солодкого не сформувалася спільна думка щодо того, коли ж відзначати це свято. Хтось ратує за те, щоб зустрічати його 12 листопада, хтось – 1 лютого. Поява іншої дати, очевидно, пов’язана з неймовірною популярністю десерту кейк-поп, створеного в США за участю блогера і кондитера Енджі Дадлі, який набув у 2008 році широкого поширення і визнання. (Кейк-поп – один із видів кондитерських виробів, міні-тортики на паличці).

Можливо, через деякий час дата буде визначена остаточно, хоча для тих, хто не в змозі відмовити собі в задоволенні поласувати улюбленими десертними солодощами, точна дата свята не так вже й важлива.

Святкування Міжнародного дня десерту передбачає різні варіанти сценарію, що залежать лише від особистих переваг, вільного часу і фантазії. Це може бути фестиваль, флешмоб, виставка або конкурс, де учасники представляють на суд гостей свій власний десерт і куштують десертні творіння інших учасників. Майданчиком для проведення конкурсів можуть стати також соціальні мережі, де можна буде оцінити оригінальність дизайну представленої страви, обговорити рецепти, а також просто поспілкуватися на тему улюблених десертів. Головним має залишитися те, що це свято не обмежиться вшануванням якоїсь однієї, нехай і дуже улюбленої страви, а дозволить побачити різноманіття творчої думки кондитерів і кулінарів!

Рецепт кейк – поп

Iнгредієнти: курячі яйця (від 5 штук, у сирому вигляді); борошно (до 250 г); згущене молоко (80–120 мл); розпушувач (2–3 чайних ложки); глазур або топлений шоколад; присипки та інші декоративні кондитерські елементи (кокосова стружка, подрібнені горішки).

В одну ємкість розбити яйця і насипати цукор та ретельно збити. Продовжувати збивати, додаючи борошно. Тісто помістити в формочку для випічки й поставити в духовку на 30 хвилин. Потім витягти його та охолодити. Щойно бісквіт охолоне, його потрібно подрібнити. Можна блендером або вручну. В отриману консистенцію додати згущене молоко доти, доки бісквіт не перетвориться на пластичну масу. Потім з того, що вийшло, можна ліпити кульки. Щоб вони трималися на паличці, їх діаметр не повинен перевищувати 3–5 см, іншими словами, їх краще зробити завбільшки з волоський горіх або сливу. Коли всі ласощі будуть зліплені, їх потрібно покласти в морозилку на деякий час (до 30 хвилин), щоб дати їм затвердіти. Тепер кожну кульку можна закріпити на паличці, попередньо змастивши той кінчик, на який вона буде нанизана, шоколадом, щоб забезпечити міцне кріплення. Нарешті, в топленому чорному або білому шоколаді можна акуратно обмазати поверхню самих кульок, а потім покрити її присипкою. Хоча, загалом, господиня може фантазувати на свій смак та уподобання.

Дешево і смачно

Десерти без випічки – це паличка-виручалочка для будь-якої господині. Готуються вони швидко, а пекти нічого не потрібно. Досить купити печиво, до нього, наприклад, додати сметану і фрукти, вважайте, що торт у вас готовий. Ми купили банани, вони відмінно ароматизують десерти. До них взяли різне печиво: звичайне «квадратне», вівсяне і невеликий крекер. А що з цього вийшло – читайте далі.

Інгредієнти: печиво – 300 г; бана-

ни – 2 шт.; сметана – 200 г; цукор –

60 г; молоко – 150 г; какао для присипки – 1–1,5 ст. л.

Кожну окрему штучку печива занурюємо в молоко, таким чином вони стануть м’якшими та швидше просочаться начинкою.

Вибираємо будь-яку відповідну форму, вистилаємо її харчовою плівкою й викладаємо перший шар з печива. Вийде в ряд три печива довжиною приблизно 8 см. Відразу змащуємо сметаною. На сметану сиплемо трохи цукру на свій смак. Чистимо банани й ріжемо кружальцями. На сметану викладаємо банани.

Повторюємо таким чином знову всі шари: печиво, сметана, цукор і банани. Завершуємо торт печивом. У нас вийшло 4 шари. Закриваємо харчовою плівкою, ставимо на кілька годин у холодильник. Якщо ви плануєте їсти торт тільки наступного дня, то просочувати печиво молоком не обов’язково, він за ніч просочиться сметаною й печиво стане м’яким у будь-якому випадку.

Знімаємо плівку, верхівку торта змащуємо сметаною й присипаємо какао.

Вийшло просто і смачно. Торт ніжний завдяки просоченню зі сметани й ароматний завдяки доданню бананів.

Добірку рецептів підготувала  Христина   ЖУРАВЕЛЬ.