Глава держадміністрації Бендер про підсумки року

Керівник Бендерської держадміністрації Роман Iванченко доповів про підсумки розвитку міста Президенту Придністров’я. Він окреслив головні напрямки життєдіяльності міста, а також поділився планами на найближче майбутнє.

У зв’язку з пандемією нарада відбулася в режимі відеоконференції, що стало вже звичною справою на сьогодні.

Однією з перших тем доповіді стали фінансові показники. Занурюючи учасників відеоконференції у світ чисел, Роман Дмитрович зазначив, що минулого року до міської казни надійшло 213,9 млн рублів власних доходів, 23 млн –субсидії з держскарбниці, 5,8 млн рублів склали трансферти.

Минулорічні витрати досягли 247,5 млн рублів, і були вони в основному спрямовані на фінансування соціально захищених статей. «Ці витрати дозволили реалізувати всі завдання, що були поставлені перед містом, зокрема: своєчасно виплачувалася заробітна плата, забезпечувалося пільгове харчування», – зазначив глава Бендерської держадміністрації.

Плідна робота була здійснена і в глобальному впорядкуванні Бендер. Відкриття міського басейну «Дельфін», реконструкція гребної бази, облаштування місцевого пляжу, парків «Перемога» та ім. Горького, ПК ім. Ткаченка, скверів «Сонячний», «Шкільний» і «40 років ВЛКСМ», а також фонтана на його території – ось вони, головні перетворення минулого року. Дійсно, впродовж одного тільки року Бендери помітно змінилися на краще і тримають курс на подальше упорядкування.

Відзвітував глава міста і за державною програмою Фонду капвкладень. У 2020-му в рамках проекту були виділені кошти на дев’ять бендерських об’єктів галузі освіти, на що було витрачено 7,3 млн рублів. «У рамках Фонду капітальних вкладень виконаний досить великий обсяг робіт. Загальна сума за об’єктами освіти досягла 7 млн 294 тис. рублів. Усі оновлені заклади добре всім знайомі. Зокрема, під час ремонту дитячих садків ми встановлювали тіньові навіси. Їх було обладнано тільки у 24-му дитячому садку на суму 540 тис. рублів, щоб діти могли там комфортно розміщуватися та відпочивати», – зазначив Роман Іванченко.

У житловій сфері на завершальній стадії перебуває будівництво п’ятиповерхового будинку на вулиці Кишинівській, здача його в експлуатацію запланована на березень. Ще два житлових кооперативних будинки планується здати цього року на вулицях Індустріальній та Комуністичній. Крім того, у звітному періоді дітям-сиротам видали 18 упорядкованих квартир.

Торкнувся глава держадміністрації й теми підприємництва в Бендерах. Зокрема, у галузі малого бізнесу у 2020-му спостерігалося скорочення кількості представників цієї сфери. Роман Дмитрович зазначив, що зменшення було порівняно незначним, і обумовлене воно безпосередньо явищами, пов’язаними з пандемією.

Реконструкція та переоснащення бендерського лікувально-діагностичного центру, оптимізація мережі закладів спортивної спрямованості, поліпшення якості харчування школярів і дошкільнят, стан доріг, ремонт зупинок громадського транспорту, озеленення бендерських вулиць і реконструкція центрального ринку – Роман Іванченко детально висвітлив у доповіді кожне питання. Далі він поділився планами щодо перспектив на новий рік, наголосив, що роботи в майбутньому належить виконати ще більше.

Зокрема, в цьому році в парку Олександра Невського планується зведення дитячого розважального комплексу. Перетвориться і центральна частина міста, влада і надалі приділятиме увагу благоустрою парків і скверів.

Вадим Красносельський зупинив увагу на проблемі шляхів, а саме на визначенні джерел фінансування ремонту доріг, виходячи з їхньої приналежності. Глава держави впевнений, що деякі бендерські дороги, віднесені до муніципальних, мають республіканське значення. Це означає, що їх утримання, тобто обслуговування та ремонт, слід здійснювати державним, а не муніципальним коштом. Як приклад Президент навів дві транспортні розв’язки – шляхопроводи на вулиці Котовського і в районі фабрики «Флоаре».

Продовжиться велике будівництво в рамках Фонду капвкладень. У 2021-му планують розв’язати наболілу проблему: відремонтувати шляхопровід, який веде до Бендерської фортеці. Фахівці визнали його аварійним. Проект об’єкта вже підготовлений, будівельники планують приступити до робіт уже в березні, ймовірно, ремонт займе 4 місяці.

Позитивні зміни чекають і заклади медичної галузі: у поточному 2021 році належить завершити глобальний ремонт дитячої та центральної лікарень, а також будівництво туберкульозного стаціонару – це проект, розпочатий, але не реалізований АНО «Євразійська інтеграція».

Заслухавши звіт глави держадміністрації Бендер за підсумками 2020 року, Президент республіки Вадим Красносельський дав досить високу оцінку діяльності місцевої влади. «Хочу визнати роботу держадміністрації цілком задовільною: зробили все, що змогли. Ми ще не торкалися теми боротьби з пандемією. Роман Дмитрович разом із міською Радою надавав необхідну допомогу як глава», – зазначив Глава держави.

Вадим Красносельський подякував держадміністрації Бендер, міськраді та депутатам Верховної Ради за те, що вони зробили все можливе для розвитку свого міста. Президент Придністров’я висловив надію, що така злагоджена і плідна співпраця буде продовжена і надалі.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото прес-служби Президента.