Профілактика і раннє виявлення алкоголізму та наркоманії

Алкоголізм – це небезпечна хвороба, оскільки алкоголь є отрутою для будь-якої живої клітини. Особливо чутливі до його впливу нервові клітини. Підраховано, що під час сильного отруєння їх гине до 20 мільйонів. Утім, шкідливим є постійне вживання спиртних напоїв навіть у невеликих дозах, тому що поступова загибель нервових клітин ослаблює нашу пам’ять та увагу.

Отже, регулярна випивка ослаблює професійні навики, знижує не лише розумову, а і фізичну працездатність. Людина, яка п’є, втрачає цінність як член колективу і як член сім’ї. Зловживання спиртними напоями одного з подружжя нерідко стає причиною розірвання шлюбу.

Згубно впливає алкоголь і на інші органи людини. Він подразнює слизову оболонку шлунку, а значить – підвищує небезпеку розвитку виразкової хвороби. Алкоголь губить печінкові клітини та викликає негативні зміни в органах дихання. У чоловіків пияцтво ослаблює функції статевих органів – аж до розвитку імпотенції. У жінок – призводить до ускладнень перебігу вагітності та родового процесу. Нерідко викликає викидень та передчасні пологи. У цілому ж зловживання спиртним – то є шлях до безпліддя.

Що ж є ознаками алкоголізму, на які слід звертати увагу?

Це, перш за все, втрата контролю над випитим. У таких випадках людина, починаючи пити, не може зупинитися. Вона часто напивається до глибокого сп’яніння.

Інша важлива ознака – постійний поганий настрій у тверезому стані. Для залежної людини, що не отримала звичну дозу спиртного, характерні роздратованість і агресивність або ж замкнутість і пригнічений стан духу. На будь-яке зауваження вона реагує різко та неадекватно. Коли в такої людини з’являється можливість випити, її настрій різко змінюється на позитивний, вона починає поводитися енергійно, бадьоро.

Оточуючим варто звернути увагу і на таку ознаку, як заперечення алкоголізму. Залежна людина всіляко виправдовує вживання спиртних напоїв. У неї завжди напоготові «вагомі причини», щоб випити. Для цього використовується будь-яка можливість: похід у гості, вихідний або свято, день народження або поминання… Підійде будь-який соціальний привід, щоб замаскувати свою тягу до спиртних напоїв, хворобливу залежність. Усі помисли алкоголіка крутяться довкола ідеї випити, щоб зняти напругу.

До наркоманії відносять захворювання, обумовлені прийомом наркотичних засобів і психотропних речовин, які згодом викликають психічну та фізичну залежність. Особливо тривожною тенденцією є поширення цієї хвороби серед підлітків і молоді. Напевно, всі батьки хоч раз, та задавалися питанням: «Чи не вживає моя дитина наркотики?» Щоб мати на нього достовірну відповідь, краще всього, звичайно, зробити лабораторні аналізи крові (сечі, слини). Однак, не завжди є така можливість. Проте відрізнити людину, що вживає наркотики, можна і за зовнішніми ознаками.

Зверніть увагу на фізіологічні ознаки: блідість або почервоніння шкіри; розширені або звужені зіниці; почервонілі або каламутні очі; незв’язна, сповільнена або прискорена мова; втрата апетиту і схуднення, а інколи – навпаки: надмірне вживання їжі; хронічний кашель; погана координація руху (похитування, спотикання); різкі скачки артеріального тиску; розлад шлунково-кишкового тракту.

Поведінкові ознаки: наростаюча скритність; дитина все пізніше лягає спати, все довше залежується в ліжку вранці. У неї з’являється сонливість або безсоння; пропадає інтерес до навчання, погіршуються пам’ять і увага, знижується успішність; збільшуються фінансові запити; з’являються нові підозрілі друзі, з якими підліток усамітнюється. Розмови між ними ведуться пошепки, з уживанням незрозумілих фраз; з’являється неохайність у зовнішньому вигляді. До того ж підліток починає носити одяг із довгими рукавами, щоб приховати сліди від ін’єкцій на руках, дитина стає виверткою, брехливою, не відповідає на прямі запитання.

Профілактика алкоголізму та наркоманії – складне завдання. Ефективне його рішення можливе лише за умови системної роботи, яка починається з правильного виховання на ранніх етапах розвитку особи. На рівні держави необхідний комплексний підхід, що об’єднує такі чинники, як створення антиалкогольної та протинаркотичної реклами, проведення роз’яснювальної роботи (лекцій на підприємствах і в школах, виступів у засобах масової інформації), активне виявлення осіб, що страждають алкоголізмом і наркоманією, та їх лікування.

Андрій   ГРИГОРАЩУК,

лікар-нарколог І категорії Кам’янської центральної районної лікарні.