Кремінь української літератури

Шанувальники рідного слова 25-го лютого святкують особливу дату – 150-річчя з дня народження видатної поетеси Лесі Українки. У багатьох навчальних закладах Придністров’я, де викладається українська мова, відбулися заходи, присвячені видатній письменниці. Її творчість вивчалася у школах у радянський період і дотепер входить до шкільних програм. У Бендерській українській гімназії на честь Лесі Українки провели святковий вечір.

Якщо Тарас Шевченко – батько української літератури, то Леся Українка – її мати! Про велич видатної поетеси, письменниці, перекладача, педагога говорять протягом десятиліть. «Лесю Українку переспівують, переказують, більшість свідомого суспільства знає її поезію. Та мені здається, на сьогодні Леся Українка – як ковток повітря для тих, хто розуміє поезію. Спираючись на її твори, ми говоримо з молодим поколінням, що є якийсь зв’язок у цих поколінь через творчість, поезію, через переспівування тих самих пісень, покладання їх на сучасний лад. Тобто, усучаснені діти бачать письменників минулого своїми сучасниками, що вони проживали ті самі проблеми, які є нині – як у громадському житті, так і в особистому», – розповідає завідувач кафедри української мови та літератури Бендерської української гімназії імені Котляревського Олександра Скрупченко.

Твори Лесі Українки в навчальних закладах починають вивчати ще з початкової школи й до старших класів. Письменниця посідає особливе місце в українській літературі. На святковому вечорі в Бендерській українській гімназії зібралися особливі шанувальники творчості української поетеси – школярі різного віку, яких об’єднує любов до неї. Здається, ніби вони знають все про неї – на заході учасники зустрічі ділилися цікавими фактами з життя письменниці, декламували вірші, співали пісні на слова поетеси, а також представили невеличку творчу виставу.

«Я ознайомилася з творами Лесі Українки в першому класі, це був вірш «Колискова». Ми кожного року вивчаємо її твори й пізнаємо щось нове. Я вважаю, що її вірші легкі для поняття, в неї легка мова, і нам, підліткам, вона більш зрозуміла. Взагалі ця поетеса асоціюється в мене з любов’ю до рідного краю. Також у своїх віршах вона виражала свої почуття – її вірші дуже ніжні. Особливо торкнув мене твір «До мого фортепіано». Як відомо, Леся Українка хворіла на туберкульоз кісток, і вона не могла грати на фортепіано – вона любила це, вміла, цей музичний інструмент був її найкращим другом. І вона прощається зі своїм фортепіано – це дуже сумно», – розповідає учениця 8-го класу Христина Панченко.

Захід, присвячений видатній письменниці, провели в холі, який обставили в українському стилі. На стінах встановили великі портрети з видатними поетами та письменниками різних часів. Та це не прості зображення. Педагоги проявили креативність і вирішили представити діячів української літератури в сучасному вигляді. Наприклад, Лесю Українку тут можна побачити в стильному пальто, штанах та кросівках, яка на вигляд – справжня сучасна жінка. «Довго думали як представити дітям письменників минулих століть, вони ж пішли з життя зовсім молодими людьми, вони творили у свої кращі роки, й дітям хочеться побачити їх сучасними, а не такими, які вони намальовані в підручнику вже ніби в старому віці. Школярі часто запитують: «А скільки їм було років, що вони так виглядають?». І коли кажеш, що дійсно комусь було 30 років, комусь 40 – зовсім молоді люди пішли з життя, і тепер, коли вони бачать ці портрети, ніби на сучасний лад зроблені, вони кажуть: «Вони такі цікаві, такі класні». І їм стає цікаво розглядати їхню творчість з іншої точки зору», – розповідає Олександра Скрупченко.

У рамках святкування знаменної дати в придністровських закладах, де викладається українська мова, відбулися тематичні заходи, в тому числі й онлайн – це різні вікторини, флешмоби. Письменницю люблять, шанують та поважають. До речі, в Рибниці українська середня школа з гімназичними класами має ім’я видатної поетеси. «Серед учнів та педагогів було проведено анкетування, на честь якої великої людини хотілося б назвати школу. Звичайно, була обрана Леся Українка. За приклад взяли її мужність, прагнення до саморозвитку, талановитість», – зазначила директор української середньої школи № 1 з гімназичними класами Світлана  Чоботарська.

Леся Українка і на сьогодні є національною гордістю українського народу, адже її твори актуальні й досі. Це письменниця, яка зрозуміла кожному – і юним школярам, і дорослим людям.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА

Фото з вiдкритих джерел.