Інформаційні технології на службі у педагогів

Цифровізація прискорює модернізацію багатьох галузей, змушуючи переводити в новий формат різноманітні сервіси та послуги. У багатьох державах світу давно намітився тренд на інтернетизацію освіти – педагоги вже не один рік читають лекції та проводять семінари онлайн. Пандемія та зумовлені нею карантинні заходи переконали у важливості дистанційної освіти навіть її критиків, адже, всупереч труднощам, що виникають, діти продовжують розвиватися, замість того, щоб просто прогаювати час вдома.

Пандемія змусила коректувати свою роботу і навчальні заклади Придністров’я. Наприклад, у Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К) попри всі труднощі, навчальний процес був подовжений на належному рівні. За словами директора РУТЛ-К Тетяни Гілаш, інформаційні технології відкривають нові можливості в системі освіти. «У процесі навчання відбувається активне впровадження дистанційних технологій. Інформаційне середовище, створене на базі високотехнологічних засобів інформатизації, стає складовою частиною процесу навчання. У нашому закладі особлива увага приділяється проведенню дистанційних занять і консультацій з використанням комплексу електронних ресурсів, основним з яких є сервіс G Suite for Education. Уроки онлайн організовуються на базі сервісу GoogleMeet. Учителі у своїй роботі спираються також на єдиний фонд електронних інформаційно-освітніх ресурсів «Електронна школа Придністров’я», – зазначила Тетяна Андріївна.

З упровадженням комп’ютерних технологій в життя ліцею, виникла можливість ведення електронного класного журналу, який автоматизує процес контролю над успішністю, дублює записи шкільного журналу, захищаючи його від спотворень, дає можливість контролювати кількість оцінок з усіх предметів.

Директор ліцею наголосила, що відтепер учні більше не будуть ховати щоденники від батьків і вчителів. «Крім того, підвищується моральна мотивація учня, він більш відповідально ставиться до відвідування занять і безпосередньо до навчання. Грамотний контроль за успішністю допомагає на ранніх стадіях виявити проблеми в засвоєнні будь-яких дисциплін, своєчасно звернути увагу батьків на небезпечну ситуацію.

XXI століття стало століттям інформаційних технологій, швидкість науково-технічного прогресу постійно зростає. Впровадження електронного журналу в освітню практику школи – на мій погляд – дало педагогам важливу перевагу: залучило батьків до навчально-виховного процесу, забезпечило швидкий і своєчасний зв’язок з ними, занурило їх у повсякденне життя дітей і школи», – сказала педагог.

Упровадження електронного журналу зовсім не скасовує «живий контакт» батьків і вчителя. Кожен батько, який бажає поговорити про успіхи та проблеми своєї дитини, може зателефонувати вчителю й почути інформацію про успішність і поведінку свого сина чи доньки.

Однак величезний плюс інформаційної системи в тому, що батьки щодня володіють достовірною інформацією про навчання своїх дітей. З першої хвилини відвідування буде предметна розмова, а не низка «несподіваних відкриттів» для батьків. Таке можливо, якщо електронний журнал заповнюється вчителем у день проведення уроку, тоді батьки дізнаються про оцінки в день їх виставлення. Практика стверджує, що велика частина батьків активна і така інформація для них актуальна. В електронному журналі немає нічого зайвого, що відволікало б і заплутувало увагу, досить простий і доступний інтерфейс, система навігації, а сторінки нагадують звичні сторінки журналу для вчителя і щоденника учнів. Головні риси та переваги електронного журналу – наочність і легкість доступу (не потрібні спеціальні навички), своєчасне інформування, оперативний зв’язок батьків та вчителів.

Володимир   ДАНИЛОВ.