Рідна мова калинова…

Міжнародний день рідної мови відзначають і в Придністров’ї. У нашій республіці серед трьох офіційних мов українська посідає гідне місце. Нею послуговуються тисячі придністровців, її вивчають у дитсадках, школах і вишах. У ПМР третина населення є українцями.

Селище Маяк, що в Григоріопольському районі, можна за правом вважати маленьким куточком України. Протягом багатьох років там зберігають і розвивають культуру і традиції рідного народу корінні українці.

«У нашому селищі проживають люди різних національностей – росіяни, молдавани, українці, яких, до речі, тут 40 відсотків. У школі та дитсадках вивчається українська мова, є чимало бажаючих пізнавати українську – через пісню, гуморески, потішки, діти їх засвоюють і розмовляють», – розповіла Світлана Мороз.

Учитель української мови Світлана Мороз народилася в Одеській області, в 1995 році вона переїхала жити до Придністров’я, вийшла заміж, народила тут дітей. Нині вона продовжує славні традиції українського народу на берегах Дністра. «Наші діти знайомляться та вивчають рідну культуру через сімейні традиції. Ми часто співаємо пісні українською, під час різдвяних свят колядуємо, щедруємо. Так українська мова засвоюється невимушено і легко», – зазначила вчителька.

Не дивно, що жінка в придністровському селищі Маяк згуртувала навколо себе таких же однодумців та справжніх українців –тих, хто шанує батьківське слово. Одна з традицій сім’ї Мороз – го-тувати разом з усією сім’єю та друзями вареники. Всі збираються за загальним столом і, весело працюючи, обов’язково співають пісні, розповідають якісь легенди, цікаві притчі або читають вірші.

«Моя родина завжди спілкувалася українською, а я – російською. Вирішила здобути освіту в університеті. Так я вивчила рідну мову, познайомилася з майбутньою кумою – Світланою Мороз. Потім 13 років викладала у школі. Нині ми зберігаємо мову, як можемо. Співаємо в ансамблі української пісні, на сцені виступаємо, дітей та онуків до цієї важливої справи залучаємо», – додала Тетяна Салтикова-Краюшкіна, яка приєдналася до нашої розмови.

Таких українців, як у селищі Маяк, багато в кожному районі Придністров’я. Українство розвивається в нашій республіці – працюють українські школи та дитсадки, вивчається мова у вишах.

«У нас є чудова можливість продовжувати українські національні традиції: розвинена культура, освіта, діти вивчають українську, ми співаємо в ансамблі. Отже, забути свою рідну мову в нашій республіці просто неможливо. Я вважаю, що ми в Придністров’ї почуваємося як вдома. Тут можна пізнавати духовні скарби, моральні цінності та багату культуру свого народу, розвивати й не забувати своє», – зазначила Світлана Мороз.

У Придністров’ї представники кожної національності можуть розмовляти та розвивати свою мову. Тому 21 лютого – це важливе й особливе свято для кожного з нас.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.