Наша пам’ять жива

Третю спробу захопити Дубоссари влада Молдови зробила 29 років тому. У перші дні березня в місті загинули засновник Дубоссарського міського відділу внутрішніх справ ПМР Iгор Сипченко і козак-доброволець Михайло Зубков.

Відтоді щороку 2 березня біля будинку, на якому встановлено меморіальну плиту Ігорю Сипченку, та біля гранітного знака навпроти будівлі міліції проводяться пам’ятні заходи. Цього дня жителі міста також поклали квіти до місць поховання захисників республіки.

У заході на Меморіалі Військової Слави взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, заступник Голови Уряду Станіслав Касап, глава державної адміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари Руслан Чабан, голова Ради народних депутатів Олександр Коломицев, керівники та представники органів державної влади республіки, представники громадських організацій.

У спілкуванні з захисниками Придністров’я і журналістами Президент підкреслив, що не поділяє нав’язану деякими політиками Молдови думку про те, що треба забути минуле, змиритися і жити майбутнім. Він нагадав, що за майже три десятиліття ніхто не взяв на себе відповідальність за злочини початку 90-х років минулого століття, вчинені молдовськими націоналістами на придністровській землі. «Але ми все добре пам’ятаємо», – підсумував він.

У 2017 році указом Президента день 2 березня був внесений до республіканського переліку пам’ятних дат як День початку відбиття широкомасштабної агресії Республіки Молдова проти Придністровської Молдавської Республіки.

«Це трагічна дата в історії Дубоссар. На наше місто і раніше були неодноразові напади з метою його захоплення. У ніч з 1 на 2 березня була спланована провокація, яка потягла за собою початок широкомасштабних збройних дій Молдови проти Придністров’я. Нашу республіку хотіли розірвати на частини, але Дубоссари залишилися нескореними, Придністров’я вистояло. У цей день ми згадуємо всіх захисників республіки, загиблих у той час і померлих уже в мирні дні після закінчення бойових дій. Світла пам’ять і вічна слава героям», – зазначив на церемонії покладання квітів глава держадміністрації Дубоссар Руслан Чабан.

Як було сказано раніше, цього ж дня жителі та гості міста зібралися біля будинку, де встановлено меморіальну плиту в пам’ять про Ігоря Сипченка. Присутні ще раз згадали події 1 березня, коли загинув начальник Дубоссарської міліції. У той фатальний день міліціонери приїхали, щоб зупинити масову бійку, яка, як потім з’ясувалося, була інспірована. З натовпу відкрили вогонь, у результаті якого офіцер був поранений, а через кілька годин помер у реанімаційному відділенні районної лікарні. Всі, хто знав Ігоря Сергійовича, говорять про нього як про палкого патріота, віддану рідному Придністров’ю людину. Він був спокійним, розважливим, чуйним, справжнім захисником Вітчизни, який згуртував однодумців, здатних у будь-яку хвилину стати на захист міста, його жителів.

Пам’ятні заходи відбулися і на місці загибелі 18-річного донського козака Михайла Зубкова. Він загинув біля будівлі міліції, коли разом з друзями прийшов на допомогу дубоссарським козакам. Вони блокували будівлю місцевого комісаріату молдовської поліції, в якій, за словами очевидців, зникли ті, хто стріляв у майора Ігоря Сипченка. У ніч на 2 березня після переговорів поліцейські здали зброю й були взяті в полон. Однак у плутанині та метушні з боку будівлі раптом відкрили стрільбу, від якої й загинув Михайло.

У цей скорботний день усі присутні на заході поклали квіти до підніжжя гранітного знака та вшанували пам’ять героя і разом з ним пам’ять усіх загиблих захисників Придністров’я хвилиною мовчання.

«…Війна забрала 804 життя придністровських громадян: воїнів та мирних жителів, дітей і жінок, вона принесла в придністровські сім’ї горе. Біль утрат рідних і близьких не вщухає з роками. Ми пам’ятаємо і пам’ятатимемо імена загиблих героїв, які ціною життя відстояли нашу свободу. Вічна їм пам’ять! Слава захисникам Придністров’я! Миру і добра вам, шановні придністровці!» – сказав Вадим Красносельський у своєму Зверненні у зв’язку з 29-ю річницею початку збройної агресії Молдови проти Придністров’я.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото ДА Дубосар