Усе, що зроблено,-для людей

Звіт глави державної адміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї 9 лютого продовжив низку нарад, присвячених підсумкам діяльності у 2020 році. Василь Тищенко доповідав у режимі відеоконференції. Крім Президента, інформацію заслухали та взяли участь в її обговоренні представники Уряду, депутати Верховної та міськрайради.

Слободзейський район – це одне місто, два селища та 22 села, розташованих на обох берегах Дністра. 62 тисячі гектарів (з 87 тисяч гектарів загальної площі району) – це землі сільськогосподарського призначення. Територіальна близькість до Тирасполя і Бендер позитивно позначається на розвитку господарського комплексу району, відзначено у звіті глави. Населення на сьогодні становить 82 315 осіб. Упродовж звітного року на світ народилася 521 дитина. Зареєстровано 1 232 багатодітні сім’ї.

«Доходи місцевого бюджету досягли 124,4 млн рублів, що перевищило плановий показник на 13 % (всупереч несприятливим обставинам пандемії, які істотно ускладнили звітний період). Витрачено дещо менше від запланованого – 199,7 млн рублів, 144 млн з яких направлено на фінансування соціально захищених статей (131 млн – заробітна плата працівників бюджетної сфери). Зекономлено 6 млн, які перейшли у прибуткову частину бюджету нинішнього року. За можливістю, кредитували селянсько-фермерські господарства (на загальну суму 730 тисяч рублів), молоді сім’ї (249 тисяч рублів) і молодих фахівців (200 тисяч рублів). Удалося забезпечити житлом 12 сиріт», – поінформував Василь Тищенко. У доповіді він зупинився на заходах, ужитих у районі з метою протидії та запобігання поширенню коронавірусу. У зв’язку зі створенням на базі місцевої лікарні коронавірусного стаціонару, місцеве населення залишилося не закріплене ні за якою медустановою. Президент одразу ж доручив МОЗ на період пандемії та функціонування Слободзейського госпіталю включити жителів району у сферу обслуговування тираспольської мережі закладів охорони здоров’я.

Як позитивний аспект, глава району позначив зрушення в розширенні площі поливних земель, до чого спонукала сільгоспвиробників посушлива погода. Аграрний сектор району представлений 411 підприємствами різних форм власності. Керівництво району підвищену увагу приділяє контролю ефективності використання земельних ресурсів. На думку Василя Тищенка, на сьогодні земельний потенціал використовується лише на третину від потенційних його можливостей.

Сім організацій району надають послуги зі збирання та вивезення ТПВ (твердих побутових відходів), п’ять з яких одночасно залучені й до сфери управління житлофондом. Глава району розповів, що у звітному періоді багато сил і коштів було спрямовано на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ і на впорядкування майданчиків для збору сміття. Півмільйона рублів було витрачено на озеленення населених пунктів. Висаджено 2 229 саджанців.

Протяжність вулично-дорожньої мережі району досягає 705 кілометрів. За рік на її ремонт і впорядкування витрачено 13 млн рублів. Установлено майже шістсот світильників, що забезпечили освітлення вулиць на відстані 24 620 метрів. Президент націлив на продовження цієї роботи, нагадавши про своє доручення забезпечити світлом усі центральні та діагональні вулиці придністровських сіл.

У ході наради глава районної держадміністрації Василь Тищенко повідомив, що у звітному періоді на ремонтно-будівельні роботи витрачено 20,2 млн рублів. Йдеться про реалізацію різних програм: ФКВ, збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини, наказів виборців, ремонту об’єктів бюджетної сфери тощо. Кошти виділялися на реконструкцію меморіальних комплексів, будинків культури, дитячих садків і шкіл. Увага приділялася забезпеченню доступності об’єктів інфраструктури для маломобільних груп населення. Встановлено півтора десятка пандусів – у будинках культури, освітніх установах, РВВС. Проведено роботи з благоустрою міського пляжу. Триває організація місцевої футбольної школи. Здійснюється реконструкція та ремонт адміністративних будівель. У зв’язку з цим порушувалося питання про перспективи капремонту будівлі Суклейської адміністрації, яка поки що не увійшла до жодної з програм. «Якщо протягом року силами та засобами району не вдасться розв’язати цю проблему, об’єкт необхідно буде включити до програми ФКВ-2022», – зазначив Вадим Красносельський.

Говорячи про сільську інфраструктуру, Президент наголосив на значущості її розвитку. Він зазначив, що третина придністровського населення проживає в сільській місцевості, тому одне з першочергових завдань держави – забезпечення сіл водою, газом, світлом, упорядкованими школами, дитячими садками, будинками культури, спортивними об’єктами та дорогами. «Села відіграють основну роль не тільки в розвитку економіки нашої держави, а й у збереженні культури», – підкреслив Глава республіки. Мова зайшла про болгарський етнос, представники якого проживають у Парканах. Президент доручив організувати у трьох сільських школах факультативне вивчення болгарської мови. Він нагадав також, що тільки у Придністров’ї збережено молдавську мову, і цю цінність не можна втратити.

Оцінюючи діяльність Слободзейської адміністрації, Президент визнав її задовільною. Вадим Красносельський відзначив при цьому активність і ефективність взаємодії органів законодавчої та виконавчої влади, націлив їх на продовження конструктивного співробітництва. Як пріоритетні напрямки діяльності у 2021 році він виділив своєчасність і повноту виконання соціальних зобов’язань, реалізацію програм розвитку, продовження інфраструктурного оновлення населених пунктів. Конкретно визначені такі об’єкти, як школи Суклеї й Тернівки, БК у Тернівці, гуртожиток у селі Карагаш і стадіон у Чобручах. Крім того, повсюдно повинна приділятися увага водопостачанню та освітленню сіл, озелененню населених пунктів.

По завершенні звітної частини наради Президент і глава району продовжили робочий діалог у ході виїзної інспекції. Перша точка маршруту – центр Слободзеї. Проект його благоустрою передбачає поетапне інфраструктурне перетворення. Багато що вже зроблено. У планах поточного року – завершення робіт зі створення Парку молодят. У майбутньому планується упорядкувати каскадні сходи, що ведуть до берега Дністра і стадіону, який також розраховують реконструювати.

У Чобручах Вадим Красносельський побував у парку ім. Д. Родіна. Тут він зазначив, що місцевому керівництву необхідно відшукувати різні джерела фінансування реконструкції цього значущого проекту як з інфраструктурної, так і соціальної, культурно-історичної та туристичної точок зору.

Розташований поруч місцевий Меморіал Слави багато десятиліть не знав реконструкції. Коштом, виділеним за програмою збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини, у 2020 році були проведені ремонтні роботи. Василь Тищенко підкреслив, що в районі приділяють особливу увагу пам’ятним місцям, які пов’язані з подіями Великої Вітчизняної війни, нагадав про реконструкцію меморіальних комплексів у центрі Слободзеї, в селах Незавертайлівка, Суклея, Тернівка, частина з яких уже виконана. Вадим Красносельський висловив подяку керівництву і жителям Слободзейського району за збереження історії та дбайливе ставлення до героїчного минулого країни.

Стадіон села Чобручі також потрапив у поле зору Президента. У планах – створення футбольної школи, яка об’єднає кілька розрізнених секцій і команд. Упорядкування стадіону розпочнеться вже нинішнього року. Як зазначив Глава держави, важливо, що старт проекту дано. Він наголосив, що до літа має бути сформоване і документально оформлене загальне бачення подальшого розвитку, накреслені плани. «Завдання місцевого керівництва – слухати й чути населення, адекватно та оперативно реагувати на запити, що надходять від громадян. Адже все, що ми робимо, робиться для людей», – резюмував Вадим Красносельський.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.

Фото прес-служби Президента.