Підтримка населення з боку депутатів триває

Під час чергового пленарного онлайн-засідання Верховної Ради, яке відбулося 10 лютого, парламентарії розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.

Уряд ПМР став автором законодавчої ініціативи, яка передбачає надання можливості громадянам будувати на земельних ділянках, узятих в оренду.

У Земельному кодексі детально прописаний порядок використання земельних ділянок, узятих в оренду. Громадяни можуть одержати такі ділянки в тимчасове користування для організації селянського або фермерського господарства, ведення особистого підсобного господарства та інших цілей.

До того ж закон дозволяє будувати капітальні споруди виключно на землях загального користування. Такими є землі населених пунктів. Тобто площі, вулиці, парки, бульвари та сквери. Однак, організувати фермерське господарство або вести особисте підсобне господарство на землях загального користування згідно з законом не можна.

Автори документа запропонували доповнити Земельний кодекс і дозволити передавати земельні ділянки в оренду під інші цілі, зокрема під зведення капітальних будівель.

За словами заступника голови Комітету з питань агропромислового комплексу, промисловості, житлово-комунального господарства, транспорту, будівництва і природних ресурсів Антона Онуфрієнка, Земельний кодекс має вичерпний перелік вимог і норм, за якими може бути дозволене будівництво. «Уряд пропонує певною мірою розширити цей перелік. Однак ми не можемо ухвалити норму, в якій прописано «інші випадки». Ми вивчимо існуючу практику, і всі випадки будуть прописані окремо, з урахуванням тієї практики, яка склалася на території нашої держави», – пояснив народний обранець.

Метою цієї законодавчої ініціативи є поповнення бюджетів різних рівнів. На сьогодні орендна плата за земельні ділянки, виділені фізичним особам, надходить до місцевого бюджету в розмірі 100 %. Оплата за ділянки, що надані юридичним особам, розподіляється таким чином: 70 % потрапляє до місцевого бюджету і 30 % – до республіканського.

Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні. Роботу над доповненнями до Земельного кодексу буде продовжено з урахуванням зауважень і пропозицій, що були представлені в ході обговорення.

Йшлося й про те, що з 2019 року в Тирасполі працює Училище олімпійського резерву на базі школи № 4. Це унікальний навчальний заклад, де талановиті юні спортсмени можуть одночасно навчатися і тренуватися. Тут розвивають такі види спорту як плавання, акробатика, легка атлетика, велоспорт, вільна боротьба, греко-римська боротьба, бокс, академічне веслування, веслування на байдарках і каное.

Програми спортивної підготовки необхідно поєднувати з освітнім процесом. Для цього в закони «Про освіту» та «Про фізичну культуру і спорт в ПМР» пропонується низка доповнень. Наприклад, вводяться поняття «програма спортивної підготовки» і «тренувальний процес». Відповідні законопроекти народні депутати ухвалили на пленарному засіданні.

За словами директора навчальної установи Геннадія Нарівончика, раніше програми в галузі спорту не були поєднані з освітнім процесом. «У 2018-2019 роках коштом Фонду капітальних вкладень здійснили ремонт будівлі. Харчоблок та їдальня навчального закладу також повністю переобладнані. Для іногородніх спортсменів передбачене проживання в гуртожитку. Функціонує медичний центр, в якому працюють кваліфіковані лікарі та медсестри. Спортсмени регулярно проходять медогляд, їм надається необхідна медична допомога», – зазначив спортивний функціонер.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото з вiдкритих джерел.