Послаблення відбуваються, але дозовано

На початку нового тижня відбулося чергове засідання Оперативного штабу при Президентові, на якому обговорювали можливість відновлення роботи спортивних установ та розважальних закладів нашої республіки.

Санітарно-епідеміологічна станція (СЕС) не заперечує, але вимагає не забувати про дотримання санітарних вимог та обмеження кількості відвідувачів.

У зв’язку з наближенням лютневих та березневих свят, які традиційно відзначаються в нашій державі, нинішній рік зі своїми карантинними обмеженнями не дозволяє розгулятися придністровцям. Члени Оперштабу вважають, що не настав той час, коли можна вже не хвилюватися за здоров’я громадян та влаштовувати великі масові зібрання. Нині триває підготовка нормативних документів, які обмежують кількість учасників і мають визначити інші умови щодо проведення різного роду творчих, розважальних, освітньо-просвітницьких і культурно-виховних заходів.

Учасники наради не залишили поза увагою поширення COVID-19 у пенітенціарних установах. На даний момент у місцях позбавлення волі зафіксовано 155 випадків інфікування. Про це розповіла міністр юстиції Олександра Тумба. За її словами, переважна більшість захворілих не мають яскраво виражених симптомів хвороби, в поодиноких випадках вона протікає з температурою до 38 градусів.

Уже заплановане повторне тестування ув’язнених, які пройшли курс лікування від коронавірусу. Для своєчасного виявлення можливих осередків інфікування триває вибіркове проведення досліджень проб біоматеріалу, взятого у представників окремих загонів виправних установ. Для хворих передбачене посилене харчування, придбано антикоронавірусні ліки та препарати вітамінної групи.

Вадим Красносельський наголосив, що лікування громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі, має фінансуватися в межах заходів боротьби з розповсюдженням коронавірусу, а не коштом лімітів Міністерства юстиції.

Йшлося також про необхідність проведення досліджень за допомогою комп’ютерної томографії ув’язненим, які є носіями вірусу: а) за призначенням лікаря; б) за наявності у хворого супутніх захворювань; в) за віковими показниками. Для ефективного лікування ув’язнених до пенітенціарних закладів відряджені три медичних працівники.

На засіданні Оперштабу також повідомили про надходження в республіку гуманітарної допомоги по лінії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Це апарати штучної вентиляції легенів, комплектуючі для кисневих концентраторів, витратні матеріали для пульсоксиметрів, кисневі маски. Президент висловив подяку представникам ВООЗ за підтримку, а також звернув увагу на соціальну відповідальність придністровського бізнесу.

Наприклад, компанія «Интерднестрком» посприяла в доставці в республіку партії кисневих концентраторів, а фірма «Шериф» придбала двадцять карет швидкої допомоги виробництва «FORD». З огляду на те, що до цього вже були замінені

24 машини, можна говорити про практично стовідсоткове оновлення автопарку Республіканської служби швидкої медичної допомоги.

Учасники засідання обговорили можливості відновлення повноцінної роботи поліклінічної служби та стаціонару некоронавірусного профілю. Міністр охорони здоров’я Христина Албул повідомила, що функціонування більшості відділень відновлено. Президент закликав звернути увагу на онкологічні захворювання, підкресливши, що неприпустимо, ведучи боротьбу з однією недугою, запустити лікування і профілактику інших хвороб.

На черговому (від 11 лютого) засіданні Оперштабу, його учасники обговорили готовність освітніх установ до повернення з 15 лютого всіх школярів і студентів у навчальні аудиторії.

За два минулих тижні серед учнів початкових і випускних класів, які навчаються офлайн з 1 лютого, виявляли інфікування, але вони не мали нічого спільного з ковід захворюванням. На нараді йшлося і про майбутню підсумкову атестацію школярів. Дев’ятикласники складатимуть два обов’язкових екзамени в письмовій формі – з рідної мови та математики. Що стосується ЄДІ для одинадцятикласників, то для них буде організовано екзаменаційні пункти в найбільш великих школах (на відміну від попередньої пропозиції, яка передбачала випробування в кожній школі). Імовірно, таких точок буде 30 (удвічі більше, ніж у попередні, допандемійні часи). Як повідомила профільний міністр Алла Ніколюк, усього в республіці 94 школи, в яких у поточному році планується підсумкова атестація та випуск учнів.

Члени Оперштабу вважають допустимим поїздки у тролейбусах усіх бажаючих без вікових обмежень з дотриманням карантинних умов: наявності у пасажирів масок та обмеження кількості громадян у салоні за кількістю посадкових місць.

Запропоновано зняти вікові обмеження на відвідування громадських басейнів, які стосувалися дітей до 3 років та осіб, старших за 65 років.

Статистичні дані щодо COVID-19: в Придністров’ї зареєстровано 29 966 випадків інфікування.

У COVID-госпіталях перебувають 552 пацієнтів, 26 – у важкому стані, п’ятеро – на апаратах ШВЛ. Профільні стаціонари завантажені на 32 %. 40 пацієнтів з підозрою на наявність інфекції очікують на результати дослідження в лікарняних умовах. 294 жителі республіки лікуються вдома. Протягом останніх чотирьох днів 14 з них через погіршення стану переведені до лікарень. Усього за час практики лікування вдома з домашнього на госпітальне лікування переведена 731 захворіла особа.

За час пандемії проведено 136 964 дослідження проб біоматеріалів. Зафіксовано 655 летальних випадки (2 % від кількості захворілих). Перемогли хворобу 28 239 осіб (понад 94 %). Середньодобовий рівень захворюваності в республіці у звітному періоді склав 75 випадків, тижнем раніше – 76.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото з вiдкритих джерел.