Криптографія – наука майбутнього

Учні творчого об’єднання «Айтішник» Рибницького ЦДЮТ завоювали призові місця у XIX відкритій олімпіаді з криптографії*, що відбулась у місті Саратові. Хлопці та дівчата вивчають новітні технології під керівництвом педагога Наталії Нагаєвської.

У першому турі олімпіади взяли участь 244 учасники з Росії, Білорусі та Придністров’я, 83 з них пройшли до другого туру. По завершенні другого етапу інтелектуального змагання члени журі підбили підсумки, привітали переможців та здійснили короткий аналіз завдань.

Учні 10-го класу МОЗ «Рибницький теоретичний ліцей-комплекс» Марія Черпакова і Михайло Фрейдкін, які взяли участь у криптографічній олімпіаді серед учнів 9–11 класів, 13 грудня 2020 року з радістю дізналися про те, що вони вибороли перші місця в першому турі олімпіади з криптографії. Через Інтернет переможцям надіслали відповідні електронні дипломи. Завдяки своєму вдалому виступу, вони дістали запрошення до другого туру змагання, який відбувся 31 січня. У другому турі вони також показали глибокі знання в царині криптографії та посіли другі місця. Їхній викладач Наталя Володимирівна була нагороджена Дипломом олімпіади за підготовку переможців.

Олімпіада відбулася під патронатом науково-освітнього центру «Ерудит». Головою оргкомітету був доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри теоретичних основ комп’ютерної безпеки та криптографії Саратовського державного університету ім. М. Г. Чернишевського Михайло Абросимов.

«Через те, що в умовах пандемії ми навчаємося дистанційно, школярам хотілося перевірити свої знання. На їхнє прохання ми почали шукати на просторах Інтернету, де і що проводиться. Так і знайшли цю олімпіаду. Оскільки криптографія є одним із розділів інформатики, то вирішили спробувати свої знання і сили. На заняттях ми свого часу вивчали цю тему і знайомилися з різними типами криптограми. Отже, діти мали поняття, певні знання в цьому напрямку.

Перший тур тривав упродовж тижня. У мене була можливість розібрати отримані завдання разом з учнями. А вже у другому турі Марія та Михайло працювали цілком самостійно. У Zoom протягом трьох годин під наглядом організаторів олімпіади їм потрібно було розв’язати низку теоретичних і практичних завдань, пов’язаних із математичними основами криптографії. За тим, щоб діти не порушували регламент і розв’язували завдання самостійно, стежили співробітники лабораторії комп’ютерної безпеки Саратовського держуніверситету. Учасники мали право писати й розв’язувати завдання в зошиті, а також користуватися Інтернетом і готовими програмами та системами програмування. Вони чудово справилися з завданнями», – розповіла Наталя Нагаєвська.

Придністровські школярі Марія Черпакова і Михайло Фрейдкін продемонстрували свої знання на міжнародному змаганні й підтвердили високий професіоналізм свого викладача.

Необхідно наголосити, що діти й педагоги Рибницького ЦДЮТ не вважають карантин перешкодою для навчання та саморозвитку. Весь цей час, незважаючи ні на що, навчальний процес не припинявся, вчителі та вихованці проводили заняття в дистанційному режимі, багато працювали, брали участь у різних конкурсах і олімпіадах.

Вітаємо учнів та їхнього викладача з черговим досягненням і бажаємо подальших перемог!

* Криптографія – наука шифрування, яка займається пошуком і дослідженням математичних методів перетворення інформації. Її історія налічує кілька тисяч років. Раніше шифрами приховували таємні послання, а нині кодують інформацію IT-компанії.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото: http://rnovosti.info/