«Знак якості» гімназійної освіти

Активна участь і здобуття учнями багатьох перемог у міських та міжнародних заходах, розробка вчителями онлайн-уроків, захист науково-дослідницьких проектів – Бендерська українська гімназія імені I. П. Котляревського тримає освітню марку навіть в умовах пандемії. Хоч карантин і вніс корективи в навчальний процес, однак гімназії є чим пишатися – час проминув під знаком плідної праці.

Навчальний процес у Бендерській українській гімназії імені Котляревського повернувся у звичний режим. Звичайно, за умови дотримання всіх карантинних заходів та правил санітарної безпеки. Нині без цього неможливо уявити функціонування жодного закладу чи організації.

На сьогодні всі учні української гімназії в Бендерах навчаються очно. 170 дітей з 1-го по 11 класи відвідують школу, як у старі часи. На повернення до навчання «офлайн» у закладі чекали з великим нетерпінням. Дистанційні уроки показали свою неефективність, і зрозуміло, що це був вимушений захід, але тепер учителі з учнями надолужують згаяне. «Це величезне щастя для учнів, батьків і вчителів, що ми повернулися до очного навчання. Тому що, коли ми дистанційно навчалися, це було досить складно, не витримувала техніка, батьки хвилювалися, психологічні зриви були. Учням було насправді важко, особливо це стосується вивчення точних наук, нині вчителі стараються навіть додатково, індивідуально, диференційовано працювати з тим, щоб надолужити матеріал, який вихованці насправді пропустили, не змогли самостійно засвоїти», – розповіла директор гімназії Валентина Боднар.

Заняття в навчальному закладі організовано відповідно до всіх норм та вимог санстанції й Оперштабу ПМР. Термометрія учнів, дезінфекція та провітрювання кабінетів – усе, як годиться. У шкільній їдальні налагоджене й харчування – теж з дотриманням санітарних норм. «У гімназії навчаються 170 дітей, ми маємо можливість повністю забезпечити очне навчання для всіх учнів. У нас достатньо кабінетів у двох корпусах. Наприклад, певний клас має один навчальний кабінет і додатковий, у який учні переходять, коли здійснюється провітрювання та санітарне прибирання в основному класі», – підкреслила Валентина Володимирівна.

Під час карантину гімназії довелося підлаштуватися до нових реалій, а вчителі закладу зробили особливий внесок до системи освіти республіки. Вони залучилися до розробки онлайн-уроків на платформі МОДЛ. Ще близько 450 онлайн-уроків створено фахівцями гімназії за наказом Міністерства просвіти.

«Це вчителі початкової школи з різних предметів, учителі української мови та літератури – вже середня ланка, і російської офіційної – старша ланка. Ці уроки є в електронній школі Придністров’я. Усі навчальні заклади з викладанням українською мовою можуть використовувати наш досвід», – зазначила директор і додала, що в процесі дистанційного навчання вчителі закладу використовували різні платформи для викладання предметів: електронна школа ПМР, російська освітня платформа, а також Всеукраїнська школа онлайн. «Це надзвичайно цікава платформа: професійно і методично правильно складені відеоуроки, тести до них. Ми всім учням рекомендували, вчителям і батькам звертатися до Всеукраїнської платформи, використовувати для підвищення якості знань. У нас одне з головних завдань – це дати дітям гімназійну освіту», – наголосила Валентина Боднар.

Конкурс малюнків і фотографій, літературний флешмоб, республіканські акції –учні української гімназії були активними учасниками та постійними переможцями й призерами десятків заходів – міських, республіканських та навіть міжнародних.

Особливо учні та вчителі проявили себе в рамках науково-дослідницьких проектів. «Гімназисти та педагоги брали активну участь у захисті своїх робіт, цього року подія відбувалася в онлайн-режимі. Наші автори науково-дослідницьких проектів на рівні міста посіли 7 призових місць, усі вони будуть представляти Бендери на республіканській конференції, яка відбудеться в березні, також в онлайн-режимі», – зазначила керівник навчально закладу.

Головним організатором, ініціатором і натхненником усіх заходів в українській гімназії вважають саме її керівника – відмінника народної освіти, кандидата педагогічних наук, заслуженого вчителя ПМР та України Валентину Боднар. Вона випромінює енергію і дає натхнення колективу гімназії та її учням на нові перемоги та досягнення. Така професійна повага та любов – взаємна. Директор навчального закладу створила в гімназії «Галерею визнання» або вдячності від директора.

На сьогодні українська гімназія перебуває у творчому процесі. Триває підготовка до святкування важливої дати – 150-річчя з Дня народження великої поетеси та письменниці Лесі Українки. До цієї події в закладі відкриють український культурний центр.

Іншими, не менш важливими, заходами будуть участь у Всеукраїнському та міському флешмобах, присвячених ювілею Лесі Українки. «Ми одержали пропозицію від Посольства України залучитися до участі у Всеукраїнському флешмобі, беремо участь у міжнародному конкурсі, присвяченому поетесі. Готуються діти, готуються вчителі. Щодо міського заходу, він відбудеться в онлайн-режимі. Це флешмоб, де учні шкіл, в яких викладається українська мова, декламуватимуть, співатимуть – усе це зніматиметься на відео, все збиратиметься, аналізуватиметься, оцінюватиметься, а потім визначатимуться переможці. Причому є різні номінації: вистава, проза, поезія, малюнки – все це буде присвячене 150-річчю Лесі Українки», –підвела риску директор Бендерської української гімназії Валентина Боднар.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото автора.