Онлайн-фестиваль «Водограй»

У Бендерах 25 лютого відбувся II міський фестиваль-конкурс шанувальників українського слова «Водограй». Цього разу яскраву подію присвятили творчості та 150-й річниці з Дня народження Лесі Українки.

Усі номінації учасники представляли в онлайн-форматі. Захід був організований з метою широкої пропаганди кращих зразків творчої спадщини української і всесвітньо відомої поетеси й письменниці, виявлення і підтримки молодих талановитих виконавців. Програма заходу була конкурсна, атмосфера – святкова й змагальна.

Привітала учасників фестивалю керівник міського методичного об’єднання вчителів української мови Тетяна Бєлєнька. Урочисту програму підготували вчителі та учні Бендерської гімназії № 3 імені Івана Котляревського.

На фестивалі були представлені чотири номінації: «Музичний феєрверк» (1–11 класи), «Творча майстерня» (юні художники – учні 1–5 класів; режисери, сценаристи – учні 8–11 класів), «Поетичне слово» (учні 4–9 класів) та «Круті сходинки» (учні 10-11 класів). До оргкомітету фестивалю було надіслано понад 50 заявок із різних навчальних закладів м. Бендери.

Конкурсанти «Музичного феєрверку» надіслали на електронну скриньку свої власноруч створені відео-кліпи з піснями на слова Лесі Українки. До «Творчої майстерні» надійшла найбільша кількість дитячих робіт. Крім звичайних малюнків юних художників, з’явилися твори у нових напрямках. Наприклад, сценаристи робили презентації, а режисери створювали буктрейлери (короткі відеоролики за мотивами творів Л. Українки).

У номінації «Поетичне слово» читці-декламатори зуміли довести, що Леся – борець, мислитель, філософ, геніальний митець і водночас жінка, що мала світлу й ніжну душу.

Номінація «Круті сходинки» передбачалася як онлайн-квест. До участі в ній залучилися команди учнів 10-11 класів. Завдання надсилалися в означений час на вайбер. Конкурсанти відправляли відповіді на електронну скриньку. Було запропоновано всього 5 завдань: «Хмарка слів», «Скрайбінг», «Кроссенс», «Віднайди слова», «Журналістська діяльність». Такий незвичайний конкурс дуже сподобався всім командам-учасникам. Новий нетрадиційний формат зацікавив своєю незвичайністю та інноваційним підходом.

Емоційність читців, яскраві українські народні костюми, цікаві конкурси та натхнення, з яким виконувалися вірші та пісні, перетворили дистанційний фестиваль на справжнє свято української культури. Колись Леся Українка писала: «Не знаю, чи буде хто з молодшого покоління згадувати колись про мене. Але я хотіла б на те заслужити». Сьогодні ми з повним правом можемо сказати: Леся заслужила на повагу та щиру любов нащадків.

Онлайн-фестиваль «Водограй» у Бендерах подарував юним шанувальникам можливість поринути в чарівний, багатий та милозвучний світ Лесі Українки, її чарівного поетичного слова.

Наталя   ШИЛЬКЕР,

учитель української мови та літератури.

Фото автора