Живи і процвітай, славне місто на Дністрі!

Життя міста у всьому його різноманітті – економіка, податки, правопорядок, екологічні та епідеміологічні проблеми, благоустрій, літній відпочинок і свята в умовах пандемії. Про вирішення цих та інших питань упродовж минулого року глава державної адміністрації міста Тирасполя Олег Довгопол відзвітував перед Президентом Вадимом Красносельським у режимі відеоконференції.

Перш за все, Олег Анатолійович зазначив, що через COVID-19 виникла необхідність скоригувати багато планів щодо розвитку Тирасполя: зменшити заплановані витрати й терміново перенаправити вивільнені кошти на боротьбу з пандемією та її наслідками. Довелося відкривати низку нових інфекційних госпіталів, здійснювати санітарну обробку багатьох міських локацій, надавати муніципальний транспорт медикам у період пандемії, організовувати онлайн-навчання для школярів.

Попри те, вдалося виконати всі соціальні зобов’язання перед тираспольчанами та продовжити програми розвитку міста. Щодо прибутків міської казни, то в минулому році було скрутніше: коштів надійшло дещо менше від запланованого. Однак, завдяки семимільйонному залишку з позаминулого року, дисбаланс удалося вирівняти.

У цифрах це виглядає так: майже 75 млн рублів витратили на сферу ЖКГ, представлену п’ятьма підприємствами: ЖЕУК, «Спецавтохозяйство», «Спецзеленстрой», «Тираслифт» і «ТДРСУ». За рік капітально відремонтували 16 покрівель житлових будинків, 6 фасадів, замінили віконні блоки в 77 будівлях, за двома адресами реконструювали внутрішньобудинкові електромережі, в 115 будинках замінили мережі холодного водопостачання, у 23-х – гарячого. Значний обсяг робіт здійснено і по лінії поточного ремонту житлового фонду, зокрема в під’їздах і місцях загального користування. Стосовно до відновлення роботи ліфтів (14 кабін у 9 будинках), Олег Довгопол розповів, що з 664 ліфтів житлових будинків 64,7 % становлять такі, що вичерпали термін експлуатації. Для продовження терміну їх безпечного використання на базі профільного МУП організовано виробництво запчастин і деталей. Підвищена увага приділяється санітарному очищенню та озелененню міста. Оновлено автотехнічний парк, діє лінія сортування твердих побутових відходів. Триває боротьба з несанкціонованими звалищами, кількість яких у період карантину значно зросла. Вивезено понад 10 тисяч тонн сміття з таких стихійних сміттєзвалищ.

Щодо благоустрою та озеленення: вулиці столиці, як ніколи раніше, заграли різними барвами. В місті було засіяно понад 53 тисячі квадратних метрів газонів, висаджено понад 23 тисячі квітів та 1 300 дерев, близько тисячі чагарників. Нововведенням останнього часу вважається вертикальне озеленення: встановлено 219 конструкцій у різних районах міста. Олег Довгопол окремо нагадав про троянди, яких за рік у столиці стало більше на 3 585 одиниць. За словами глави міста, серйозного сприяння в реалізації цього проекту надали місцеві підприємці.

За рік відремонтовано понад 70 тисяч квадратних метрів дорожнього полотна (в тому числі майже 29 тисяч – завдяки інвестиціям ТОВ «Шериф»). Олег Довгопол зауважив, що Тирасполь поступово відходить від ямкового ремонту доріг і латання покрівель: перевага надається капітальному ремонту. Керівник міста ще раз підкреслив роль приватних підприємців у створенні оновленого обличчя столиці та її упорядкуванні.

Окремо Олег Анатолійович поінформував про річні підсумки життєдіяльності Дністровська. У місті енергетиків 16 вулиць, 92 багатоповерхівки, 147 приватних домоволодінь, сотня підприємств. Протягом року відремонтовано покрівлі п’яти будинків, 11 фасадів, 23 під’їзди, системи опалення 8 багатоповерхівок.

Чимало досягнень минулого року пов’язані з програмою Державного фонду капвкладень. Перш за все – це відкриття Катерининського парку, принципово нового сучасного об’єкта, установка бельведер-колонади на в’їзді в місто з боку Бендер тощо. Президентська програма доступного житла допомогла місту завершити й здати в експлуатацію кілька довгобудів. Вирішено багато інших важливих завдань, пов’язаних з ремонтом і відновленням інфраструктури.

По завершенні доповіді учасники наради, зокрема, депутати, поцікавилися планами міста щодо упорядкування дворових територій, перспективами повного оновлення ліфтової мережі, порушили питання централізації управління ЖЕКами, кадрового дефіциту в системі освіти, йшлося про необхідність продовжувати ремонт та заміну контактних мереж, що забезпечують рух електротранспорту, а також про недостатню кількість автомобілів маршрутних таксі.

Учасників розмови зацікавила подальша доля парку «Перемога», який потребує оновлення. Олег Довгопол зазначив, що проект його реконструкції вже розроблений, але реалізація поки відкладена за браком фінансів. Мощення доріжок, установка сучасних систем поливу, заміна застарілих атракціонів – усе це та багато іншого в найстарішому парку Тирасполя вимагає багатомільйонних вкладень. У рамках подальшого розвитку Катерининського парку планується реконструкція набережної Дністра.

На думку Вадима Красносельського, все, про що доповів глава держадміністрації столиці, а це створення парків, розвиток рекреаційних та спортивно-фізкультурних зон, є важливою складовою благоустрою населених пунктів та підвищення рівня туристичної привабливості країни.

Президент Вадим Красносельський разом з Олегом Довгополом відвідали декілька столичних об’єктів, відновлення яких здійснюватиметься коштом Фонду капітальних вкладень.

Післяслово: тираспольчани щодня спостерігають за тим, як змінюється обличчя їхнього рідного міста, і з вдячністю згадують градоначальника – людину небайдужу, хазяйновиту та принципову. Олег Довгопол знає, що від його роботи залежить благополучне життя столиці та її громадян. Отже, Тирасполю – жити та процвітати!

Аліса   КОХАНОВА.