Червона книга – сигнал для рятування природи

У Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів 1 березня відбулася презентація другого видання Червоної книги ПМР.

Ідея створення Червоної книги належить Міжнародному союзу охорони природи (МСОП) під егідою ЮНЕСКО.

Перше видання Червоної книги МСОП вийшло у світ 1963 року. Воно охоплює тваринний і рослинний світ у глобальному масштабі й містить рекомендації з охорони, адресовані країнам і урядам, на території яких склалася загрозлива ситуація для видів, які можуть зникнути. Рекомендації мають загальний характер. Тому необхідним доповненням до червоних книг МСОП стали регіональні червоні книги. Попередником Червоної книги ПМР можна вважати Постанову Уряду ПМР № 255 від 30 вересня 1994 року «Про взяття під державну охорону природних об’єктів і комплексів на території ПМР».

Указом Президента ПМР № 328 від 19 травня 2009 року була заснована перша Червона книга ПМР.

Червона книга Придністров’я містить відомості про 84 види флори та 157 видів фауни краю, які потребують особливої охорони. Під час відбору об’єктів рослинного і тваринного світу для занесення до Червоної книги її укладачі керувалися рядом принципів. До списку включені тільки ті види, які потребують особливої охорони на всій території ПМР, що, зрозуміло, не виключає необхідності охороняти ті види, що перебувають у критичному стані лише в окремих районах республіки.

Згідно з положенням МСОП червоні книги перевидаються кожні десять років. Перше видання Червоної книги ПМР було представлене 28 травня 2010 року. Слід зазначити, що нинішнє більше у порівнянні з ним. Додалося ще 45 і 70 видів представників флори та фауни відповідно.

Як зазначалося на презентації, це загальносвітова тенденція. На жаль, кількість рідкісних і зникаючих представників рослинного і тваринного царств, які включають до нових видань Червоної книги МСОП, в її регіональні та національні аналоги, тільки зростає. Ні серед тварин, ні серед рослин, виключених із Червоної книги ПМР за ці 10 років, немає.

Презентацію відкрив кандидат сільськогосподарських наук, міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль, який очолював комісію зі створення оновленої Червоної книги. Він зазначив, що одним із важливих аспектів забезпечення сприятливого навколишнього середовища є збереження природних екосистем і ландшафтів. І важливе значення для розв’язання цих питань має видання Червоної книги ПМР. Міністр подякував укладачам і розробникам другого видання Червоної книги за їхню благородну працю з підготовки та своєчасного виходу книги у світ.

У своєму виступі заступник міністра сільського господарства і природних ресурсів Людмила Пількова зазначила: «Друге видання Червоної книги – це результат роботи великого колективу науковців нашої республіки. Червона книга є офіційним документом, що містить звід відомостей про зазначені об’єкти тваринного і рослинного світу, а також необхідні заходи щодо їх охорони та відновлення».

Декан природничо-географічного факультету Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка Сергій Філіпенко, який очолював підкомісію авторів нинішнього видання Червоної книги з фауни, зазначив, що вдалося зберегти популяцію вирезуба. До того ж вона збільшилася, а от у Європі цей вид риб, практично, вже не зустрічається.

У свою чергу, керівник рослинної підкомісії – директор НДІ екології та природних ресурсів – Віра Рущук розповіла журналістам про те, що п’ять років тому в Придністров’ї вперше було виявлено рослину родини орхідних (орхідеї) –зозулинець пурпуровий.

Над другим виданням Червоної книги ПМР, крім учених Придністровського держуніверситету і профільного НДІ, працювали також фахівці єдиного в республіці заповідника «Ягорлик» і Міністерства сільського господарства та природних ресурсів. У книзі не тільки приведено детальний опис кожного з видів, а й указані фактори, що лімітують його поширення, а головне – заходи щодо збереження і навіть відновлення видів.

Тираж другого видання Червоної книги склав усього 800 примірників, що менше на відміну від першого (1 000). Незабаром на сайті Міністерства сільського господарства й природних ресурсів у відкритому доступі охочі зможуть ознайомитися з електронною версією книги.

Презентація завершилася врученням другого видання Червоної книги ПМР її розробникам і укладачам.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО. 

Фото Міністерства сільського господарства й природних ресурсів.