Заслужити довіру та захистити чесне ім’я людини

Адвокати, які виступають у судових процесах, – це особлива когорта юристів. Вони примуд-ряються бути на межі між неймовірним успіхом і небувалим провалом, а найбільш досвідчені та успішні з-поміж них не бояться ризикнути всім, щоб захистити свого довірителя.

Є професія – захищати права людей, а якщо говорити більш професійною мовою, то права довірителя. Дійсно, адвокат часом стає тією людиною, яка вірить і доводить невинність людини, яка звернулася до нього по юридичну допомогу. Люди довіряють своєму адвокату найцінніше – повернути їхнє добре ім’я.

Адвокатська діяльність давно відома світові, а в Придністров’ї має особливий попит. За даними Міністерства юстиції, до реєстру адвокатів ПМР входять 108 осіб, що пропонують свої послуги в царині розв’язання правових конфліктів. Усі вони належать до складу Колегії адвокатів республіки, надаючи правову консультацію в усіх містах і районах.

Боротьба звинувачення та захисту – завжди сутичка двох концепцій, покладених на шальки терезів Феміди. У Бендерах ця сутичка триває протягом 75 років. Завідувач юридичної консультації міста Володимир Чухненко зацікавився історією виникнення та діяльності своєї консультації. Перші спроби роботи з архівними документами не дали якихось особливих результатів: накази про початок діяльності колегії в Бендерах, призначення та розподіл юристів на ведення певної справи, а також деякі інші записи минулого десятиліття. Через деякий час усе ж знайшовся наказ, який став першою згадкою про роботу юридичної консультації в Бендерах.

«Досить цікаво вивчати історію консультації. У зв’язку з переходом організації під юрисдикцію Придністров’я всі матеріали залишилися в Молдові. Тож особливих джерел про час створення юридичної установи не залишилося. Довелося самостійно звертатися в міський архів. Після звільнення міста від німецько-румунських окупантів уже з’являлися перші судові та виконавчі органи. З документів того часу вдалося дізнатися, що в травні 1946 року надійшло рішення виконкому про виділення картоплі для працівників юридичної консультації. Вона тоді потрапила в третю категорію на черговість видачі норми. На сьогодні це перша згадка організації в документах, але на цьому пошуки не припиняються», – розповів керівник.

Це хронологія становлення юридичної консультації міста Бендери, але для кожного працівника є своя особлива історія. «Для мене історія юридичної консультації розпочалася з 1981 року, коли мене прийняли в колегію адвокатів МРСР стажистом. Теж виходить свого роду ювілей у травні цього року. На той період в консультації працювали метри адвокатури: Тамара Дунаєвська, Володимир Паранкін, Павло Маковей, Микола Карамануца та багато інших. Завдяки їм, у консультації започаткували чудову традицію навчання та закріплення стажистів за досвідченими колегами, які направляють випускників і допомагають їм адаптуватися в професійній діяльності», – зазначив Володимир Борисович.

Особовий склад Бендерської юридичної консультації представляють 11 адвокатів, серед яких як корифеї професії, так і молоді спеціалісти. «Змінилося декілька поколінь юристів за ці роки, нині прийшло чергове – молоді правознавці. Можна говорити навіть про своєрідну спадкоємність, оскільки у нас працюють уже діти старших колег. Ми завжди радіємо досягненнями наших молодих колег-адвокатів, а також пишаємося досвідченими співробітниками. На сьогодні в установі працюють три заслужених юристи ПМР. Ми спілкуємося, обмінюємося досвідом один з одним, допомагаємо новачкам, молодим спеціалістам, слушною порадою», – розповів юрист.

Нині адвокат – це незалежний професійний радник у правових питаннях, профілем діяльності якого є надання кваліфікованої юридичної допомоги громадянам та організаціям, зокрема захист їхніх прав та представлення інтересів у суді. Наприкінці 2020 року депутати Верховної Ради приділили увагу розгляду нового закону про адвокатську діяльність. У законопроекті йдеться про збільшення кількості адвокатських установ. Це сприятиме створенню конкуренції на ринку юридичних послуг та їхній ефективності, оскільки підвищиться відповідальність адвокатів за їхню роботу. Юридична консультація є однією з форм адвокатської діяльності. До її компетенції належить, перш за все, забезпечення безкоштовної допомоги громадянам і виконання доручень за призначенням органів дізнання та слідства.

Нині адвокати юридичної консультації Бендер продовжують свою роботу: надають допомогу громадянам, які потрапили в складну ситуацію, захищають права довірителів у суді, тлумачать складні питання, поринають у тонкощі правової науки.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото автора.