Огляд останнiх рiшень Оперативного штабу

На засіданні Оперштабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу, Президент ПМР Вадим Красносельський перевірив готовність республіки до проведення вакцинації населення в разі постачання нам вакцини.

За словами міністра МВС ПМР Руслана Мови, центральний склад буде організований на базі Республіканського центру гігієни та епідеміології, де є холодильник, обладнаний спеціальною морозильною камерою, що охолоджує до -20 °С. Медиків вакцинуватимуть першими. Від працівників галузі охорони здоров’я, які бажають зробити щеплення від COVID-19, надійшла 5 041 заявка. Найближчими днями відбудуться навчальні семінари, організовані для ознайомлення з порядком проведення вакцинації. Участь у лекційних заняттях візьмуть представники Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Говорили також і про традиційні весняні свята. Фестиваль «Мерцішор» все-таки відбувається. Керівниками держадміністрацій районів і міст, а також профільних служб розроблено плани заходів з урахуванням карантинних вимог та особливостей ситуації. Дозволено організовувати концерти й зустрічі на відкритих майданчиках і в приміщеннях, але з жорстким контролем дотримання норм санітарно-епідеміологічної безпеки.

Придністров’я проведе і травневий військовий парад, присвячений Дню Перемоги. Силовим структурам доручено готувати особовий склад і техніку. Щодо ходу Безсмертного полку та організації 9 травня польових кухонь остаточне рішення буде прийняте ближче до святкової дати – в залежності від обстановки. В існуючих реаліях Вадим Красносельський вважає за доцільне відмовитися від цих масових заходів.

На засіданні Оперштабу також були озвучені статистика і динаміка показників, пов’язаних із поширенням COVID-19. За словами Руслана Мови, упродовж лютого досліджено 14 279 проб біоматеріалів (у середньому 510 одиниць на добу –це трохи менше, ніж у січні, й удвічі менше грудневого показника середньодобового тестування). У 18 % випадків наявність інфекції підтверджена (в січні та грудні захворювання підтверджувалося у 25 % і 35 % випадків відповідно).

Негативно позначилася на лютневій статистиці захворюваність серед ув’язнених. Усього в установах ДСВП виявлено 346 випадків інфікування COVID-19. 259 хворих успішно пройшли лікування. Що стосується смертності серед носіїв інфекції, то в лютому вона була набагато нижчою, ніж за два попередні місяці (лютий – 63 померлих, січень – 153, грудень – 214).

Якщо говорити про «найсвіжіші» дані, то протягом кількох останніх днів спостерігалося помітне зростання захворюваності COVID-19 серед придністровців. З огляду на негативну ситуацію в сусідніх державах, санітарній службі ПМР доручено проаналізувати санітарно-епідеміологічні норми, що є чинними на сьогодні, й у разі необхідності актуалізувати всі приписи та обмеження.

У ході робочої дискусії Вадим Красносельський підкреслив, що за найменших ознак погіршення стану хворих на коронавірус, які перебувають на домашньому лікуванні, їх потрібно в обов’язковому порядку переводити в стаціонари. Можливість така є: профільні госпіталі на сьогодні заповнені на 53 %.

Говорив Президент і про майбутню вакцинацію населення, зазначивши, що головний її принцип – добровільність. До того ж, украй важливо пам’ятати про протипоказання до щеплення від коронавірусу. МОЗ доручено сформувати перелік протипоказань і довести цю інформацію до всіх, хто буде залучений до процесу вакцинації громадян.

Обговорювали на нараді забезпеченість системи охорони здоров’я потрібними медпрепаратами та засобами захисту. В цьому у нас дефіциту немає. Вистачає й антигентестів, на складі відомства їх є у наявності 86 850 одиниць.

Говорили також про навчальний процес в умовах пандемії. Президенту доповіли, що на цей час через карантин закрито 45 класів і 12 груп дитячих садків. Вадим Красносельський порушив питання про допустиму наповнюваність класів і наголосив, що цей аспект в умовах пандемії має особливу значущість, а також звернув увагу на те, що є у нас  і серйозно переповнені класи. Санепідслужбі доручено провести по всій республіці перевірки щодо наповнюваності груп і класів.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.