Останні новини – коротко

Міжвідомчий електронний документообіг: якісний стрибок у розвитку

Голові Уряду надали інформацію щодо впровадження Державної інформаційної системи (ДІС) «Міжвідомчий електронний документообіг» у 2018 –2020 роках. У робочій онлайн-зустрічі взяли участь віце-прем’єр Станіслав Касап і керівництво Міністерства цифрового розвитку.

Як повідомив в. о. заступника міністра цифрового розвитку Олександр Димитрогло, спочатку в процесі електронного обміну документами були задіяні всього три учасники. На сьогодні до ДІС залучені ще 39 учасників. До середини минулого року відбувалося поетапне підключення центральних органів виконавчої влади.

Збільшення кількості учасників закономірно спричинило і зростання обсягів електронного документообігу. Наприклад, у 2018 році це було 13,5 тис. документів у цифровому форматі, у 2019-му – 72,4 тис. Зростання за цей період склало 53,4 %. У 2020 році загальна кількість переданих електронних документів досягло 137,2 тис.

Сільгоспвиробникам запропонують оптимальні умови

оподаткування під час отримання безоплатної допомоги РФ

Минулий рік для аграріїв видався неврожайним, як наслідок – зібрано менше овочів, фруктів і злакових культур. На багатьох землях сільгосппризначення і зовсім нічого не зібрали. Усьому виною погодні «гойдалки» (спочатку заморозки, потім посуха). Допомогти тим, хто зазнав сер-йозних збитків, покликана безоплатна допомога Російської Федерації.

Територіальні управління відповідного району (або міста) при Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів складуть реєстр одержувачів безоплатної допомоги РФ. Далі його направлять до міністерства для підготовки Єдиного реєстру. Щоб отрима-ти фінансову підтримку, одержувачу, включеному до Єдиного реєстру, необхідно звернутися в територіальне управління за місцем розташування земельної ділянки, що використовується у виробництві, із заявою. Їх приймають до 1 березня 2021 року. Деталі механізму прописані в постанові Уряду.

Поливатимуть більше майже на 30 %

В Уряді обговорили розвиток меліорації. До розмови були запрошені віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, міністр сільського господарства Єфимій Коваль, а також директор ДУП «Зрошувальні системи» Іван Ботя. Відкриваючи зустріч, Голова Уряду акцентував увагу на важливості проведеної роботи стосовно до розвитку меліоративного комплексу.

«У минулому році Урядом була затверджена програма з розвитку зрошувальних систем. З ініціативи Уряду було впроваджено збір коштів, які вже обліковані в Законі «Про республіканський бюджет» і будуть використані як джерело для ремонту та реконструкції зрошувальних систем. Ми зробили важливий крок, змінивши організаційно-правову форму власності ДУ «Зрошувальні системи» –на сьогодні це ДУП «Придністровські зрошувальні системи». Ми поміняли сам механізм фінансування з кошторисного на міжтарифну різницю. Таким чином, було вжито низку кроків, від яких Уряд очікує серйозних позитивних результатів вже у 2021 році», – зазначив Олександр Мартинов.

Як розповів Іван Ботя, в цьому році планується запустити 64 насосні станції. Минулого року їх нараховувалося всього 52. Нині фахівці готуються до ремонту і заміни обладнання на деяких із них. Нагадаємо, в цьому році бюджетом для ремонту станцій було передбачено понад 11 млн рублів.