Підтримка прав людини

Що потрібно людині з обмеженими можливостями? Думка про те, що головним є жалість, допомога та постійні ліки – це стереотипи, які руйнують суспільство та створюють ще більше непорозуміння між людьми. У першу чергу варто знати, що всі ми є громадянами нашої республіки й усі маємо рівні права. Рівне ставлення одне до одного, повага й турбота з боку суспільства та держави – ось, що, дійсно, необхідно людям з особливостями розвитку.

Основні правові проблеми таких членів суспільства обговорювали минулого тижня учасники круглого столу, який відбувся в Тирасполі в рамках програми «Підтримка прав людини на обох берегах Дністра» Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Молдові. На заході були присутні представники органів державної влади, профільних громадських організацій, посольства Швеції в Молдові, а також люди з обмеженими можливостями.

У рамках круглого столу була розгорнута активна дискусія з різних актуальних проблем, які виникають у громадян з особливостями розвитку. Розглядалися питання працевлаштування цих людей, надання їм освіти й спеціальної медичної допомоги тощо.

На сьогодні є ще одна проблема – безперешкодний доступ до державних установ та інших будівель. Зазвичай установка пандусів не вирішує проблему вичерпно. Спілкуючись за круглим столом, люди з обмеженими можливостями наголошували, що є необхідність в удосконаленні й деяких приміщень. Високі пороги, відсутність поручнів та погане освітлення часто стають нездоланними перешкодами для них. Це створює не тільки фізичні труднощі, а й погіршує психологічний стан, адже неможливість самостійно виконати ту чи іншу справу часто погано впливає на людину.

Своїми власними історіями життя в рамках круглого столу поділилися з присутніми люди з обмеженими можливостями. Їхні розповіді стали ще одним прикладом того, що все-таки людина може стати успішною й досягти своєї мети наперекір життєвим труднощам.

Ольга   СТОЯНОВА.