Проект ЕКЗ запустять найближчим часом

На адресу Уряду надходять численні листи щодо запуску програми з проведення екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) за часткової участі держави. Нагадаємо, механізм розроблений Міністерством охорони здоров’я за дорученням прем’єра спільно з громадськими організаціями та банківським співтовариством.

Наприкінці минулого року відповідний документ ухвалили на урядовому рівні. Христина Албул нагадала, що цього року буде можливість направити сімейні пари, які за медичними показаннями не можуть стати батьками, в клініки сусідніх держав для здійснення процедури ЕКЗ.

На першу спробу парі виділять 50 % від загальної суми з бюджету, решту – дасть банк у вигляді кредиту. Причому відсотки за кредитом погашатиме держава. На повторну спробу гроші видає банк, а 2/3 процентної ставки за позикою закриває держава. Нині розробники вносять корективи до прийнятого документа. Голова Уряду націлив на якнайшвидше доопрацювання всіх процедур і рекомендував міністру проконсультувати лікарів-гінекологів, які працюють з потенційними подружніми парами, на предмет роз’яснення концепції проекту.

П’ять молодих сімей отримали

сертифікати на житло

З рук Голови Уряду п’ять сімей бюджетників – учасників програми з пільгового кредитування, отримали сертифікати. З-поміж перших, хто стануть власниками житла, є лікарі, вчителі, міліціонери та військовослужбовці. Стартувати держпрограма мала б ще в минулому році, але кошти, розраховані на неї, витратили на боротьбу з COVID. Тому запуск програми, яку підготував Уряд спільно з банками, перенесли на 2021 рік.

Вручаючи документи, що підтверджують право на субсидію, першим учасникам програми, прем’єр наголосив на важливій ролі галузей охорони здоров’я та освіти, систем правопорядку та оборони в житті держави. Він щиро подякував колективам за працю у складний час пандемії.

«Щороку ми вкладаємо великі гроші в розвиток актуальних напрямків, удосконалюємо інфраструктуру. Це стосується освіти й охорони здоров’я, МВС і Міноборони. Однак головне не це. Найголовніше – ті люди, які кожного дня працюють у цих галузях і напрямках, тобто ви. Хочу сказати, що державі належить ще багато зробити, щоб гідно оцінити вашу працю і створити належну мотивацію, щоб ви відчували себе захищеними, виконуючи свій обов’язок», – сказав прем’єр.

Про розвиток транспортного

сполучення в регіонах

Нині ситуація досить складна: багато маршрутів не рентабельні, через що мешканці сіл мають проблеми. Загострення настало під час пандемії. Наприклад, на сьогодні в Рибницькому і Дубоссарському районах залишилося по одному перевізнику, які найближчим часом можуть припинити свою діяльність. Мінекономрозвитку бачить розв’язання проблеми двома способами –це підтримка субсидіями або створення держпідприємства з перевезень.

«Ми опрацювали сценарій держуправління цим сектором, тобто через створення муніципального підприємства та організацію перевезень його силами. Для створення підприємства необхідне інвестування 4 млн 900 тис. рублів. Через інвестування вирішується питання забезпечення транспортом (це 29 мікроавтобусів) і витрати на поточну діяльність (близько 4 млн)», –пояснив Сергій Оболоник.

За дорученням Голови Уряду, питання вирішуватимуть спільно з главами міст найближчим часом: розроблятимуть покроковий план дій, визначать стартові інвестиції, прогноз річних витрат, на другу половину року і річний бюджет у цілому.

Iнформація з сайту Уряду.