З Днем народження, флагмане придністровської промисловості!

Уже 36 років минуло відтоді, як 30 січня 1985 року був затверджений акт прийняття ММЗ в експлуатацію. Багато сталі виплавили рибницькі металурги, працюючи на одному з найпередовіших на той час підприємств галузі в СРСР. Ще більш приємно усвідомлювати, що Молдавський металургійний і нині перебуває на піку сучасних технологій. Підприємство постійно розвиває і модернізує своє виробництво.

«На сьогодні завод сертифікований міжнародним сертифікаційним органом – швейцарською компанією SGS, а той факт, що на всесвітньо відомих перегонах «Формула-1» використовують шини з кордом із придністровської сталі, свідчить про високий рейтинг якості продукції підприємства», – зазначив заступник генерального директора Валентин Матвейчук.

«Діамантова зірка», «Золотий глобус», «Арка Європи» – все це назви міжнародних нагород, здобутих за якість продукції, а сам колектив Молдавського металургійного відзначений найвищою державною нагородою – орденом Республіки.

Оглядаючись назад, неможливо не згадати і колишнього генерального директора ММЗ Анатолія Костянтиновича Белітченка, який брав активну участь у створенні нашої держави. Белітченко – один із тих людей, які першими запропонували створити республіку. Саме в місті металургів 3 грудня 1989 року відбувся перший в історії Радянського Союзу референдум. Одним з ініціаторів цієї боротьби та організаторів проведення референдуму був депутат міськрайради, директор Молдавського металургійного заводу і депутат Верховної Ради СРСР Анатолій Белітченко.

На його плечі лягли й перші, найбільш складні роки роботи підприємства в умовах становлення молодої держави. Коли були втрачені звичні й стабільні економічні зв’язки, йому довелося справлятися з ситуацією, яка вимагала пошуку способів виведення продукції заводу на світовий ринок металу. З цією метою в 1993 році була успішно здійснена чергова модернізація заводу, яка сприяла підвищенню якості та зменшенню собівартості, а отже покращила конкурентоспроможність його продукції.

Нинішнє керівництво і колектив ММЗ слідують славним традиціям рибницьких металургів, що допомагає цьому знаменитому підприємству утримувати лідерство у своєму сегменті на світовому ринку. На заводі час від часу здійснюється необхідна модернізація виробництва. Нещодавно в рамках програми модернізації був закуплений вальцювально-токарний верстат німецької фірми «Геркулес», призначений для нарізування струмків на прокатних, чавунних і твердосплавних валках і шайбах. Завдяки йому, поліпшиться якість сталі та вироблятиметься автоматичне маркування продукції за необхідними стандартами. Нині в сортовальцювальному цеху здійснюється монтаж обладнання, за яким розпочнуться пусконалагоджувальні роботи.

«Завод працює, підприємство перебуває в постійній динаміці. Цифри виробництва ми плануємо зберегти на рівні попереднього року», – розповів генеральний директор підприємства Сергій Валентинович Корнєв. Він також оголосив плани керівництва заводу про капітальний ремонт обладнання, який не здійснили вчасно через складнощі ситуації 2020 року.

Нагадаємо, що з моменту запуску на ММЗ виплавили майже 22 млн тонн сталі. Цього року підприємство розраховує працювати на рівні показників минулого року – виплавити не менше 450 тисяч тонн високоякісного металу. Є впевненість, що колектив ММЗ досягне поставлених цілей, адже, крім того, що завод є градотворчою основою Рибниці, він ще і постачальник валюти, найбільший платник податків, який працює на благо всього придністровського народу.

Дмитро   АКIНIН.

Фото автора.