Захоплений учитель, ласкава мама, громадський діяч

Галині Крижанівській довелося однією з перших закладати основи викладання української мови в Придністров’ї. Трудовий шлях вона починала на своїй батьківщині – в Рашкові. Нині очолює методичне об’єднання вчителів української мови міста Рибниці та Рибницького району, а також є членом ради Товариства української культури «Поділля». Вона – відмінник народної освіти, заохочена грамотою Міністерства просвіти, Листом подяки Президента, Грамотою Президента, Подякою Посольства України в РМ.

Зі шкільної лави Галина мріяла стати вчителем. І коли в 1991 році закінчила середню школу, то територіально найближче навчатися на педагога можна було або в Молдові (молдавською мовою), або в Україні (українською мовою). Директор школи, в якій навчалася Галина, запропонував їй вступити в Кам’янець-Подільський педагогічний інститут, щоб потім повернутися і викладати українську мову та літературу на батьківщині. Так вона і вчинила.

Відтоді з кожним днем Галина тільки переконувалася у правильності свого вибору. Вона захоплено навчає школярів української мови, кожен день починаючи зі щирого «Доброго ранку!» і закінчуючи індивідуальним підходом до кожної дитини.

У неї, вчителя вищої кваліфікаційної категорії, багато творчо зацікавлених учнів. «Із задоволенням відгукуються на пропозиції взяти участь у заходах, посідають призові місця на олімпіадах. Учні серед перших як на муніципальному, так і на республіканському рівні», – розповіла Галина Олександрівна. Нещодавно чотири її учениці перемогли в міжнародному онлайн-конкурсі «Лесин день».

Педагог приділяє неабияку увагу самоосвіті. Самовдосконалюється вона не тільки в рамках курсів Придністровського інституту розвитку освіти та підвищення кваліфікації, Галина скористалася можливістю проходити аналогічні курси у Вінниці та в Одесі. На сьогодні вона освоїла і використовує у своїй роботі сучасні інтернет-технології, дистанційно на міжнародному рівні переймає досвід колег, а також ділиться з ними своїми напрацюваннями.

Навчаючи дітей української мови та літератури,  Галина Олександрівна знайомить вихованців з національними традиціями, розвиває нестандартне мислення, уяву та фантазію дітей.

Зі шкільної лави вчителька бере участь у громадській діяльності, й сьогодні вона закликає сучасну молодь бути соціально активною, брати участь у житті країни.

Так склалося, що викладачами в наших школах працюють здебільшого представниці прекрасної статі. І за чудовою традицією, кожну з них, індивідуально, напередодні Міжнародного жіночого дня з радістю привітають вдячні учні. Галину також поздоровлятимуть у сім’ї: чоловік, син і дочка. Редакція нашої газети (з якою вона співпрацює) приєднується до цих привітань!

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото автора