Рішення Уряду – на захист дітей-інвалідів

Активний розвиток системи охорони здоров`я є частиною Стратегії розвитку держави, затвердженої Президентом Вадимом Красносельським. Придністровці вже не раз мали нагоду переконатися в її ефективності.

Відтепер наша держава допомагатиме батькам дітей-інвалідів оплачувати медичні послуги приватних вузьких фахівців. Це перший етап на шляху до вирішення проблеми доступу до дитячих лікарів: кардіологів, алергологів, ендокринологів, ортопедів-хірургів і отоларингологів.

Голова Уряду Олександр Мартинов вважає, що держава може надати підтримку сім’ям, оплачуючи прийом дітей спеціалістами вузького профілю в інших медичних клініках.

Міністерство охорони здоров’я та представники громадськості, які неодноразово звертали увагу на проблеми дитячої медицини під час нарад в Уряді, також підтримують пропозицію. До речі, практика придбання державою медичних послуг для населення вже застосовується в Придністров’ї по лінії кардіології та деяких видів діагностики.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул висловила думку, що програма може стартувати вже з 1 березня, і першими мають одержати підтримку діти з особливостями здоров’я. Кошти на ці цілі бюджетом передбачені.

«Ми підготували проект постанови Уряду, який визначає порядок направлення дітей у приватні структури для надання консультативно-діагностичної допомоги, склали графік виїзду вузьких фахівців у райони», – розповіла міністр.

Дітей з інвалідністю прийматимуть коштом бюджету лікарі державного унітарного підприємства (ДУП) «Тірамед». Для цього проекту медичний центр розширив штат. Директор установи Андрій Панасюк розповів, що ДУП планує закупити сучасне обладнання для проведення дитячих операцій, зокрема з лазерного видалення аденоїдів.

«Ми прагнемо виконати цю роботу на гідному високому рівні, щоб наступним кроком була допомога не тільки для групи дітей-інвалідів, а й для всіх дітей республіки, що потребують допомоги», – зауважив директор.

Керівники столичного і Бендерського центрів матері та дитини розповіли, що змушені докладати неабияких зусиль для закріплення кадрів, однак відчувають брак лікарів у стаціонарах, особливо, коли йдеться про консультування термінових пацієнтів.

Олександр Мартинов вважає, що дефіциту медичних фахівців у державних медустановах не повинно бути. Держава має шукати можливості для того, щоб подібних випадків поменшало.

Нинішніх випускників медичного факультету розподілятимуть по лікувальних закладах. За дорученням Голови Уряду їм запропонують піти на найбільш затребувані в республіці спеціальності, особливо це стосується дитячого напрямку. Молодим фахівцям нададуть можливість придбання житла на пільгових умовах, проходження регулярних курсів підвищення кваліфікації. Заплановано також підвищення заробітної плати. Таким чином вирішуватиметься кадровий дефіцит у системі охорони здоров’я.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.