Наша молодь – наше майбутнє

Розділ Стратегії розвитку Придністров’я «Державна молодіжна політика» містить пункт, в якому йдеться про важливість підвищення фінансової, правової та функціональної грамотності молодих людей.

Саме виходячи з цього постулату, курсанти та студенти Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР ім. М. І. Кутузова взяли участь у Республіканському конкурсі «Моя законотворча діяльність». Вони висловили свою думку з приводу того, як необхідно вдосконалювати законодавство республіки.

Ініціатором заходу виступило Міністерство просвіти, приурочивши його до Дня Конституції ПМР. У відбірковому етапі, що тривав з 2-го по 30 грудня, взяли участь студенти з установ середньої професійної та вищої освіти. Юнаки та дівчата могли випробувати свої сили в шести напрямках: «молодіжна політика», «соціальна політика», «оборона і безпека», «економічна політика», «освіта, наука, охорона здоров’я та культура», «бюджетне, податкове та фінансове законодавство». Заявки на участь та конкурсні роботи приймалися дистанційно. Журі враховувало актуальність і новизну розв’язуваного завдання, оцінку стану правового регулювання за обраним напрямом, можливість реалізації законотворчої ініціативи.

Дійшли до фіналу четверо представників навчального закладу: Христина Андрєєва, Світлана Гонтар, Наталя Ятченко і Артем Шевченко. Вони й посіли призові місця в різних номінаціях, оскільки продемонстрували високий рівень юридичної грамотності, вміння науково обґрунтувати свою думку, чітко визначили свою активну громадянську позицію і творчо поставилися до завдання.

За підсумками журі переможницею в номінації «Оборона і безпека» стала Світлана Гонтар. Дівчина присвятила свою роботу проблемам та шляхам удосконалення правового регулювання екологічної безпеки в Придністров’ї. Ця тема завжди є актуальною.

Друге місце дісталося Наталії Ятченко, яка висвітлила питання правового регулювання обороту одурманюючих речовин. Їх перелік постійно поповнюється, і мало хто з юних та недосвідчених споживачів того самого «дурману» замислюється над тим, як зілля впливає на стан здоров’я. Наталія порушила важливу проблему задля збереження життя та безпеки юнаків і дівчат нашої держави.

Христина Андрєєва посіла третє місце в категорії «Соціальна політика». Студентка розмірковувала про необхідність і доцільність ухвалення Кодексу про соціальне забезпечення в нашій республіці.

Тему «Економічна політика», у якій йшлося про актуальні завдання протидії незаконному переведенню грошових коштів у готівку, досліджував Артем Шевченко. Група експертів відзначила працю курсанта, заслужено надавши йому друге місце в цьому напрямку.

Переможцям і призерам республіканського конкурсу вручили почесні грамоти. Керівник юридичного інституту Іван Майдановський побажав своїм підопічним успіхів у науковій і творчій діяльності. Конкурсні роботи вихованців закладу будуть опубліковані в науково-методичному журналі «Вісник ТЮІ».

Небайдужим ставленням до громадсько-політичного життя держави, участю в республіканському конкурсі майбутні фахівці зробили свій внесок у реалізацію програми заходів, передбаченої Роком молоді.

Уляна   БОНДАРЧУК.