Стратегія ефективного працевлаштування

На сьогодні актуальною проблемою нашого суспільства є відсутність чіткої стратегії в профорієнтаційній роботі з молоддю. У навчальних закладах приділяється увага здебільшого навчальному процесу,  але в недостатній мірі  – формуванню розуміння, де саме випускники зможуть реалізовувати здобуті знання й навички. Ось чому професійна орієнтація повинна бути справжнім навчальним курсом, який учні вивчатимуть, починаючи  з дитячого садка й до вишу. А ми, у свою чергу, продовжуємо друкувати матеріали, присвячені актуальній темі вибору професії та працевлаштуванню.

У Торгово-промисловій палаті ПМР відбувся круглий стіл «Стратегія ефективного працевлаштування». На зустрічі порушувалися питання підготовки кваліфікованих кадрів, забезпечення населення робочими місцями, особливо молоді. У заході взяли участь представники Міністерства економічного розвитку, Міністерства промисловості та регіонального розвитку, Федерації профспілок Придністров’я, Єдиного державного фонду соціального страхування, Союзу промисловців, аграрії та підприємці.

Організація зайнятості населення на сьогодні одне з основних завдань у вирішенні проблем безробіття в нашій республіці. За словами міністра з соціального захисту та праці ПМР Олени Куліченко, за 9 місяців цього року 755 осіб забезпечили робочими місцями.

 «Завдання органів влади й бізнесу – знайти точку перетину, коли пропозиція і попит дорівнюватимуть одне одному. У такому випадку економіка буде забезпечена необхідними робочими місцями, а люди будуть задоволені оплатою праці, яку їм пропонують», – наголосив президент Торгово-промислової палати ПМР Юрій Ганін. Він розповів, що в Придністров’ї на обліку з безробіття офіційно перебуває понад 6 тисяч осіб (у реальності ж ці цифри можуть досягати до 20 тисяч). Виявляється, що робочі місця є, але головні проблеми в тому, що роботодавці не готові виплачувати таку зарплату, щоб люди працювали в Придністров’ї, а також не вистачає спеціалістів з кваліфікацією, необхідною на ринку праці.

Крім того, доповідач зазначив, що існує чотири суб’єкти, відповідальні за рівновагу пропозиції й попиту в економіці країни. До їх числа входять роботодавці, наймані працівники та непрацевлаштоване населення, студенти професійних навчальних закладів і безпосередньо навчальні заклади. Між цими суб’єктами сформувалися певні претензії одне до одного: у роботодавців – до навчальних закладів за низький рівень кваліфікації фахівців, що випускаються. У свою чергу, у найманих працівників і безробітного населення претензії пов’язані з низькою оплатою праці. А навчальний заклад не влаштовує низький рівень наставництва під час проходження практики на виробництві.

На думку фахівців, щоб вирішити цю проблему, необхідно ввести в законодавство «учнівський контракт», згідно з яким роботодавець укладає угоду з учнем. Це може бути вигідним для обох сторін: професійне навчання надаватиметься теоретично й на практиці. Така форма придбання знань і навичок дістала назву «дуальної освіти».

Юрій Ганін представив список найбільш необхідних робочих спеціальностей у республіці: швачки, розкрійники й збирачі взуття, водії, електрозварники, кухарі, офіціанти, механізатори. У рейтингу фахівців з вищою освітою – менеджери, технологи, модельєри та інженери-електрики.

На майбутнє планується організація спеціальних курсів перепідготовки, які дозволять за короткий термін навчити людину необхідних навичок. Так, представник швейної фабрики «Одема» зазначив, що подібну програму на виробництві планують запустити в середині січня наступного року. Курси з навчання швейної справи будуть тривати від 3 до 6 місяців. На торгово-промисловій фірмі «Інтерцентр Люкс» такі курси практикуються з весни цього року, до того ж стажування оплачується коштом підприємства-роботодавця, а умови праці відповідають всім нормам.

«Ми пропонуємо коштом бюджету Єдиного державного фонду соціального страхування забезпечити фінансування програми підвищення кваліфікації й професійної підготовки, що дасть можливість як молодим, так і особам старшого віку знайти себе шляхом оволодіння новою спеціальністю й кваліфікацією», – завершила розкриття обговорюваної теми Олена Куліченко.

Анастасія   КАЛІОН.