Виявлення хвороб системи кровообігу

На сьогодні хвороби системи кровообігу (ХСК) вважають основними причинами передчасної смертності та інвалідності. Ця сумна тенденція охопила передові європейські країни, вона ж хвилює і громадян Придністров’я.

Захворювання системи кровообігу поділяють на три великі групи: хвороби, що вражають здебільшого серце, такі, що протікають із переважним ураженням судин, і ті, що вражають усю систему кровообігу в цілому.

Слід зазначити, що лідирують серед ХСК артеріальна гіпертензія та ішемічна хвороба серця. Найбільш поширені хвороби, що вражають судини, – це атеросклероз та варикозне розширення вен. Наприклад, в основі патології атеросклерозу зазвичай лежить зміна стінок судин, яка розвивається непомітно протягом багатьох років. Стінки судин стають жорсткими та ламкими, вони звужуються, рух крові в них уповільнюється, зменшується і може зовсім припинитися, якщо у відкладеннях утворюється тромб. Це блокування судини призводить до інсульту і до інфаркту. Найчастіше людина дізнається про хворобу лише після розвитку ускладнень, таких як інсульт, інфаркт і ниркова недостатність.

До причин, що зумовлюють ХСК, належать: тривалий вплив факторів ризику (паління, зловживання алкоголем, стреси, нераціональне харчування, малорухливий спосіб життя); низький рівень знань щодо профілактики серцево-судинних захворювань та несвоєчасне звернення за медичною допомогою.

Перш за все, ці хвороби виникають унаслідок нервово-психічного перенапруження, тому постарайтеся по можливості уникати стресових ситуацій. Кардіологи радять доброзичливо ставитися до себе і до людей. Кожній людині необхідні позитивні емоції, тому потужними профілактичними засобами можуть бути хороші книги, цікаві фільми та спілкування з друзями.

Необхідною складовою профілактики захворювань системи кровообігу є фізично активний спосіб життя. Це заняття спортом, тривалі прогулянки на свіжому повітрі, плавання, туристичні походи, тобто будь-яка фізична діяльність, яка подарує людині задоволення. Відпочинок теж має бути повноцінним. Нормальна тривалість сну становить 8–10 годин на добу.

Для того, щоб серце було здоровим, бажано вживати пісне м’ясо і ненасичені жири. Вони містять менше холестерину. Частіше слід заміняти м’ясо рибою. З-поміж пташиного м’яса краще віддавайте перевагу курячому. Не слід переїдати. Більшу частину харчового раціону мають складати овочі, фрукти та ягоди, до того ж, якомога частіше – сирі.

Очищають судини й у такий спосіб попереджають хвороби системи кровообігу: апельсин, буряк, чорноплідна горобина, грейпфрут, лимон, калина, квасоля, кукурудза, обліпиха, слива, чорна смородина тощо.

Та все ж необхідно проходити регулярні огляди у лікаря-терапевта чи лікаря загальної практики для раннього і своєчасного виявлення захворювань. Самолікування народними методами може тільки завдати шкоди організму, а спеціаліст вчасно призначить якісне лікування та допомогу.

Дарина   КУЛАКОВА.