Через вушко голки у світ моди

Є така у світі творча професія – швачка. Ірина Бабейко працює в Тирасполі в одному зі столичних ательє саме швачкою. Для неї ця робота є улюбленою справою, якій вона присвятила своє життя і в якій творчо реалізується.

За словами Ірини, ще в п’ятому класі вона зрозуміла, що хоче у дорослому житті бути швачкою. Її рідна бабуся в роки Великої Вітчизняної війни тільки й врятувалася тим, що ремонтувала і шила одяг для всіх, кому це було потрібно, за невеликі гроші. Таким чином вона пережила ті жахливі роки, а потім, у мирний час, передала свій досвід онучці Ірині.

Дівчинка, як і майже всі дівчатка, любила наряджати ляльок, часто шила їм різні сукні й кофтинки з підручних матеріалів. З роками ця любов тільки міцніла, і моя героїня пішла вчитися до технікуму на модельєра-конструктора. Уже на другому курсі мала розряд кравця. Заочно вступила до Московського Інституту текстильної та легкої промисловості (нині це Інститут менеджменту та індустрії моди). За словами дівчини, робота швачки дуже цікава і творча, не дає занудьгувати. У середньому на день буває до шести замовлень з ремонту одягу, але не можна забувати й про спеціальні замовлення нового одягу. За словами Ірини, бувають і дуже напружені часи, коли надходить багато замовлень від людей. Найбільше їх буває під Новий рік, і тоді клієнти змушені  записуватися в чергу за тиждень і навіть за місяць.

«Пропрацювавши вже багато років, все одно кожне замовлення майстер сприймає як перше. Звичайно, все залежить від особливостей фігури людини або від артикулу тканини. Трапляються і нетрадиційні замовлення, до роботи з якими часом не знаєш, з якого боку підступитися. Так, зовсім нещодавно, до нас звернулася клієнтка з проханням пошити з ковдри пальто. Нині такі речі набирають великої популярності в індустрії моди. Завдання начебто і просте, але водночас складне. Тож не занудьгуєш, вивчаючи й практикуючи з сучасними елементами моди», – запевняє швачка.

Ірина каже, що багато людей уміють тримати голку в руках та щось шити, а от швачка повинна бути закоханою у свою справу й мати величезне терпіння.

«На особистому досвіді раджу всім охочим вибрати професію швачки вступати до Тираспольського коледжу бізнесу і сервісу, бо там є можливість практикуватися на виробництві, що дуже важливо. Також є різноманітні курси, а ще багато цікавої інформації є в спеціальних книжках та в Інтернеті», – поділилася своїм досвідом Ірина Бабейко.

Від себе додам, що вибір професії – це складний і відповідальний крок у житті кожної людини. Правильно вибрати професію – значить знайти своє місце в житті! Чого я всім абітурієнтам бажаю.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.