Кам’янський парк відроджується

До зимових канікул, які були нині довшими, ніж зазвичай, кам’янська дітвора одержала гарний подарунок. У парку ім. П. Х. Вітгенштейна завершилася установка великого сучасного дитячого містечка. Гірки та гойдалки, з’єднані між собою химерним лабіринтом, відразу стали центром тяжіння для учнів початкових класів і дошкільнят. Цілими днями біля яскравої конструкції не замовкають дзвінкі дитячі голоси та веселий сміх.

Нова споруда гармонійно вписалася у звичний ландшафт рекреаційної зони парку. Неподалеку – майданчик для малят із пісочницею та гойдалками, а також «човники», на яких злітають у небо романтики будь-якого віку. Для прихильників активного способу життя є футбольний, волейбольний і баскетбольний майданчики, а ще – спортмайданчик із тренажерами, що допомагають розвивати різні групи м’язів. Одні куточки відпочинку обладнані раніше, інші – зовсім недавно, завдяки коштам із Фонду капітальних вкладень.

Саме ФКВ дав кам’янському парку надію на відродження. Цей куточок відпочинку, закладений героєм Вітчизняної війни 1812 року Петром Вітгенштейном, за два століття свого існування пережив різні епохи. У пострадянський період він прийшов до занепаду. Тільки у 2020 році розпочалася копітка робота щодо повернення парку його історичного вигляду.

Розуміючи, що перше враження від будь-якого об’єкта виникає вже на вході, саме з нього й розпочали реконструкцію парку. На сьогодні велична колонада в класичному стилі практично готова. Будівельники виконують оздоблювальні роботи: наносять на колони декоративну штукатурку, облицьовують фундамент каменемпіщаником. У єдиний ансамбль із колонами, які підносяться майже на 7 метрів, вписані витончені балюстради, що складаються з низки фігурних стовпчиків, і нова огорожа парку, прикрашена художніми викуваними ажурними візерунками.

Вхідна група допомагає відвідувачам із перших кроків пройнятися духом епохи Петра Вітгенштейна. Сучасник полководця, фольклорист, історик, мовознавець і мандрівник Олександр Афанасьєв-Чужбинський, писав, що «…цьому куточку відпочинку подібного немає на всьому протязі Дністра». У ту пору парк славився штучними ставками, в яких водилася риба. Ці водоймища з’єднувалися каналами, через які були перекинуті кам’яні арочні містки з ажурними поручнями. Паркові озера збереглися до цього дня, от тільки покататися на човниках, як любили відпочивальники в ХІХ столітті, не вийде: водоймища давно висохли…

«Щоб знов заповнити озера, знадобиться близько 15 тисяч кубометрів води. За проектом реконструкції парку, подаватиметься вона з Дністра. Для цього вже проклали майже кілометр водопроводу. Коли потепліє, почнемо будувати на березі ріки насосну станцію, – розповів головний архітектор Кам’янського району Олександр Шофул. – Доведеться чимало попрацювати й для того, щоб «утримати» воду в озерах і каналах. Їхні береги та дно передбачається вистелити захисним гідроізоляційним шаром».

Мальовничий острівець, на який можна потрапити тими самими вітгенштейнівськими містками, теж буде прикрашений у старовинному стилі. Тут побудують альтанку-ротонду та невеличкий фонтан. А ще – два оглядові майданчики, з яких можна буде милуватися неповторними ландшафтами.

Щоб приємно було не лише поглянути, а і пройтися парком, передбачений ремонт усіх доріжок. Для створення доступного середовища вхід обладнаний зручними пандусами.

З Фонду капвкладень на реконструкцію кам’янського парку в нинішньому році виділено 7 мільйонів рублів. Крім уже згаданих об’єктів, ці кошти будуть направлені на ремонт літньої естради, де традиційно проводяться всі важливі масові свята, на озеленення та благоустрій території.

А до кінця 2022 року в парку імені П. Х. Вітгенштейна планується створити різнопланову сучасну рекреаційну інфраструктуру. Питання реконструкції цього об’єкта перебувають у зоні особливої уваги не лише місцевої влади, а й керівництва республіки. Старовинний парк має не тільки інфраструктурне, а ще й історичне та туристичне значення: тут відпочивають придністровці з усіх куточків республіки та зарубіжні гості, що приїжджають у санаторій «Дністер».

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.