Вони завжди на варті держави

Народ Придністров’я з вдячністю та повагою ставиться до героїзму захисників республіки, які стояли біля витоків заснування нашої незалежної Батьківщини. Рішенням виконкому Тираспольської міської Ради 11 лютого 1991 року був утворений Територіальний рятувальний загін (ТРЗ) з надзвичайних ситуацій.

За словами першого командира загону Валерія Ширкова, спочатку до його складу входили робітники місцевих підприємств, а завданням підрозділу була ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій. «У лютому 1991 року створення загону було оформлене юридично. А практично його кістяк почав формуватися ще в 1990-му, після гагаузьких подій та під час перших кривавих сутичок у Дубоссарах, коли робітничі загони за призовом Ради трудових колективів стали на захист нашої молодої республіки. Робітничі загони, сприяючи міліції, склали основу ТРЗ, який сформувався до початку бойових дій 1992 року в один із великих підрозділів, готових до захисту придністровського народу». Це була перша легітимна структура, створена на зорі утворення нашої держави при штабі Цивільної оборони. Вона взяла на себе функції першого підрозділу по захисту ПМР. Нашій державі на той період необхідний був саме такий загін. Основне завдання ТРЗ – дії в надзвичайних ситуаціях, але тоді він виконував завдання з порятунку нашого народу», – розповів захисник.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією в республіці, пов’язаною з безперервними збройними провокаціями з боку Молдови, на початку березня 1992 року ТРЗ був реорганізований в окремий воєнізований підрозділ. Його командиром був призначений Валерій Ширков. Підрозділи ТРЗ узяли на себе охорону Молдавської ДРЕС, мостів і переправ, високовольтних ліній та інших об’єктів народного господарства. Вони ж несли патрульно-постову службу з охорони громадського порядку, з виявлення і знешкодження диверсійно-терористичних груп, які засилали на територію Придністров’я з Молдови.

Агресія, розв’язана кишинівським керівництвом проти народу Придністров’я, змусила бійців ТРЗ узяти в руки зброю. Підрозділи загону були найчисленнішою структурою, яка стримувала оборону від Кам’янського до Слободзейського району. На початку 1992 року в її лавах перебувало близько 5 тисяч осіб. Добровольців, які прийшли на допомогу молодій республіці, також розподіляли в загін. Завдяки діяльності розвідувальних підрозділів, наші бійці діставали оперативну інформацію про ситуацію на всіх ділянках фронту. Воювали вони всюди, де складалася найбільш важка обстановка: в Дубоссарах і Бендерах, на Кіцканському і Кочієрському напрямках. Частина бійців ТРЗ увійшла до складу Республіканської гвардії, Народного ополчення, Чорноморського козацького війська, підрозділу «Дельта». На базі ТРЗ і однієї з колишніх частин Збройних сил СРСР був створений Прикордонний загін МДБ ПМР.

Захищаючи Придністров’я, 39 військовослужбовців територіально-рятувального загону віддали свої життя, 69 людей дістали поранення різного ступеня тяжкості. Багато з них були нагороджені орденом «За особисту мужність» і медаллю «Захиснику Придністров’я».

За ініціативою бійців 23 грудня 2017 року була створена Громадська організація «Союз ветеранів Територіально-рятувального загону», яку очолив перший командир загону – Валерій Ширков.

Основною метою діяльності цієї організації є всебічна підтримка ветеранів ТРЗ та їхніх сімей, надання допомоги одиноким і хворим ветеранам у вирішенні медичних і соціальних проблем. Крім того, робота громадської організації спрямована на патріотичне і духовно-моральне виховання нашої придністровської молоді.

З нагоди 30-ї річниці утворення ТРЗ 11 лютого на столичному Меморіалі Слави відбулася церемонія покладання квітів. Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в наше життя, тож кількість учасників заходу була обмежена.

Ветерани підрозділу поклали квіти до могил загиблих товаришів, а також до пам’ятників воїну-інтернаціоналісту, захиснику Придністров’я і монумента Скорботної матері. Вшанували пам’ять загиблих захисників Придністров’я хвилиною мовчання.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.