Придністровський чемпіон

Упродовж останніх десятиліть у багатьох державах швидкими темпами розвивається такий вид спорту як кікбоксинг. Його широка популярність пояснюється високим емоційним напруженням спортивної боротьби, своєрідністю рухів, поєднанням техніки та правил боксу з прийомами східних єдиноборств,  проявом вольових якостей людини. У 2019 році в Сараєво вперше в історії чемпіоном світу у ваговій категорії до 57 кг став наш спортсмен Максим Казаку.

За словами Максима, в секцію кікбоксингу його привели батьки, коли йому виповнилося 14 років. До того часу майбутній чемпіон захоплювався плаванням і боротьбою.

Одним із важливих стартів у своїй кар’єрі юнак вважає чемпіонат України 2016 року. «На змаганнях я мав би боксувати у вазі до 51 кг, а за фактом довелося виступати в категорії до 57 кг, оскільки нікого не було у моїй вазі. Тоді мені в суперники попався сильний спортсмен, який того ж дня став майстром спорту міжнародного класу, він був чемпіоном світу з муай-тай. Я дуже сильно переживав, але мій тренер, Іван Васильович Деркаченко, заспокоїв мене: головне добре себе показати. Я не сподівався, що виграю у більш досвідченого бійця, але так сталося, що обрав правильну тактику ведення бою на рингу і виграв. Це стало для мене важливою подією в житті», – з висоти досвіду підтвердив Максим.

Чемпіонат світу 2019 року став зірковим часом юного чемпіона. Найскладнішим своїм поєдинком він вважає бій у півфіналі з росіянином Астеміром Борсовим, який мав у своєму послужному списку три звання чемпіона світу і купу інших титулів.

У фіналі Максим впевнено переміг українського бійця Сергія Герасименка. З цим суперником наш спортсмен раніше зустрічався, що додало йому рівноваги та розсудливості під час поєдинку. Фінальний бій чемпіонату світу закінчився впевненою і незаперечною перемогою нашого спортсмена.

У минулому році, з 18-го по 22 листопада в місті Лесковак (Сербія) відбувся 10-й Кубок Європи з кікбоксингу WAKO серед дорослих у розділі К-1. На цьому престижному спортивному форумі Максим Казаку став переможцем, показавши чудову техніко-тактичну підготовку.

З 26-го по 28 листопада в місті Прага (Чехія) відбулося світове Гран-прі з кікбоксингу WAKO в розділі К-1. Максим Казаку у ваговій категорії до 60 кг (7 осіб у вазі) серед дорослих провів і виграв два поєдинки в бійців з Ізраїлю та Польщі.

Молодий, а втім досить титулований, спортсмен Придністров’я вважає, що важливо вести здоровий спосіб життя, залучатися до спорту. «2021 рік оголошений в республіці Роком молоді. Необхідно, щоб нове покоління піклувалося про власне здоров’я, здоров’я своїх нащадків, наш генофонд. Своїми перемогами я намагаюся показати, що завдяки наполегливій роботі можна досягти успішних результатів. Придністров’я розвивається правильним шляхом, у нас з’являється все більше і більше талановитих і перспективних спортсменів. Необов’язково бу-

ти професійним спортсменом або тренуватися по 3-4 години. Здоров’я не купиш ні за які гроші. Кожен повинен це розуміти», – впевнений чемпіон.

Максим Казаку стверджує, що коли тільки почав заняття кікбоксингом, старші хлопці допомагали йому, підтягували до свого рівня, що досить сприяло його зростанню як спортсмена. «Якщо є людина, яка готова ділитися досвідом, на кого можна рівнятися, це набагато простіше. Тепер я став старшим для початківців і допомагаю їм на тренуваннях», – зазначив він.

Максим вважає, що значний внесок у його становлення як спортсмена і особистості зробив його тренер Іван Деркаченко. Сам наставник стверджує, що його вихованець має заслужений авторитет у спортсменів, тренерів, керівництва Національної федерації кікбоксингу і муай-тай Придністров’я. «Порядна, вихована молода людина, на нього завжди можна покластися, і в цьому велика заслуга батьків. Його мама – майстер спорту з акробатики, тато – майстер спорту з кікбоксингу, рукопашного бою та пауерліфтингу. Юнак із дитинства залучений до спорту, генетика, здібності, а також характер і наполегливість допомогли йому стати першим номером не тільки в придністровському, а й у молдавському кікбоксингу», – з гордістю сказав Іван Васильович.

На думку тренера, результат виступів Максима феноменальний. У нас і в Молдавії це перший спортсмен, який став чемпіоном світу серед дорослих у розділі К-1 і за олімпійською версією. До цього в Придністров’ї були чемпіони за іншими версіями, але не по WAKO. У молодому віці він став першим в історії ПМР заслуженим майстром спорту з кікбоксингу.

Редакція нашої газети бажає Максиму Казаку подальших вдалих спортивних виступів на європейських і міжнародних аренах.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.

Фото з доступних джерел.

На фото Максим Казаку.