Підсумки роботи силових відомств Придністров’я

На початку року міністерства і відомства республіки на засіданнях колегій підбивають підсумки та аналізують результати своєї діяльності. Традиційно до участі в таких подіях залучається Президент держави Вадим Красносельський.

Підсумки оперативно-службової діяльності 27 січня підбили в Міністерстві державної безпеки. Звітуючи про діяльність упродовж року, що минув, міністр відомства Валерій Гебос зазначив, що співробітники міністерства виконували завдання за основними напрямками роботи. Він також поділився планами щодо забезпечення державної безпеки республіки на 2021-й рік: це активізація контррозвідувальної діяльності, протидія тероризму та екстремізму, питання, пов’язані з забезпеченням захисту державної таємниці та інформаційної безпеки. Йшлося також про підвищення професійного рівня співробітників, удосконалення системи охорони та облаштування державного кордону.

Після доповіді міністра Президент дав характеристику зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на життя Придністров’я. Вадим Красносельський зазначив, що вектор розвитку Придністров’я має базуватися на трьох принципах: політичній стабільності, економічній безпеці та соціальній справедливості.

Глава держави зосередив увагу на необхідність активізації контррозвідувальних заходів щодо виявлення, попередження та припинення посягань спецслужб іноземних держав і організацій на конституційний лад, суверенітет, територіальну цілісність і обороноздатність ПМР. Вадим Красносельський підкреслив важливість збереження і популяризації традиційних культурних цінностей православного козацтва, проведення заходів військово-патріотичної та духовно-моральної спрямованості.

На колегії Міністерства внутрішніх справ, яка відбулася 29 січня, зі звітом виступив його керівник Руслан Мова. Президент Вадим Красносельський також уважно слухав доповідача.

Значну частину виступу міністр присвятив діяльності відомства, яка протягом усього 2020-го була спрямована на боротьбу з пандемією. Адже саме генерал-лейтенант міліції Руслан Мова з початку оголошення пандемії очолив Оперативний штаб при Президентові з профілактики та запобігання поширенню вірусу. Міністр назвав пандемію стрес-тестом як для Придністров’я, так і для всього світу, відзначивши при цьому, що республіка заздалегідь готувалася до боротьби з загрозою, що невідворотно наступала. До заходів, які згодом довели свою ефективність, удавалися вже з початку січня минулого року.

Доповідач навів конкретні цифри: за весь час функціонування Кризових центрів до них надійшло понад 388 тисяч звернень громадян (близько 1 300 на добу). Міністр зазначив також, що, крім виконання безпосередніх службових обов’язків, співробітники міліції взяли активну участь у добровольчій діяльності.

В інфекційних госпіталях республіки санітарами трудилися 76 співробітників різних підрозділів МВС. 450 придністровських міліціонерів, тобто, кожен десятий, стали в минулому році донорами крові. Руслан Мова нагадав про створення силами та засобами МВС філій COVID-госпіталів на базі двох підвідомчих установ – профілакторію «Сонячний» і Республіканського кадетського корпусу, а також про участь співробітників міліції спільно з медиками в роботі виїзних бригад, які здійснили 18 тисяч виїздів для проведення тестування громадян на наявність коронавірусу в організмі на дому. «Щодоби по лінії Міністерства внутрішніх справ у боротьбі з пандемією було задіяно близько 360 чоловік», – повідомив міністр.

«Рівень злочинності за підсумками року скоротився майже на 4 %.

Усього зареєстровано 3 388 злочинів. Зазначу, що це найнижчий показник за останні 18 років, тобто з моменту введення в дію кримінально-процесуального законодавства нашої республіки. Майже на 10 % знизилася кількість злочинів, скоєних у громадських місцях. Це при тому, що кількість таких злочинів у 2019 році вже було знижено на 22 %», – наголосив доповідач.

Руслан Мова повідомив, що загальне розкриття злочинів за підсумками року досягло 91 %. Окремо міністр розповів про ситуацію на дорогах. За його словами, протягом року було зареєстровано 122 ДТП, у результаті яких постраждали люди (на 36 менше, ніж роком раніше). Також свою частку внесли й співробітники Державного управління з надзвичайних ситуацій, які за цей період зберегли життя 44 людям: пожежники винесли з вогню 32 особи, рятувальники на воді запобігли загибелі 12 осіб.

Міністр розповів про ефективність системи «Безпечне місто», приділив увагу роботі позавідомчої охорони, експертно-криміналістичній діяльності, наданню державних послуг та формуванню особового складу відомства, висловив подяку особовому складу за відповідальне ставлення до справи, за високий професіоналізм та досягнуті результати.

Вадим Красносельський високо оцінив роботу міністерства за минулий рік та зазначив, що систему «Безпечне місто» необхідно розвивати й надалі. Глава держави приділив значну увагу діяльності пожежної служби та висловив думку щодо необхідності проведення нею контрольних профілактичних заходів. Особливо це стосується установ соціальної спрямованості та об’єктів, які масово відвідують громадяни.

Президент доручив організувати на базі Тираспольського юридичного інституту заняття з підвищення кваліфікації співробітників Відділу боротьби з економічними злочинами, Державної податкової інспекції та Прокуратури, які відповідають за економічний напрямок.

Вадим Красносельський висловив глибоку вдячність усім міліціонерам, керівництву і співробітникам МВС ПМР за службу в цілому, а також за самовіддачу і людяність та підкреслив, що громадяни Придністров’я також безмежно вдячні їм за підтримку у складний час.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото: О.Туфанюка