Оперштаб при Президенті: робота триває

Спілкуючись в онлайн-режимі з учасниками засідання Оперштабу в перший день лютого, міністр просвіти Алла Ніколюк повідомила  про готовність освітніх закладів прийняти деякі категорії учнів і студентів.

Відновлення навчання

Починаючи з першого лютого до очного навчання повернулися випускники нинішнього року – учні 9-х та 11-х класів, а також студенти останніх курсів. Алла Миколаївна  зазначила, що для максимальної роз’єднаності дітей у школах, кількість учнів у яких перевищує 200 осіб, рекомендована робота у дві зміни. У суботу всі  навчатимуться виключно в дистанційному режимі.

Залежно від перебігу епідеміологічної ситуації, з 15 лютого можливе відновлення занять за комбінованою системою для учнів 5–8 та 10 класів, а також для студентів середньої професійної та вищої освіти з обов’язковим дотриманням ними санітарних вимог.

Діяльність культурних об’єктів

Президентові також доповіли про відновлення роботи в установах галузі культури з урахуванням  розроблених рекомендацій  щодо профілактики поширення вірусної інфекції нового типу в кінотеатрах, театрах, концертних організаціях. Перед початком роботи вищезгаданих установ проводитиметься генеральне прибирання приміщень із застосуванням дезінфекційних засобів, очищення систем вентиляції, кондиціонерів, а також перевірка ефективності їх роботи, на вході застосовуватиметься безконтактний метод термометрії відвідувачів. Усі співробітники закладів культури працюватимуть у  захисних масках, а відвідувачі, мають дотримуватися соціальної дистанції тощо.

Спеціально створена комісія перевірила 89 об’єктів по всьому Придністров’ю. П’ятнадцять  установ у Рибниці та сім – у Слободзейському районі виявилися не готові до роботи в нових обмежених умовах. Вадим Красносельський звернув увагу присутніх на можливість допуску громадян на стадіони та інші спортивні майданчики відкритого типу у відповідності з карантинними заходами.

Iнфекційних шпиталів стає менше

На нараді йшлося про скорочення мережі інфекційних госпіталів у Придністров’ї: COVID-стаціонари I, II і III рівнів збережені в Тирасполі, Слободзеї, Бендерах, Дубоссарах і Рибниці. При цьому кількість ліжок зменшили, у зв’язку з чим активізується надання пацієнтам соматичної допомоги. (До соматичних захворювань належать: захворювання серця і судин, дихальної системи, ураження печінки та нирок, деякі ураження шлунково-кишкового тракту, травми, опіки та поранення, спадкові генетичні захворювання, органічні ураження нервової системи, інфекції та спровоковані ними ураження внутрішніх органів, онкологічні захворювання, паразитарні інвазії, ендокринні захворювання).

Госпіталі першого і третього рівнів продовжать функціонувати в Тираспольському і Бендерському центрах матері та дитини, а також на базі Григоріопольської лікарні.

Президент попередив, що всі об’єкти госпітальної мережі, які припинили свою діяльність, у разі потреби, мають бути готові до негайного відновлення роботи.

Оперштаб нагадав головам державних адміністрацій міст і районів республіки та керівникам оперативних штабів міст (районів) про посилення заходів контролю за неухильним дотриманням вимог і рекомендацій щодо організації роботи закладів освіти всіх видів і типів, промислових підприємств, об’єктів галузі торгівлі та послуг в умовах збереження ризиків поширення вірусної інфекції нового типу.

Друга половина тижня – 4 лютого

Про завершення навчального року

Учасники чергового засідання Оперативного штабу при Президентові говорили про планування навчального процесу в умовах пандемії, що триває. Міністр просвіти Алла Ніколюк, нагадавши про підсумкову атестацію учнів загальноосвітніх навчальних закладів, що вже не за горами, запропонувала скоротити кількість випускних іспитів для дев’ятикласників до двох письмових випробувань – з рідної мови та математики, та відмовитись від двох усних, які традиційно вибирають самі учні (таким шляхом пішла РФ).

Випускникам 11 класів пропонується мінімізувати кількість ЄДІ, причому, приймати іспити на території кожної школи, а не в єдиних загальнореспубліканських точках, як це було раніше. Питання обговорюється. Остаточне рішення залежатиме від епідеміологічної обстановки, але документально має бути оформлено не пізніше 1 квітня. Президент ініціативу цілком підтримав.

Про забезпечення медикаментами

Вадим Красносельський поцікавився забезпеченістю системи охорони здоров’я медикаментами, ЗІЗ та іншими засобами, необхідними для боротьби з коронавірусом. Міністр охорони здоров’я Христина Албул доповіла, що засоби індивідуального захисту в достатній кількості є на резервному складі і направляються в лікувальні установи в разі потреби. Вона повідомила про поповнення складів деякими медпрепаратами, а також довела до відома учасників засідання, що в республіку прибули закуплені компанією «Интерднестрком» 70 кисневих концентраторів і 80 тисяч антиген-тестів.

Про лікування ув’язнених

На нараді йшлося про захворюваність серед ув’язнених під вартою. У пенітенціарних установах виявлено 104 носія коронавірусної інфекції. Хвороба протікає або безсимптомно, або в дуже легкій формі. Всі вони ізольовані на території виправних закладів. У разі погіршення стану хворих, їх доручено переводити у Слободзейський госпіталь. Президент підкреслив, що дана категорія громадян, як і всі інфіковані придністровці, повинна бути забезпечена якісним лікуванням. У всіх місцях позбавлення волі проведуть вибіркове тестування. У разі виявлення носія COVID-19, тестувати будуть увесь загін. Вадим Красносельський підкреслив також, що співробітники ДСВП повинні бути повною мірою забезпечені засобами захисту.

COVID-статистика: з початку пандемії в республіці зареєстровано 29 405 випадків захворювання COVID-19. За цей час проведено 107 367 досліджень. Зафіксовано 635 летальних випадки серед громадян з діагнозом «коронавірус» (2 % від кількості захворілих). На даний момент в інфекційних госпіталях республіки лікуються 611 пацієнтів. У реанімаційних відділеннях у важкому стані 37 осіб, 10 з яких підключені до апаратів ШВЛ. Завантаженість скороченої госпітальної мережі – 35 %. 37 осіб з підозрою на наявність інфекції очікують результатів досліджень у лікарняних стаціонарах. Курс антикоронавірусного лікування на дому проходять 322 жителі республіки. Протягом трьох днів, що минули від попереднього засідання Оперштабу, у зв’язку з погіршенням стану здоров’я з домашнього на госпітальне лікування переведені 13 придністровців (усього з початку грудня – 717 осіб). За звітний період у результаті проведення 1 135 лабораторних досліджень виявлено 251 носія COVID-19, померло семеро інфікованих, перемогли хворобу 302 жителі. Середньодобовий рівень захворюваності в республіці складає 84 випадки, попередній показник становив 75. Перемогли хворобу 27 740 осіб.

Aлiса Коханова.

Фото прес-служби Президента.