Підсумки діяльності Міністерства закордонних справ за 2020 рік

Щорічне традиційне засідання Колегії Міністерства закордонних справ ПМР відбулось у День працівника дипломатичної служби – 10 лютого.

У режимі онлайн-конференції звіт міністра зовнішньополітичного відомства слухали Президент Вадим Красносельський, Голова ВР Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Мартинов, Надзвичайний і Повноважний Посол РФ у Молдові Олег Васнецов, керівник Офіційного представництва ПМР у Москві Леонід Манаков, Повноважний Представник Республіки Абхазія в Придністров’ї Олександр Ватаман, керівники виконавчих і судових органів влади, а також представники ЗМІ.

На початку виступу Віталій Ігнатьєв звернув увагу на специфічність минулого року, зазначивши, що 2020 рік став серйозним випробуванням для Придністров’я і його зовнішньої політики.

«Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 торкнулася усіх сфер суспільного життя, позначилася на більшості країн світу і характері міжнародної взаємодії Придністров’я. Придністровська дипломатія вирішувала завдання не тільки в рамках традиційних викликів, а й оперативно знаходила ефективні механізми реагування на нові труднощі та загрози», – зазначив міністр.

З початку березня 2020 року співробітники відомства системно надавали допомогу придністровцям у поверненні їх на батьківщину, чергували в кризовому центрі, в межах своєї компетенції консультували громадян у питаннях, пов’язаних із пандемією коронавірусу.

«У взаємодії з дипломатичними представництвами різних держав наше Міністерство формувало списки громадян у процесі комплектування чартерних рейсів, сприяло в поверненні громадян за відсутності документів. МЗС регулярно взаємодіяло з російським Оперштабом і Посольствами Росії у питаннях надання допомоги громадянам ПМР. Навесні 2020 року пощастило повернути додому громадян Придністров’я з понад 30 країн світу, а робота щодо їхнього повернення сприяла розширенню дипломатичних контактів Придністров’я», – розповів Віталій Ігнатьєв.

Він зазначив, що в боротьбі з COVID-19 Придністров’ю була надана експертна та практична допомога з боку РФ, іноземних посольств, зокрема Великобританії, Словаччини, Польщі, Німеччини, Чехії, а також по лінії міжнародних організацій, аж до Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) включно. Міністр нагадав, що делегація Росспоживнагляду за підсумками свого візиту в республіку високо оцінила комплекс заходів, організованих і вжитих у Придністров’ї для профілактики та недопущення поширення коронавірусу.

Окремо доповідач зупинився на темі переговорного процесу з Республікою Молдова, констатуючи, що негативні тенденції, які посилилися ще з літа 2019-го, минулого року призвели до повного припинення діалогу через відмову молдавської сторони від виконання взятих на себе зобов’язань.

Віталій Ігнатьєв назвав конкретні деструктивні кроки Молдови та нагадав про заходи, вжиті Придністров’ям для розв’язання створюваних молдовською стороною проблем. «Молдовська сторона робить усе можливе, щоб зруйнувати переговорний механізм, нівелювати будь-які форми адекватної взаємодії та взаємної довіри з головною метою: максимально затягти процес урегулювання конфлікту в прагненні максимально довго продовжувати паразитувати на міжнародній підтримці», – констатував у своєму виступі глава зовнішньополітичного відомства.

 Віталій Ігнатьєв звернув увагу на той факт, що багато міжнародних партнерів поділяють при-дністровське розуміння ситуації, що склалася.

Він вказав, зокрема, на спроби введення з боку РМ обмежень для автотранспорту ПМР, створення перешкод у діяльності митної служби, блокування імпорту товарів, включаючи кошти для боротьби з пандемією, і проблеми в банківській галузі.

Говорив міністр про різні напрямки, форми та механізми взаємодії Придністров’я з Росією, Україною, республіками Кавказу, країнами далекого зарубіжжя і різними міжнародними організаціями. Зупинився на темі миротворчості на Дністрі, відзначивши системність роботи МЗС ПМР щодо її захисту в діючому чинному форматі.

Учасників Колегії привітав Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації Олег Васнецов, який у своєму виступі відзначив активну співпрацю між Росією і Придністров’ям у рамках розв’язання проблем російських співвітчизників у ПМР.

Російський дипломат висловив надію, що «…інтенсивність експертного діалогу між берегами Дністра заклала основу для виходу на взаємоприйнятні та взаємовигідні рішення в нинішньому році». Посол вважає, що необхідно збільшити кількість постійних комунікувань. Говорячи про підтримку співвітчизників, Олег Васнецов відзначив розширення діапазону гуманітарної взаємодії.

Перший Президент ПМР Ігор Смирнов, який також був учасником засідання, заявив, що МЗС Придністров’я є «…координуючою ланкою, яка протягом усіх років не відійшла від свого головного завдання – зміцнення державності, як головної гарантії мирного розвитку придністровського народу».

Звертаючись до присутніх, Президент ПМР Вадим Красносельський зупинився на ситуації, що складається у взаємовідносинах Придністров’я з Республікою Молдова. Він зазначив, що був «шокований» діями Молдови на початку пандемії, пов’язаними з блокуванням вантажів, перешкоджанням доставки в умовах пандемії медикаментів і засобів захисту, торпедуванням зусиль щодо розгортання лабораторій з проведення ПЛР-тестів на території ПМР, політизацією теми придністровських карантинних постів.

«Сподіваюся, що у 2021 році ми відновимо функціонування формату «5+2». Розраховую на роботу Шведського головування в ОБСЄ, на належну оцінку ситуації, що склалася, з боку всіх учасників переговорного процесу, як і на їхнє розуміння того, що необхідно рухатися вперед», – заявив Глава держави.

У цьому контексті він доручив Міністерству закордонних справ ПМР продовжувати зусилля по відновленню переговорного процесу на всіх рівнях, а також привітав придністровських і російських дипломатів із професійним святом.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби МЗС.