Дотримання здорового способу життя

Вести здоровий спосіб життя – це означає мати спеціальні знання про те, що є корисним, а що ні, як необхідно дисциплінувати себе, складати правильний режим дня, а також виконувати спеціальні процедури та вживати правильну їжу.

Варто зазначити, що здоровий спосіб життя не має на увазі дії під копірку чи сліпе наслідування інструкцій, оскільки кожна людина бажає дотримуватися власних основних принципів, які впливають на тривалість життя та його якість, вона задовольняє свої індивідуальні потреби та особливості. Згідно з проведеним дослідженням за участю понад 125 тисяч осіб, за якими спостерігали впродовж 30 років, виявилося, що існує п’ять факторів ризику. До них належать: куріння, низька фізична активність, відсутність здорової дієти, вживання понад 15 г чистого спирту в перерахунку на чистий спирт алкоголю на добу, індекс маси тіла нижчий за 18,5 і вищий за 24,5.

Найпростіші дії, спрямовані на поліпшення самопочуття, такі як заняття спортом, помірне і збалансоване харчування, часто стають для людини недосяжними. Завжди знайдеться причина, щоб щось відкласти «на потім». Однак необхідно розуміти, що «потім» може не настати ніколи.

Усі ми знаємо, що треба зважитись і розпочати! Залишилося поставити запитання: як і коли? І єдино правильною відповіддю буде: тут і зараз! Якщо ми своїм непомірним харчуванням або сидінням перед екраном телевізора чи комп’ютера, відсутністю будь-якого руху доведемо свій організм до серйозної проблеми, то справитися з нею буде досить складно.

Розглянемо дві шкідливі звички: поїсти «від пуза» і полежати на дивані. Рішення напрочуд прос-те – перестань переїдати й займися спортом. Та не все так просто.

Не варто забувати, що кожен із нас має свій характер, тому підхід, наприклад, до занять спортом у людей з різним складом розуму може відрізнятися. Одному необхідно відвідувати тренування і приділяти цьому по годині й більше на день, а іншому простіше вправлятися в режимі 30 разів по дві хвилини. Тобто: один іде в зал і тренується до сьомого поту, а інший – присів, зробив нахили, пострибав, мимохідь, і так упродовж дня дістав необхідне фізичне навантаження. Отже, порада номер один – пробуйте і виробіть свій підхід, свій метод.

Порада номер два – так само індивідуально підійдіть і до вживання їжі. Наприклад, комусь для зменшення порції (під час роботи на зниження ваги) досить почати повільніше і свідоміше їсти, тобто перестати «закидатися» їжею, ковтати не пережовану страву, а іншому, коли захочеться попоїсти, простіше випити води або чаю.

Кожен повинен докласти зусиль саме для того, щоб відшукати свою методику, ту, яка сприйметься максимально легко. Якщо ви будете її дотримуватися і виконувати, результат не змусить себе чекати. Фахівці радять поступово збільшувати навантаження і так само поступово зменшувати кількість їжі. Головне – без різких переходів.

Мотивацією вам послужать п’ять основних причин для того, щоб вести ЗСЖ: збільшення тривалості життя, поліпшення його якості, можливість виглядати привабливо і покращити свою фізичну форму, економія фінансових коштів і поліпшення настрою.

Сергій   МIНАЄВ.