Кава як філософія життя

Молоді підприємці з Бендер – подружжя Хаджі, стали першими в Придністров’ї, хто відкрив кав’ярні формату «кава з собою». Знайомити жителів республіки з культурою пиття кави Павло та Анастасія почали 2014 року. Підприємницька справа з маленької кав’ярні виросла в цілу розгалужену мережу. Їхню каву добре знають на смак у Бендерах і в Тирасполі.

Сім’я Хаджі першою в Придністров’ї зважилася залучити любителів запашної кави до нового формату споживання чудодійного напою. У 2014 році вони з легким подивом зрозуміли, що можна взяти натуральну каву у стаканчиках і піти на прогулянку. Так почалося знайомство людей нашої республіки з кавовою культурою, а саме з поняттям «кава з собою».

Сталося все понад 10 років тому. Глава сім’ї Павло працював на фірмі, що постачала італійську каву в Придністров’я. Разом зі своїм рідним братом Олександром він займався також доставкою кава-машин для кафе, барів і ресторанів. Згодом Олександр вирішив розвиватися в цій сфері в іншій країні – побачив кращі перспективи в Україні. Сподівання справдилися: 2007 року він став бронзовим призером Всеукраїнського чемпіонату барист, а вже наступного – завоював звання чемпіона України в цьому конкурсі.

Така ідея надихнула Павла й Анастасію Хаджі – молода сім’я перейнялася бажанням поширювати культуру споживання популярного напою та відкрити в нашій республіці заклад у форматі «coffee to go». «Це був перший такий формат у нашому регіоні. Ми з чоловіком поїхали в Україну, на той час його брат Саша навчав людей професії бариста. Ми також навчилися нової справи й повернулися назад», – поділилася приємними спогадами Анастасія.

Перша точка «кава з собою» запрацювала в Придністров’ї 2014 року, в День Перемоги. Тоді людей знайомили з новиною та пригощали запашною кавою абсолютно безкоштовно. «Ми не продавали каву в перші дні, просто пригощали людей, щоб вони знайомилися з класичними напоями, пробували, ну а в подальшому вже реалізовували», – пояснила підприємець.

На перших порах Павло та Анастасія працювали самі: варили каву, вели бухгалтерію та господарські справи. Зізнаються, що було складно і важко фізично. «Спочатку працював Паша – кожен день, без вихідних. Потім я почала йому допомагати, вчилася дуже довго. Після того, як дитина пішла в садок, почала повноцінно працювати й я », – пригадала бариста Анастасія.

Відкрити свій бізнес удалося без кредиту: допомогли власні заощадження і фінансова підтримка рідних. Кав’ярня в центрі Бендер швидко стала «народною», до цих пір біля закладу можна зустріти компанії бендерчан, які невимушено спілкуються, тримаючи в руках стильні паперові стаканчики з кавою. Підприємство сім’ї Хаджі з однієї невеликої кав’ярні перетворилося на цілу мережу – два заклади в Бендерах, чотири в Тирасполі та ще одна точка в селі Паркани, на узбіччі траси. «З моменту створення кав’ярні головною метою було популяризувати кавовий напій у нашому регіоні, долучити людей до кавової культури та розвивати її. Коли ми були першими в цій сфері, людям потрібно було пояснювати, що таке капучино і американо, за допомогою стаканчика показували їм, що ось це – еспресо. І досі є люди, яким також потрібно уточнювати цей момент», – щиро поділилася досвідом кав’ярниця.

Своїм головним завданням молоді підприємці вважають задоволення вибагливих смаків шанувальників кави: щодня пропонувати гостям якісний та смачний напій. «Ми над цим працюємо, постійно навчаємо наш персонал, розвиваємо його, контролюємо якість продукту та рівень обслуговування. Оновлюємо обладнання, намагаємося йти в ногу з часом», – поділилася планами директор підприємства Анастасія Хаджі.

На сьогодні родина молодих підприємців продовжує покращувати свою мережу кав’ярень: працює над оновленням меню, над кондитерським асортиментом, а також над інтер’єром самих приміщень. Попереду в них багато ідей і задумів. Попереду – нові вершини.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.