Катерининський парк

Катерининський парк Тирасполя – один із найбільш масштабних і грандіозних проектів, реалізованих у Придністров’ї за дорученням і під прямим контролем Президента Вадима Красносельського. Головний парк республіки побудований на честь Катерини Великої. Саме за указом російської імператриці була закладена фортеця Серединна, навколо якої згодом виросла майбутня столиця ПМР.

Ідея створення шедевру належить Президентові ПМР Вадиму Красносельському. Глава держави оголосив її у 2018 році. Проект, який спочатку багатьом здавався нереальним, цілком успішно реалізований.

Президент особисто опікувався втіленням задуму в життя. За короткі терміни пустир у самому центрі міста перетворився на сучасну зону відпочинку, естетика якої здивувала тираспольчан і гостей міста. Парк уже став улюбленим місцем придністровців – так багатолюдно на цьому клаптеві міської землі не було навіть на головні свята.

У парку побудовано каскад фонтанів, установлено безліч різних лавочок, милують зір нескінченні галявини зі збереженими деревами, зелений лабіринт, який у перспективі підніметься в живопліт. Узимку це виглядає не так яскраво, як було восени, коли парк тільки відкрили. Однак, молодь і люди старшого віку щодня знаходять привід прогулятися його чудовими алеями, зробити кілька знімків біля озера з білосніжними лебедями.

Особлива гордість – паркова зона фізичної культури та здорового способу життя. До неї увійшли поле для гри в міні-футбол, волейбол і баскетбол, бігова доріжка, майданчики для занять воркаутом і настільним тенісом, шахове поле з ростовими фігурами. Тут і кілометрова «стежка здоров’я», розбита на кілька різнопохилих ділянок, і новий ролердром, який, за задумом авторів проекту, в зимовий період трансформуватиметься в каток.

Заступник глави держадміністрації Тирасполя Микола Обручков розповідав нашому кореспондентові, що в минулому році Фонд капітальних вкладень виділив близько 15 млн рублів на його будівництво. Роботи розпочалися зі скверу де Волана. Там звели дитячий майданчик, встановили арку, замостили плиткою алею та доріжки, загальна площа яких становить понад 7 тисяч м2, посіяли декоративну траву. Спорудили та запустили в експлуатацію центральний «співучий» фонтан біля кінотеатру «Тирасполь». Його вартість досягла близько 8 млн рублів.

З січня минулого року за пам’ятником засновнику міста Олександру Суворову здійснили реконструкцію старої трибуни, змурували грот, звели чудовий виставковий центр, очистили від сміття та мулу обидва озера – одне біля патріаршої ризниці, на якому живуть лебеді, а друге – за міською гімназією. Проклали близько

5 тисяч метрів спеціальних труб для постійного поливу дерев та іншої рослинності, з’єднавши обидва озера насосами, та пробурили свердловину для поповнення озер, бо природних запасів води в них не вистачало.

Над озером збудували пірс та літню естраду. Від пам’ятника до Зеленого ринку вимостили 6 каскадних фонтанів, що підсвічуються різними кольорами в темну пору доби, та звели «плакучу» ротонду. Коли люди заходять до неї всередину, несподівано вмикається вода і починає литися з усіх боків (звичайно, теплої пори року). Близько 30 тисяч м2 плитки використали на вимощення доріжок на колишньому пустирі.

Загальна площа парку перевищує 19 гектарів. Працювали над спорудженням цієї краси десятки організацій та понад 200 осіб щоденно.

Післяслово: Як не прикро, проте останнім часом тут почастішали випадки навмисного псування об’єктів. Про це 17 лютого на черговій апаратній нараді з керівниками комунальних служб повідомив глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол.

«Вандали, хулігани – називайте їх, як хочете, але з цього виходить, що необхідно запровадити більш жорсткий контроль. По-перше, потрібно посилити патрулювання парку, по-друге, знову порушити питання про встановлення камер відеоспостереження на всій його території. Ця програма вже була розроблена, тепер настав час втілити її в життя», – зазначив столичний голова.

Ця проблема хвилює не лише правоохоронні органи, а й усіх тираспольчан, які хочуть гордитися визначними місцями свого любимого міста.

Нагадаємо, що на сьогодні в Катерининському парку триває облаштування дитячого центру атракціонів «Чудо-град», який планують відкрити до 1 червня – на День захисту дітей.

Уляна   БОНДАРЧУК.