Вірою подолаємо всі труднощі

Православні свята – це перш за все традиції, які поєднують людей та навчають добра. Однією з таких великих та значних дат для Росії та Придністров’я є День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, який відзначається 13 грудня.

Цей день є особливо важливим для Оперативної групи російських військ. Рівно 20 років тому був закладений перший камінь в основу храму, розташованого на території військового містечка ОГРВ.

Відзначити велике свято, взяти участь у Божественній літургії та привітати настоятеля храму й парафіян прибув голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, заступник голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, а також керівники виконавчих органів державної влади.

Як зазначалося в привітальному адресі, який прем’єр-міністр вручив протоієрею Валерію Лозняну, настоятелю Архієрейського подвір’я святого апостола Андрія Первозванного, цей святий проповідував віру Христову на південноруських землях. Йому молилися воїни, коли вирушали на захист Батьківщини. Саме тому храм у військовому містечку названий його ім’ям.

«Двадцять років минуло з того часу, як був закладений перший камінь у фундамент майбутньої церкви на території Оперативної групи російських військ у Придністров’ї. Нині тут відбуваються Божественні літургії та церковні таїнства. Відрадно зазначити, що з кожним роком усе більше парафіян відвідує цей православний храм. Висловлюю надію, що їхня кількість зростатиме й надалі», – йдеться в привітальному листі.

Історія пам’ятає ті часи, коли недалеко від сучасного храму розташовувалася інша церква. До середини XX століття тут стояла Троїцька церква 56-го Житомирського піхотного полку. В 1918 році полк розформували, а храм незабаром закрили. Під час німецько-румунської окупації гестапівці затримували в ньому ув’язнених. Залишки того храму були зруйновані в 1954 році.

«Сьогоднішній день по праву можна вважати храмовим святом ОГРВ – сказав Валерій Лознян – церкву відвідують багато військовослужбовців, у тому числі й ті, хто брав участь у закладці першого каменю храму, хто будував його». Священнослужителя підтримав начальник ОГРВ полковник Дмитро Зеленков.  «Кожен військовослужбовець під час проходження служби, а також по  її закінченні може тут помолитися, тому, безумовно, ми говоримо: «Вір у Бога, від нього перемога», – зазначив він.

«Не важливо, ким є людина – військовослужбовцем або чиновником, чи займається якоюсь іншою роботою, всіх нас об’єднує православна віра. Вона надає нам сил, дає нам надію на майбутнє в таких непростих умовах. Ми завжди жили православною вірою, вірою долали всі труднощі. Так відбувається тепер і так буде далі», – сказав у інтерв’ю журналістам Олександр Мартинов.

На честь свята у храмі відбулася Божественна літургія, а після неї – хресний хід. Олександр Мартинов, Галина Антюфєєва та члени Уряду ПМР привітали священнослужителів і парафіян церкви зі святом.

Марія   ЛУНІНА.