Підтримка населення з боку депутатів триває

Під час чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 3 березня, парламентарії ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей життєдіяльності держави.

У двох читаннях народні обранці розглянули поправки до закону «Про деякі додаткові державні заходи, спрямовані на мінімізацію негативного впливу зовнішніх економічних чинників». Законопроект розроблений депутатами Комітету з питань АПК і будівництва з огляду на те, що термін дії закону, прийнятого у 2016 році, закінчився наприкінці минулого року.

Документ передбачає, що громадяни ПМР, які ще не зареєстрували побудовані або реконструйовані з порушенням закону об’єкти, можуть це зробити до 31 грудня 2022 року. До адміністративної відповідальності вони не будуть притягуватися ще упродовж двох років. Верховна Рада пролонгувала дію будівельної амністії.

Вона стосується тих, хто, порушуючи закон, звів будову на своїй земельній ділянці або здійснив реконструкцію. Амністією можуть скористатися також громадяни, у яких виникло право на спадкування. Це можуть бути житлові будинки, дачі, господарські споруди та інші об’єкти.

Як пояснив заступник голови Комітету з питань АПК і будівництва Антон Онуфрієнко, законопроект стосується громадян, які мешкають у приватному секторі. «Якщо були якісь перепланування, то їх можна узаконити спрощеним порядком. Документ не стосується проблем багатоповерхових будинків, де перепланування спрощеним порядком може зачіпати інтереси інших жителів. Тому численні звернення громадян з проханням продовжити амністію послужили підставою для Верховної Ради ухвалити відповідну законодавчу ініціативу», – зазначив законодавець.

Народний депутат, співавтор законопроекту Борис Герман зауважив, що продовження будівельної амністії дає можливість людям дотримати норми закону. У такий спосіб не будуть накладатися додаткові штрафи на населення, і люди матимуть час погодити свою нерухомість з нормами закону.

Громадянам необхідно звернутися в держадміністрацію міста або району з заявою про застосування будівельної амністії. Потрібно пред’явити довідку про фактичні параметри будови, видану Республіканським бюро технічної інвентаризації (БТІ). Архітектурний проект при цьому не потрібен. Порядок проведення будівельної амністії визначається нормативно-правовим актом Уряду ПМР.

На пленарному засіданні народні обранці в першому читанні ухвалили також проект закону, який робить обов’язковою норму про надання фінансової, податкової та статистичної звітності в електронному вигляді.

Віднині підприємці вже можуть відправляти фінансову, податкову і статистичну звітність в електронному варіанті. Для цього в республіці створена інформаційна цифрова система «Електронна звітність», яка поки що працює в тестовому режимі. До цих пір економічні агенти та індивідуальні підприємці могли вибирати, в якому вигляді надавати свої звіти, – в цифровому або паперовому.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, фактом є те, що сьогодні необхідно рухатися в бік цифровізації всіх економічних процесів, у тому числі, діяльності суб’єктів господарювання. «Тому діяльність Уряду щодо створення системи, за якою можна буде передавати звітність в електронному вигляді, ми вважаємо дуже своєчасною. Це було побажанням наших економічних агентів, це дійсно досить актуально, це повинно спростити роботу і державних органів влади, й економічних агентів. Такі нововведення і профільний комітет, і депутати Верховної Ради завжди підтримують», – наголосив парламентарій.

Робота над документом триватиме на наступних засіданнях у режимі другого читання.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.