Президент Вадим Красносельський: «Усі вони – герої нашого часу»

У Придністров’ї нагородили лауреатів конкурсу «Людина року – 2020». Володарями премії стали 27 осіб. Їхні заслуги відзначили в номінаціях: «Честь і доблесть», «Підприємець року», «Громадський діяч» і ще багатьох інших. Варто зауважити, що цього разу в категорії «Медичний працівник року» названо відразу сім переможців.

Художньо-публіцистичний конкурс «Людина року» був заснований в 1996-му як щорічний. Протягом десятків років у республіці вшановують придністровців, які домоглися значних успіхів у різноманітних професійних галузях, у громадській діяльності, у благодійності, добровольчому русі. Головне завдання державного конкурсу – сформувати в суспільній свідомості образ громадянина, патріота, який зробив значний внесок у становлення та розвиток держави. Учасниками престижного змагання стають працівники та керівники організацій, установ, підприємств різних організаційно-правових форм, виконавчих органів державної влади.

У конкурсі «Людина року – 2020» нагороди вручили 27 придністровцям, які відзначилися своєю доброю справою та вагомим внеском у розвиток Придністров’я. Лауреатів визначали у 21-й номінації, до речі, цього разу переможців було на 6 чоловік більше, ніж звичайно. Тут свою роль зіграв ковідний 2020-й, адже пандемія виявила справжніх героїв нашого часу. Тих, хто був і досі залишається на передовій у боротьбі зі страшною інфекцією – це наші медики. В окремій номінації – відразу 7 лауреатів. Завідувачі інфекційними відділеннями РКЛ і Бендерської лікарні – Меланія Теішану і Марина Килар, головний лікар Слободзейського госпіталю – Олена Лапіна, медсестра Григоріопольської районної лікарні – Олена Богдан, заступники головного лікаря Рибницької та Кам’янської лікарень –Ангеліна Молдовська і Тетяна Беспалова. А також виконуюча обов’язки завідувача інфекційного відділення Дубоссарської ЦРЛ – Анастасія Зайченко. Це імена переможців у номінації «Медичний працівник року». «Напружений 2020 рік виявив нові імена, нових героїв. У номінації, щоб максимально віддати належне, у нас більше переможців. Якщо раніше перемагав один медпрацівник, названий «Людиною року», то цього разу – їх семеро. Хоча і це досить складно – вибрати кращого в кожному місті та районі. На мій погляд, усі кращі – від санітарки до головного лікаря, всі, хто працює і рятує людей, ті, хто не шкодує себе, бореться з пандемією COVID-19. Проте конкурс є конкурс», – зазначив у своєму зверненні Вадим Красносельський.

Серед нагороджених медпрацівників – молодий фахівець із Дубоссар Анастасія Зайченко, ще зовсім недавно вона закінчила інтернатуру. Коли настала пандемія, лікар залучилася до боротьби з коронавірусом. Фахівець зізнається, що здобуття звання лауреата в такому конкурсі для неї – велика честь. «Це досить хвилююча для мене, надзвичайно радісна подія. Проте, розумієш, наскільки це величезна відповідальність, адже я лікар-початківець, а вже перемогла в такому конкурсі, де було багато кандидатів. Коли працюєш – то відчуваєш тільки важкий ритм, а тут ковток чистого повітря був. Емоції взагалі зовсім інші, я дуже рада та вдячна за визнання», – розповіла в. о. завідувача інфекційного відділення Дубоссарської ЦРЛ Анастасія Зайченко.

Переможці у 21 номінації – суспільне визнання дістали кращі з кращих у своїй галузі та життєдіяльності. Переможців обрали за наступними напрямками: «Честь і доблесть», «Закон і обов’язок», «Закон і порядок», «Майстер своєї справи», «Трудова доблесть», «Кращий працівник автомобільного транспорту», «Людина року в галузі ветеринарії», «Людина своєї землі», «Громадський діяч», «Підприємець року» ,«Досягнення в спорті», «Журналіст року», «Медичний працівник року», «Милосердя», «Меценат року», «Педагог року», «Талант і визнання», «Молоде відкриття року», «Молоде досягнення року», «Доброволець року», «Волонтер року». Придністров’ю є ким пишатися. «Цього разу також вибирали волонтера та добровольця року, переможця в номінації «Відкриття року». Все це нові номінації, тому що з COVID-19 боролися не тільки лікарі. На боротьбу з пандемією відгукнулося багато громадян із різних міністерств, відомств, громадських організацій. Пересічні громадяни виявляли бажання і допомагали в боротьбі з інфекцією. Звичайно, не помітити їхню працю неможливо. Знову ж таки, потрібно було вибрати кращого з усіх того, хто, не шкодуючи себе, допомагає суспільству, піклується про ближнього. Рік був складним, але таким, що дисциплінує органи державної влади та управління, всіх громадян. Я можу точно сказати, що ми пройшли випробування у 2020 році завдяки вам – нинішнім лауреатам і всім тим, хто трудився на своєму робочому місці, хто чесно виконував свій службовий і професійний обов’язок, хто дбав про ближнього. Так треба жити й надалі, – наголосив Президент ПМР Вадим Красносельський.

У зв’язку з пандемійною ситуацією в республіці, цього року церемонія вручення нагород відбулася в незвичному форматі – переможців вшановували за місцем роботи. Перший Придністровський телеканал зібрав нагородження всіх лауреатів в одну ТВ-версію. Напередодні вона вийшла в ефір.

Нагороду в номінації «Меценат року» вручав особисто Президент, її отримала вдова Юрія Нілова – переможця конкурсу. Підприємець став лауреатом посмертно (пішов з життя 12 грудня 2020-го). Він був генеральним директором компанії «Хайтек» з 2002-го по 2020 рік. Коли настала пандемія, він не залишився осторонь – його компанія прийшла на допомогу республіці у боротьбі з коронавірусом. За особливий внесок підприємство «Хайтек» нагородили медаллю «За врятоване життя». Компанія надала засоби захисту для лікарів, ліки для госпіталів, організувала ремонт апаратів ШВЛ. «Він допомагав людям, брав участь у різноманітних соціальних проектах, на нього завжди можна було покластися, знайти підтримку в розв’язанні складних питань, він готовий був прийти на допомогу будь-якій людині. У Юрія Євгеновича було багато чудових проектів, і я, проїжджаючи по республіці, бачу плоди його праці. Людина пішла від нас, а справа його живе. Юрій Євгенович ішов на допомогу кожному, але, на жаль, себе не вберіг. Його забрала хвороба – не нова інфекція, з якою він допомагав боротися, а інша, на мій погляд, ще більш страшна недуга, при якій шансів на одужання надзвичайно мало, навіть якщо боротися. Однак, ви знаєте, він живе в наших умах, у нашій пам’яті. Я завжди з теплотою згадую про Юрія Євгеновича – не тільки як про мецената, а як про товариша, просто як про добру людину», – зазначив Глава республіки Вадим Красносельський. Нагороду з рук Президента отримала вдова Юрія Нілова – Наталія. «Від себе теж хочу висловити велику подяку за те, що Ви визнаєте результати його діяльності високим таким званням. Для нього це було б дуже приємно. Ми хотіли б, звичайно, продовжити його справу і надалі брати посильну участь у допомозі республіці. Тому, якщо від нас буде потрібна якась допомога, ми будемо раді допомогти», – зазначила Наталія Нілова.

Цього року пандемія змінила формат церемонії нагородження лауреатів: замість живого концерту та святкових урочистостей вийшла телевізійна версія державного конкурсу. До речі, разом з родиною нагородження переможців в ефірі Першого Придністровського телеканалу дивився також і Президент ПМР Вадим Красносельський. «Протягом багатьох років у Придністров’ї проводиться конкурс «Людина року». За його підсумками вшановують кращих у професії, в покликанні. Так і нинішнього 2021 року. На жаль, пандемія внесла свої корективи, й ми змушенні вшановувати наших переможців віддалено. Проте республіка жила, люди працювали й гідно проявляли себе. У деяких галузях життєдіяльності навіть набагато більше, ніж в інші роки. Чому так? Тому що 2020-й був роком випробувань для республіки, став роком боротьби з пандемією, роком порятунку життя людей», – наголосив Глава держави.

Статуетка, медаль і диплом переможця конкурсу – як символи визнання придністровського народу. Добрі справи 27 жителів республіки назавжди увійдуть в історію нашої держави. Герої нашого часу стали справжнім прикладом для молодого покоління. Це люди, на яких варто рівнятися.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IА » Новости Приднестровья».