Виставка в день народження майстра

У Тирасполі в Меморіальному будинку-музеї М. Д. Зелінського 30 січня відкрилася виставка придністровського художника Володимира Мицикова.

В експозиції під назвою «Відчуття Батьківщини» майстер представив 36 робіт, які продовжують цикл картин «Герої нашого часу», присвячений людям робітничих професій. За словами художника, це герої, які повноцінно живуть і працюють у таких незвичайних умовах, як пандемія.

«Назва «Відчуття Батьківщини» походить від мого особистого сприйняття нашого краю, тому в експозиції представлені краєвиди Тирасполя та його околиці. Половину з усіх робіт, які нині виставлені, написані протягом 2020 року. І все ж основне смислове навантаження лягає на портрети робітників, вони передають внутрішню духовну силу людей праці», – розповів художник про задум виставки.

Відкриття експозиції збіглося з днем народження художника. Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук привітала іменинника не тільки зі знаменною подією, але і з високою професійною відзнакою з боку держави. Напередодні Володимира Мицикова удостоїли почесного звання «Заслужений художник ПМР». Відповідний указ підписав Президент ПМР Вадим Красносельський.

«З Вашої біографії можна зрозуміти, наскільки різноманітні у вас інтереси. Ви -художник, спортсмен і поет. Ось така різнобічна творча реалізація – це доказ того, що творити можна в різному віці, різних іпостасях з величезним задоволенням і успіхом. Це чудово, коли художник з таким солідним багажем і життєвим досвідом так результативно проводить свій час», – привітала Алла Мельничук.

У день народження на адресу живописця пролунало багато теплих і щирих побажань міцного здоров’я та натхнення. Як зазначили гості виставки, історію відображають талановиті люди у своїх художніх і письмових творах. Таким способом майбутні покоління зможуть через картини художника зануритися в атмосферу життя людей 2020 року, коли всім миром боролися з коронавірусною інфекцією. Проте історія в картинах не обмежується пандемією, тут є художнє відображення роботи пожежників і навіть увічнені факти становлення Придністров’я.

Особливе місце в експозиції посідає триптих з однойменною назвою «Відчуття Батьківщини». Три скульптури – то зображення героїв минулого часу, тих, хто стояв на захисті держави в неспокійні роки.

«Я хотів відобразити в цьому триптиху біль, страждання і мужність людей, які боролися за свою Батьківщину. Це пам’ять про події, що відбувалися і в 90-ті роки теж. Якщо довго залишатися віч-на-віч із цими полотнами, то серце почне пронизувати біль за тих, хто загинув і не повернувся з бою. Навіть людина далека від подій тих років, ненароком змахне сльозу», – поділився Володимир Мициков.

Відрадно, що художник не планує зупинятися на досягнутому, оскільки у нього ще достатньо сил, енергії, щоб створити нові картини, виставки, а також втілити в життя свої численні задуми. «Є цікаві теми, які хочеться реалізувати, щоб люди відкривали своє Придністров’я очима художника. Погляд художника – це мистецтво бачити життя інакше, примічати особливі, цікаві деталі у повсякденних речах і справах», – зауважив майстер.

За словами Володимира Мицикова, відвідувати виставки теж треба вчитися. Картини не люблять, коли їх дивляться поспіхом. Кожну треба роздивлятися, спокійно споглядати, детальніше вивчати, а також підходити до неї з різних боків. Це допоможе глядачеві помітити всі ракурси та повноцінно оцінити працю художника. Як пояснив майстер, особливе значення надається лініям, які міняють одну й ту ж картину до невпізнання.

Виставка «Відчуття Батьківщини» працюватиме в Меморіальному будинку-музеї до 28 лютого. Відвідати її можна невеликими групами до 10 осіб за умови дотримання всіх карантинних обмежень.

Дар’я  IЗЮМСЬКА.

Фото с доступних джерел.