Боротьба з туберкульозом – спільна справа

Питання профілактики туберкульозу залишається важливим у системі охорони здоров’я ПМР. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила туберкульоз проблемою «глобальної небезпеки».

За словами завідувача Республіканського протитуберкульозного диспансеру (м. Бендери) Тетяни Стойчевої, на сьогодні таке підступне захворювання як туберкульоз – цілком виліковне. «Однак не потрібно забувати, що будь-яке захворювання (туберкульоз не виняток) необхідно вчасно виявляти. Тому, як тільки з’явилися перші ознаки хвороби: субфебрилітет, кашель, пітливість ночами, раптове схуднення, слабкість, зниження апетиту – необхідно негайно звернутися до лікаря, щоб якомога раніше виявити небезпечне захворювання і призначити адекватну протитуберкульозну терапію», – сказала лікар.

Пандемія не обійшла стороною тубдиспансер, проте було вжито відповідних заходів і жоден пацієнт, який отримує лікування в амбулаторних умовах, не захворів на COVID-19. Протитуберкульозні препарати доставляли пацієнтам додому. З серпня 2020 року запущений проект ВКЛ (відеоспостереження), що дозволило пацієнтам мінімізувати вихід із дому і обмежити контакти з іншими пацієнтами. Лікарський прийом здійснювався з дотриманням усіх протиепідеміологічних заходів.

Уже понад століття туберкулінова проба Манту є звичним методом виявлення туберкульозної інфекції. Вона використовується в основному під час масової діагностики серед дітей та підлітків. Метою проведення туберкулінової проби (проби Манту) є, з одного боку, раннє виявлення туберкульозу, а з іншого – визначення необхідності повторної вакцинації здорових дітей для розвитку специфічного імунітету.

Важливим засобом виявлення туберкульозу є флюорографія, яка променевим методом діагностики виявляє захворювання органів грудної клітини. Масове щорічне профілактичне обстеження дозволяє виявляти патологію на ранніх стадіях. «Хочу відзначити, що є безліч хвороб, які можна виявити під час профілактичної флюорографії органів грудної клітини: це онкологія, ехінококоз легенів, саркоїдоз, альвеоліти та багато інших. Сучасні флюорографічні апарати дають у 30 разів меншу дозу опромінення порівняно з колишніми радянськими апаратами. Перебуваючи під впливом прямих сонячних променів, користуючись сучасними гаджетами з використанням бездротових мереж, щодня людина отримує велику дозу опромінення, навіть більшу в порівнянні з флюорографічними обстеженнями», – наголосила Тетяна Андріївна.

Варто підкреслити, що профілактичне флюорообслідування дорослому населенню з 15 років необхідно проходити один раз на рік. Однак, якщо людина належить до групи ризику по туберкульозу (особи, які страждають хронічними захворюваннями легенів, цукровим діабетом, виразковою хворобою шлунку, аутоімунними захворюваннями, ВІЛ інфекцією тощо), необхідно проходити флюорографію два рази на рік.

Тетяна Стойчева пояснила, що розрізняють специфічну та неспецифічну профілактику туберкульозу. «Специфічна, це вакцинація БЦЖ у пологовому будинку та призначення ізоніазиду контактним особам. Неспецифічна – це здоровий спосіб життя, провітрювання приміщень, вологе прибирання з дезінфектантами. Слід повноцінно харчуватися, а також дотримуватися санітарних і гігієнічних правил у побуті (мити руки, фрукти та овочі, не розводити вогкість і бруд у квартирі). Необхідно ретельно лікувати хронічні захворювання, виявлені у людини. Бути обережними з гормонами та цитостатичними препаратами, повноцінно спати».

З фахівцем розмовляв

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото: https://bendery.tv/

На фото Тетяна Стойчева