Жіночий силует на тлі історії

У цьому невеликому нарисі ми спробуємо розвіяти деякі усталені міфи про становище, психологічні особливості та роль жінки в суспільстві тієї чи іншої епохи.

У первісному суспільстві між чоловіками та жінками існував суворий поділ обов’язків: чоловіки добували їжу, жінки підтримували вогнище і виховували дітей. У середні віки жінка стала Прекрасною Дамою, й чоловіки вважали за честь виконати будь-яку її примху. Раніше жінки не працювали, а перебували на утриманні чоловіків. ХХ століття принесло жінкам рівні права з чоловіками. Про ХХІ століття говорити поки що рано.

У всі часи були жінки, які залишили яскравий слід у долях людей і цілих поколінь. Їхня діяльність змінювала хід історії, їхні висловлювання ставали афоризмами, до них прислухалися королі та президенти, їх оспівували поети, ними захоплювалися художники. Вони визначали обличчя своєї країни та епохи. Що ж, спробуємо підняти завісу над часом і таємницею загадкової жіночої душі.

Героїні всіх часів і народів

Споконвіку вважалося, що змінювати й перебудовувати світ – доля чоловіків, що лише «сильній статі» під силу роль лідерів і перетворювачів. І все-таки жінки ніколи не залишалися поза історією. Своїм, особливим чином вони впливали на долі світу. Багато з них стали символами свого часу.

Це дивовижна, загадкова і зваблива цариця Єгипту Клеопатра, яка підкорила серця Цезаря і Марка Антонія. Цариця Грузії свята Тамара, яка першою в історії почала боротьбу з корупцією, полегшила долю селян, встановила в Грузії внутрішній мир і поширювала в ній християнство. Ще одна свята –національна героїня Франції, доблесна і відважна Орлеанська діва Жанна Д’Арк. У столітній війні вона була одним з командувачів французьких військ. Розумна, вольова, дипломатична Катерина Велика, яка правила російським престолом майже 35 років.

Англійська королева Єлизавета I Тюдор (1533–1603) зробила Англію володаркою морів. Це з неї почалася Великобританія –світова держава. «У мене тіло слабкої та хворої жінки, – любила говорити вона в останні роки життя, – але в мене серце короля, до того ж – короля Англії».

Китайська імператриця Цисі правила в роки найвищого розквіту Цінської імперії (1835–1908). Ця розумна і рішуча, підступна й жорстока, користолюбна і владна жінка стала всесильною правителькою. Люди тремтіли від страху у кожному випадку прояву нею невдоволення. Цисі недарма зауважувала: «Хто мені хоч раз зіпсує настрій, тому я його зіпсую на все життя». Вона не сумнівалася, що китайська цивілізація –найвище досягнення світового розвитку, що саме Китаю призначено зупинити варварську західну цивілізацію. Цисі проголосила «курс на самопосилення Китаю».

Польська і французька вчена-експериментатор, педагог, громадський діяч Марія Склодовська-Кюрі (1867–1934) – єдина у світі жінка, яка тричі була удостоєна Нобелівських премій: з фізики, хімії та історії.

Албанка Агнес Гондже Бояджіу в 1928 році добровільно прийняла постриг і у 18 років поїхала в злиденну Калькутту. Там дівчина 20 років займалася тим, що доглядала за жебраками, знедоленими, хворими та прокаженими. Це саме вона заснувала Конгрегацію Милосердя. Нині ця благодійна організація налічує близько 300 тисяч членів у 80 країнах світу – глобальну мережу дитячих будинків, притулків, лікарень, лепрозоріїв. Світові вона відома як мати Тереза.

Біографія залізної леді Маргарет Тетчер – це історія успіху. Вона – прем’єр-міністр Великобританії з 1979 до 1990 рр., володарка Вищого лицарського ордена Великобританії, сильна особистість, яка домоглася поставлених цілей.

Багато великих жінок і серед наших співвітчизниць. Це рівноапостольна княгиня Ольга і непримиренна Марфа-Посадниця, вчені Катерина Дашкова і Софія Ковалевська, письменниця Леся Українка, державний і громадський діяч Надія Крупська, Герої Радянського Союзу Людмила Павличенко і Поліна Осипенко, перша у світі жінка, яка полетіла в космос, Валентина Терешкова.

Придністровські жінки –це особлива доля

«Придністровські жінки – це особлива доля. Вродливі, безмірно добрі, горді й дужі в боротьбі за життя нашого народу. І якби ви не були саме такими, то, без сумнівів, життя нашого народу склалося б по-іншому. Жінки Придністров’я – берегині наших головних цінностей». Ці слова в тепер уже далекому 2007 році сказав перший Президент ПМР Ігор Смирнов.

У світовій історії, мабуть, не було таких прикладів, коли доля будь-якої держави круто змінювалася під впливом не легендарних жінок-одиначок, а масового руху далеких від політики й керування державою простих мешканок республіки. Та у Придністров’ї було саме так. Імена цих жінок усім добре відомі, перераховувати їх не будемо. Ім’я їм – жіночий страйковий комітет на чолі з жінкою з величезним серцем Галиною Андрєєвою.

«Дорогі наші чоловіки, – написала вона у своїй книзі «Жінки Придністров’я», – всі ми, ваші матері, дружини, подруги та дочки, прекрасно знаємо: без вас нічого ми самі не змогли б зробити. Ми завжди й у всьому відчували вашу допомогу і підтримку. Ми завжди знали, що в Придністров’ї не перевелися мужики, здатні стати на захист Вітчизни. Та і ви повинні знати – придністровські жінки гідні вас! Ми не зазіхаємо на вашу славу, ми продовжуємо її! Ви – надійний щит республіки. Ми – ваш надійний тил. У критичний момент материнський інстинкт велить нам виходити на передові рубежі. Тільки й усього…».

Втім, одним жіночим страйккомом відомі жінки Придністров’я не закінчуються. Ми не можемо не згадати директора Тираспольського швейного об’єднання ім. 40 років ВЛКСМ Валентину Соловйову. Вона – Герой Соціалістичної Праці, кавалер шести орденів, депутат Рад різних рівнів, почесний громадянин Тирасполя. В одному ряду з нею засновниця і головний режисер Республіканського театру драми та комедії Надія Аронецька, педагог Світлана Крупко, сьогоднішні політики й керівники Галина Антюфєєва, Олена Городецька, Тетяна Долішня, Олена Куліченко. А скільки їх, найдостойніших придністровських жінок, які не мають гучних посад і високих нагород. «Немає їм числа». А ім’я їм – жінки Придністров’я!

Вітання замість висновку

Наша портретна галерея вийде нескінченною, тому що кожен читач може додати в неї імена жінок – об’єктів свого поклоніння і захоплення. Щороку на початку весни ми, чоловіки, говоримо вам слова вдячності, компліменти, благословляємо долю і Бога за те, що ви у нас є. І кожного разу в цей ранній весняний час розуміємо, як мало означають навіть найщиріші слова подяки за вашу любов і турботу, за вашу самовіддану працю.

Зовсім не випадково жінка співзвучна з весною, з пробудженням природи, з прагненням жити. Ніжність, доброта, щирість – все це те, що дозволяє вам бути чуйними матерями й бабусями. Напористість і логічний розум, талант управлінця – це те, що дозволяє нашій жінці брати активну участь у політичному житті, працювати на виробництві, в бізнесі. Допитливий розум, аналітичні здібності й нестандартне мислення характеризують жінок, які знайшли себе у творчій або науковій роботі. І все це оповите жіночою любов’ю.

Та одягаєте ви військову форму, медичний халат, мундир прокурора, мантію судді чи сидите за комп’ютером, за кермом, стоїте за прилавком чи за верстатом –всюди й завжди ви залишаєтеся для нас найкрасивішими, найулюбленішими та найбажанішими. З вами пов’язані наші найкращі устремління.

Будьте ж завжди здорові та життєрадісні. Нехай ваші близькі й дорогі люди зігрівають вас своїм теплом. Нехай радують своїми успіхами діти й онуки. Нехай завжди буде мир і спокій на нашій землі. А ми, чоловіки, зробимо все для того, щоб ви були щасливі. Зі святом вас весни, життя і Жінки!

Олександр   ЮШИН.

Фото з доступних джерел.