Дільничний терапевт – це звучить гордо

Вікторія Кучер, завідувач терапевтичного відділення Рибницької поліклініки, сприймає своїх співробітників, як велику і дружну родину. «Колектив у нас відмінний, як сім’я. Ми все одне про одного знаємо, разом сумуємо, співчуваємо, разом радіємо. Спілкуємося між собою, в першу чергу, як люди, а вже потім – як колеги», – каже Вікторія.

Її мама знала, що у дочки в школі завжди були хороші оцінки з хімії та біології, тож порадила вступати до медичного. Хоча на той час вибір стояв між хімічним і медичним факультетом, вона обрала медицину. Як пригадує сама Вікторія, професію лікаря вона обрала завдяки своєму улюбленому вчителеві з хімії – Наталії Вікторівні Романовській. Упевненості в цьому намірі додала старша двоюрідна сестра своїми розповідями про професію медика (яка вже працювала лікарем у Казахстані). Бажання допомагати людям посприяло вступу в Кишинівський медінститут.

«З самого початку роботи дільничним терапевтом усвідомила, що зробила правильний вибір у професії», – розповідає лікар. Величезну допомогу на початку медичної кар’єри їй надала Людмила Шержукова, яка тоді завідувала поліклінікою. «Ця чудова людина і фахівець навчила мене планувати свій день, уважно ставитися до пацієнтів, до колег. Вчила  уважному огляду пацієнтів, пильній увазі під час постановки діагнозу і призначення лікування, тобто сприяла моєму професійному становленню», – згадує медпрацівник.

Коли її призначили на керівну посаду, звичайно, з’явилося більше відповідальності: за колектив, за організаційні моменти. Залишаючись вірною собі, своїм принципам і цінностям, вона постійно шукає можливості для здобування нових знань, для підвищення компетентності з питань охорони здоров’я, відвідує конференції в Придністров’ї та у Молдові. «Інтернет подарував нам нові можливості, – розповідає В. Кучер. – Можна дуже швидко дістати необхідну інформацію, дізнатися про нові препарати, щось уточнити у колег з інших регіонів, взяти участь у заходах медичного спрямування, які проводяться навіть дуже далеко від Придністров’я».

Нині Вікторія Михайлівна відповідає за організацію лікування ковідхворих в амбулаторних умовах (удома). Вона приймає безпосереднє рішення про госпіталізацію чи лікування вдома. На її плечах лежить створення мобільних бригад лікарів, які виїжджають до пацієнтів з захворюванням на коронавірус. Додалося багато роботи на телефоні, адже саме телефоном, так би мовити, на «гарячій лінії» вирішується дуже багато питань. Кілька разів на день медпрацівники моніторять, тобто контролюють стан хворих, у разі потреби дають рекомендації з лікування, а за погіршення стану приймають рішення про госпіталізацію.

«Кожному хворому на COVID необхідна підтримка, потрібне добре слово лікаря, його впевненість у тому, що лікування допоможе і буде успішним. Віра –половина успіху», – наголошує фахівець.

Через нашу газету Вікторія вітає всіх жінок Придністров’я з Міжнародним жіночим днем 8 Березня. Вона передає привітання своїм колегам і бажає їм весняного сонячного настрою. А своїм пацієнтам – якнайшвидшого одужання!

Дмитро   АКIНIН.

Фото автора