Творче надбання республіки

Державний художній музей представив нову експозицію. Шанувальників образотворчого мистецтва запрошують ознайомитися зі звітною виставкою Спілки художників Придністров’я за 2020 рік. У трьох виставкових залах розташовано близько 90 робіт, виконаних у різних жанрах – декоративне, реалістичне мистецтво, пейзаж, портрет, скульптура.

Звітна виставка Спілки художників Придністров’я – це своєрідне підбиття творчих підсумків минулого року. У залах Державного музею зібрані тільки нові твори наших митців, деякі роботи виставили буквально перед самим відкриттям експозиції. Полотна були ще вологі від невисохлих фарб, і в залах витав запах творчості – олійних фарб. Ось така атмосфера натхнення панує в головному художньому музеї країни.

Експозиція з перших секунд знайомства приваблює своєю неоднозначністю: тут воєдино зібрані абсолютно різні твори – за жанром, технікою виконання. Яким бачили світ художники минулого року відображено в пейзажах, портретах, графіці, скульптурі. «Якщо подивитися за жанрами, у нас є й декоративні композиції, наприклад, Миколи Пономаренка – «Богородиця», є представники абстрактного мистецтва – Людмила Грекул, Олеся Іванова. Також є художники, які творять виключно в такій класичній, реалістичній мальовничій школі. Припустимо, Анастасія Тюміна, у неї є серія натюрмортів – класика цього жанру, в кращому сенсі цього слова», – знайомить нас із виставкою мистецтвознавець-експерт Придністровського державного художнього музею Альона Лазарєва.

Автори робіт звітної виставки в цьому році віддали перевагу пейзажному жанру, що й не дивно, адже минулий рік був знаковим для нашої республіки: ми відзначили ювілей – 30 років з дня утворення держави. Всю її красу та своє бачення живописці перенесли на свої художні полотна. «Такий високий клас цих робіт кидається в очі! Навіть коли на цю виставку приходить недосвідчений глядач, йому просто добре, він по-справжньому і глибоко дихає, тому, що живе краса, вона така різна і так по-різному її передають художники», – підкреслює Альона Лазарєва.

Звітна виставка відбувається щороку, з моменту, як була створена Спілка художників Придністров’я. Експерти відзначають, що рівень робіт, безумовно, зростає і показує всю багатогранність творчості нашої республіки. «Якщо взяти певну частину виставки – тут є й декоративні композиції, абстракція, реалістичне мистецтво, портрет, пейзаж і тут же скульптура. Ніщо і ніхто нікому не заважає, за суттю справи, вони дуже здорово співіснують. Анастасія Швець, наприклад, захотіла написати портрет, невеликого формату, віконце таке, ніби погляд – очі в очі. Вона пише маленьку дівчинку, свою племінницю Єву. І пише в такому стилі художників ХVII–XVIII століття. Їй захотілося так, і у неї це виходить, вона – дуже тонкий художник.

Якщо говорити про графіку, інша художниця, Наталя Страсевич, звернулася до такої книжкової мініатюри Середньовіччя. Досить цікаво цього разу представлена графіка, тому що тут є акварель нашого видатного сучасного художника Ігоря Мосейчука, адже він безперечний лідер в цій техніці. Однак поруч із ним представлений цікавий такий малюнок – замальовка, які робляться швидко, на одному диханні, автора Анатолія Черевкова. Художнику нудно бути в якихось рамках», – розповідає мистецтвознавець-експерт Придністровського державного художнього музею Альона Лазарєва.

Своє бачення рідного краю висловив і художник Михайло Шарак – він трансформує простір і предмети, створюючи оптичні ілюзії реального світу. Михайло Шарак – єдиний у Придністров’ї майстер, який працює в стилі оп-арт. «Він настільки різноманітний у пошуках сучасного мистецтва, в стилі оптичного мистецтва, митець наслідує Віктора Вазарелі, йде його слідами й пише таке око або кулю і в її глибині видно обриси нашої фортеці, з глибини століть», – наголошує Альона Лазарєва.

Мистецтвознавець-експерт державного художнього музею зазначає, що останнім часом люди все більш охоче відвідують виставки, придністровського глядача вабить до прекрасного. До речі, звітна експозиція відкрита для всіх бажаючих щодня, крім понеділка. З різноманіттям художніх творів можна ознайомитися з 10-ї до 15-ї години.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.