З турботою про народ

У грудні поточного року пленарні засідання законодавчого органу проходять щотижня. Народні обранці оперативно розглядають і схвалюють закони, спрямовані на покращення життя громадян республіки.

Під час чергового засідання 13 грудня голова Верховної Ради Олександр Щерба представив законодавчу ініціативу «Про внесення доповнення до Конституційного закону Придністровської Молдавської Республіки «Про уповноваженого з прав людини в ПМР». Як пояснив Олександр Щерба, законопроект розроблений на основі звернень громадян ПМР на його адресу.

Документом пропонується наділити Уповноваженого з прав людини правом звертатися до компетентних державних органів і організацій із заявою в разі встановлення факту порушення прав і свобод людини й громадянина, в тому числі подавати заяви від імені осіб, чиї права та свободи порушені, без довіреності, за відновленням їхніх прав і свобод. Так, останнім часом мають місце випадки, коли громадяни через будь-які життєві обставини не звертаються до компетентних державних органів і організацій за реалізацією своїх прав, у тому числі й за отриманням грошових виплат.

«Щоб захистити свої права, людина повинна звернутися і до Уповноваженого з прав людини, і додатково направити заяву у відомство, до якого є претензії. У підсумку вона ходить по інстанціях, і створюється враження, що у нас не держава працює для людей, а люди створюють документообіг для держорганів. Законопроект покликаний спростити й упорядкувати цей процес. У пріоритеті – захист прав громадян», – зазначив Олександр Щерба.

Цей законопроект був ухвалений у першому читанні.

Також у першому читанні була розглянута підготовлена в рамках гармонізації нашого законодавства з російським законодавча ініціатива народного депутата Михайла Бурли «Про внесення доповнення до Трудового кодексу (ТК) Придністровської Молдавської Республіки».

Цей проект закону розроблено з метою розширення в ТК республіки прав громадян, які виховують неповнолітніх дітей-інвалідів. Він коригує ТК ПМР в частині права одного з батьків (у тому числі й прийомного), який виховує неповнолітню дитину-інваліда, брати щорічну оплачувану відпустку за його бажанням у зручний для нього час. Таке право надається також опікунам і піклувальникам. Так, відповідно до трудового законодавства окремим категоріям працівників щорічна оплачувана відпустка може надаватися за їхнім бажанням у зручний для них час. Однак вищеназвані особи до них віднесені не були. Відсутність такого права робила їх заручниками свого роботодавця, який під приводом виробничої необхідності погоджувався дати відпустку тоді, коли це було вигідно йому, а не працівнику, і виключало можливість догляду за хворою дитиною.

«У рамках соціальної політики держави завжди надаються пільги категоріям громадян, яким необхідна підтримка. Були ухвалені зміни в Трудовому кодексі ПМР, які дозволять батькам, які виховують інвалідів, брати відпустку в зручний для них час. На мою думку, роботодавці повинні з розумінням поставитися до цього законопроекту, оскільки не лише за державою закріплена соціальна функція, а й підприємцям також потрібно своєчасно виконувати свої соціальні обов’язки», – сказав Михайло Бурла.

У першому читанні депутати ухвалили низку змін до Закону «Про податок на прибуток фізичних осіб». Авторами законопроекту є народні депутати Віктор Гузун, Вадим Доні, Вадим Кравчук, Вадим Левицький, Андрій Межинський.

Документ розроблений з метою врегулювання спірних моментів під час укладання цивільно-правових договорів між індивідуальними підприємцями та юридичними особами. Парламентарії розробили законодавчу норму, згідно з якою не підлягають оподаткуванню податком на прибуток з фізичних осіб прибутки в розмірі не більше 100 тис. рублів на місяць, виплачені юридичною особою індивідуальному підприємцеві під час придбання товарів або надання послуг.

«Запропонований механізм необхідний для того, щоб юридичні особи та індивідуальні підприємці могли між собою взаємодіяти. Щоб юридичні особи могли купувати в індивідуальних підприємців товари й надавати послуги», – зазначив голова Комітету з розвитку підприємництва та промисловості Віктор Гузун.

Наступне пленарне засідання відбудеться 19 грудня. Планується розглядання в остаточному третьому читанні республіканського бюджету на 2018 рік.

Микола ЮРКЕВИЧ.