Детальніше про Портал державних послуг

Портал державних послуг ПМР увійшов в життя придністровців влітку 2018 року. Ресурс є одним з етапів адміністративної реформи та важливим кроком на шляху створення в республіці «Електронного Уряду». Сьогодні населення республіки ще вчиться користуватися електронною системою.

Створення Порталу держпослуг було передбачене адміністративною реформою держави. Цей крок дає можливість прибрати зайвий паперовий документообіг. Раніше, щоб отримати необхідні документи, громадянам необхідно було додатково надавати різні довідки, попри те, що більшість інформації є в розпорядженні органів влади. За допомогою сучасних технологій маємо можливість забезпечити цей процес у будь-який час і в будь-якому місці: замовити послугу й не стояти в чергах. Умови пандемії та віддаленої роботи підтвердили, що чинний порядок зжив себе.

На сьогодні в електронному форматі (замовити й одержати) можна 36 держпослуг, і ще 44 маємо можливість замовити через Портал, а відповідь і результат дістати особисто без черг у призначений час. В електронному вигляді здійснюється реєстрація (перереєстрація) індивідуальних підприємців, видача страхового свідоцтва державного пенсійного страхування. Громадяни також можуть отримати довідку про сплату прибуткового податку, про наявність права на пільги, довідку про відсутність судимості, а ще записати дитину в дитсадок або школу. Щоб усім цим скористатися, необхідно пройти процедуру реєстрації на самому Порталі послуг.

Процедура проста і не займе багато часу. Насамперед необхідно знайти в пошуковому рядку браузера «Портал держпослуг ПМР». Придністровська система документообігу виглядає таким чином: https://uslugi.gospmr.org.

В «Особистому кабінеті» людина вводить логін, пошту і пароль, далі заповнює свої дані в поля «Прізвище» та «Ім’я». Завершує процес реєстрації на Порталі ознайомлення з умовами користування ресурсом, які необхідно «підтвердити» (в кінці сторінки). Після всього цього можна сказати, що ви тепер один із користувачів держпорталу і перед вами відкриваються нові можливості.

У розділі «Головна» міститься весь перелік відомств і послуг, що надаються. Для зручності пошуку необхідної послуги є можливість скористатися пошуковим рядком в розділі «По категоріях».

Наприклад, виникла необхідність влаштувати дитину в дитячий садок або в школу. Ця послуга належить до розділу «Міністерство просвіти ПМР», який необхідно вибрати на головній сторінці. Далі з-поміж усіх послуг відомства вибираємо пункт «Приймання в організації загальної освіти ПМР».

На початку система пропонує ознайомитися з необхідною інформацією про оплату послуги, терміни її отримання та надання необхідних документів. Варто звернути увагу, що дана послуга надається безкоштовно, але буває, що інші послуги мають певні грошові відрахування. І, безпосередньо, натискаємо «замовити послугу», щоб перейти до процедури оформлення.

Після відкриття вкладки користувач в електронному вигляді отримує бланк, який є шаблоном заяви. Його необхідно заповнити відповідними даними: паспортні дані батьків або офіційних представників, скан або фото паспорта матері, батька і свідоцтва про народження надходять у дошкільну освіту у форматі PDF. Усі ці документи маємо вдома або на руках, тобто шукати їх в інших держустановах не потрібно. Далі треба погодитися на обробку даних, підтвердити, що ознайомлені з відповідальністю за підробку документів. На цьому процес завершений, залишається тільки чекати підтвердження прийому заяви. В «Особистому кабінеті» на Порталі держпослуг можна відстежити процес обробки заяви – від подачі до отримання результату.

Дарина   КУЛАКОВА.