Всесвітній день екскурсовода

21 лютого багато міст світу – особливо ті з них, які є центрами туризму, – відзначають Всесвітній день екскурсовода.

Коли з’явилася ця професія, точно сказати не можна, але очевидно, що вона пов’язана з розвитком міждержавних відносин. З тих пір, як люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста і країни, їм стало складно обходитися без допомоги професійних гідів.

Ще в середині минулого століття екскурсоводом могла відчути себе будь-яка освічена людина, знайома з історією того чи іншого міста. У цій ролі нерідко виступали філологи, вчителі історії, а також студенти відповідних факультетів. Однак у 70-х роках ХХ століття вимоги до професіоналізму гідів підвищилися, і екскурсоводами стали називати тільки людей, що пройшли спеціальну підготовку.

Нині екскурсоводів готують ті навчальні заклади, які мають спеціалізацію «Туризм». У цій ролі виступають освічені люди, що нерідко мають науковий ступінь. Ще дві неодмінних умови – знання основ психології та правильна мова.

У День екскурсовода багато міст світу проводять різноманітні заходи з нагоди свята. Наприклад, Словацьке суспільство екскурсоводів до цієї дати планує пішохідні прогулянки незвичайними маршрутами. Латвійська асоціація пропонує всім бажаючим безкоштовні екскурсії вуличками старої Риги. А в Об’єднаних Арабських Еміратах до Дня екскурсовода приурочили відкриття оглядової екскурсії по одній з найкрасивіших мечетей світу.

Російські працівники туристичної галузі також відзначають цей день. На честь свята, як правило, проводяться форуми та семінари, на яких фахівці обговорюють проблеми та перспективи своєї галузі, діляться досвідом та ідеями.

А що у нас?

У нашій республіці екскурсоводів готують на природничо-географічному факультеті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та столичному коледжі бізнесу і сервісу, після закінчення якого випускники здобувають диплом за фахом «Спеціаліст по туризму».

За радянських часів територія Придністров’я належала до найпривабливіших туристичних місць. Приїжджим у цей регіон туристам завжди подобалося аграрне багатство, м’який теплий клімат, різноманітність культурно-історичних пам’яток і прекрасні пейзажі. Річка Дністер подарувала регіону унікальний природний комплекс – рівнинні пейзажі на півдні Придністров’я поєднуються зі скелями та карстовими печерами на півночі країни.

Розпад Радянського Союзу і війна 1992 року негативно позначилися на туризмі в Придністров’ї: зменшився потік туристів, а видатні пам’ятники архітектури почали занепадати. Держава протягом усього періоду підтримує все те, що дісталося у спадок від СРСР і не дає повністю втратити туристичний потенціал регіону. Розвиваються міста, зводяться нові парки й архітектурні ансамблі, які стали приваблювати людей з багатьох країн світу. Туристична галузь оживає.

Нещодавно на державному рівні в республіці було створено Агентство з туризму – установа, яка займається популяризацією туристичної діяльності серед жителів республіки та іноземних гостей.

Головним завданням спеціалістів нової установи є більш широка інформаційна кампанія з популяризації туризму в ПМР, створення нових маршрутів, пошук цікавих місць для відпочинку, просування сільського туризму і діючих етнічних маршрутів (вірменський, німецький, польський, болгарський, молдавський тури тощо).

 В Агентстві готують релігійні та просвітницькі тури (маршрути по святих місцях і паломництво). Єпархія готова залучитися до цього напрямку. У розробці – запуск туристичних тролейбусів (Тирасполь –Бендери та по одному в кожному з цих міст).

У минулому році встановили 20 вказівників до визначних пам’яток в місті Бендери. До речі, в Бендерській фортеці агентство має намір відкрити інформаційний центр для туристів, оскільки у 2019 році комплекс відвідали 59 тисяч осіб, причому, 20 тисяч із них – іноземці.

Цікавою задумкою можна вважати створення веломаршруту в столиці: його розробляють разом із місцевою владою. Цього року профільні фахівці вже збиралися, щоб обговорити всі деталі майбутньої велосипедної траси.

Карантинні обмеження позначилися на реалізації деяких ідей. Проте Агентство в минулому році реалізувало перший інфотур у рамках промислового туризму на підприємство «Букет Молдавії». Цього року група туристів побувала на Дубоссарській ГЕС.

Минулого року через карантинні обмеження тисячі придністровців не змогли виїхати за межі своєї країни. Проте вони з радістю та приємною несподіванкою відкрили для себе свою країну, побачили її красу на власні очі, побували в місцях, куди за інших умов навіть не заглядали. Внутрішній туризм набув популярності серед людей різного віку.

Хочеться, щоб іноземці, яких приваблює наша придністровська земля, прибували до нас вже по завершенні пандемії, милувалися разом із нами чудовими парковими ансамблями, відчули на смак місцеву гостинність та різнобарвність національного колориту.

Пізнати найкращі куточки нашої багатонаціональної республіки їм допоможуть екскурсоводи, які до того часу здобудуть нові знання і розповсюджуватимуть інформацію про нас по всьому світі.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото з доступних джерел.