Спортивні підсумки 2020 року

Президент ПМР Вадим Красносельський 24 лютого заслухав звіт про діяльність Державної служби зі спорту в минулому році.

Засідання відбулося в режимі відеоконференції. З основною доповіддю виступив керівник Держслужби В’ячеслав Соколенко. За його словами, в Придністров’ї функціонує 31 заклад спортивної спрямованості та 13 республіканських спортивних федерацій. Матеріально-технічну базу фізичної культури республіки становить 291 спорудження: 7 стадіонів, 189 спортивних залів, 3 плавальних басейни, 85 площинних спортивних споруд і 7 гребних баз.

Президент звернув увагу на необхідність подальшого розширення мережі спортивних об’єктів, особливо крокової доступності, з тим, щоб можливість долучатися до масових видів спорту мали жителі кожного населеного пункту республіки. «У мікрорайонах міст і районів ми продовжимо будувати спортивні комплекси: міні-футбольне поле зі штучним покриттям, волейбольний та баскетбольний майданчики, тенісні столи, місця для гри в шахи та шашки, бігові доріжки та зони воркаута. Це абсолютно нова сторінка в розвитку спорту в ПМР»,– наголосив Глава держави. На його думку, масове залучення громадян до фізичної культури допоможе вивести придністровський спорт на новий рівень і створить міцну базу для розвитку спорту великих досягнень. Вадим Красносельський доручив розглянути можливість організувати спортивні секції з прив’язкою до місцевих спортивно-оздоровчих комплексів.

Триває робота з реконструкції, ремонту та переоснащення спортивних установ республіки. У 2020 році після капітального ремонту інфраструктури гребної бази введений в експлуатацію Бендерський Центр веслувального спорту. У планах на 2021-й – реконструкція та оснащення подібної бази в Рибниці. У всіх районах республіки тривають ремонтні роботи по відновленню діючих і створення нових спортивних зон – від невеликих фізкультурно-ігрових майданчиків до багатопрофільних спортивних комплексів.

В’ячеслав Соколенко розповів, що переважна більшість змагань як республіканського, так і міжнародного значення у 2020 році була скасована через пандемію. Проте придністровські спортсмени у звітному періоді завоювали 52 медалі на міжнародних офіційних змаганнях: 24 золотих, 12 срібних і 16 бронзових. У 2020 році 37 спортсменів здобули звання «Майстер спорту ПМР», а ще один – «Майстер спорту ПМР міжнародного класу».

Вадим Красносельський високо оцінив досягнення спортсменів і звернув увагу на необхідність поступового повернення до нормального допандемійного режиму тренувань. «Природно, дистанційне навчання у спорті не для всіх прийнятне. У деяких випадках ми спостерігали повну стагнацію тренувального процесу, припинення занять. Це недопустимо. Тому поступово повертаємося до звичної моделі, враховуючи всі карантинні обмеження та дотримання санітарних правил», – націлив Президент.

Підвищену увагу у 2020 році було приділено створенню спортивної інфраструктури для людей з інвалідністю. У різних містах республіки відкриваються спортивні та реабілітаційно-відновлювальні центри, обладнані з урахуванням потреб людей з певними обмеженнями. Робота в цьому напрямку триває.

Не оминув Президент і необхідність популяризації здорового способу життя шляхом використання можливостей інформаційної галузі та створення державної системи спортивного виховання населення. Націлив він і на відновлення у нинішньому 2021 році спортивних проектів «Сім’я Президента за здоровий спосіб життя» та «Шкіряний м’яч». Вадим Красносельський закликав керівників міст і районів до активної участі в організації та проведенні відповідних заходів.

Підбиваючи риску засідання, Президент визнав діяльність Державної служби зі спорту ПМР у 2020 році задовільною.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото IА» Новости Приднестровья».