Музика в камені…

Придністровський державний художній музей (ПДХМ) представив на своєму YouTube-каналі відео-есе, присвячене нашому відомому скульптору Григорію Султану. Заслужений діяч мистецтв Молдови, член Спілки художників Придністров’я працює з такими матеріалами як камінь, бронза, дерево, мармур і граніт. Його твори, до речі, прикрашають міста багатьох країн Європи.

«Музика в камені» – саме так часто описують скульптуру, адже твори майстрів здатні зворушити струни душі людини. Справжньому таланту вдається вдихнути життя в кам’яну або, наприклад, гранітну постать. «Здавалося б, камінь – холодний, бездушний, але у творах відбивається частинка душі скульптора, і глядач починає відчувати тепло рук майстра», – зазначає головний хранитель фондів ПДХМ Марина Шульженко.

Теплом своєї душі вже десятки років ділиться заслужений діяч мистецтв Молдови, член спілки художників Придністров’я Григорій Султан. У своїх скульптурах майстер відображає релігійні мотиви, міфологічні сюжети, елементи фольклору. Усі свої роботи скульптор пропускає крізь призму свого бачення цього світу.

Колеги позиціонують Григорія Андрійовича як людину талановиту, енергійну і працьовиту. А головне, що відрізняє роботи скульптора, – поезія і філософська думка. Фахівці відзначають, що народження скульптури – то процес складний, адже це своєрідне «…вживання в матерію, якийсь роман з каменем».

Особливо трепетно майстер ставиться до образу жінки, який досить часто можна бачити на його виставках. І не дарма, однією зі своїх улюблених робіт скульптор називає «Суклею». «Григорій Андрійович сам народився в селі Суклея і дуже любить свою малу батьківщину. Тому й утілює він її образ у різних матеріалах. Коли уважно споглядаєш цю цікаву скульптуру, то можна розпізнати відбиток жіночого тіла на Дністровському піску – так символічно художник відобразив два пагорби, на яких розташувалося село. Крім того, у цьому творі втілилися й образи жінки, матері й Батьківщини. Він створений автором у дереві, косауцькому камені та у бронзі. Образ незвичний, художник ніби дивиться на своє село з висоти пташиного польоту», – наголосила головний хранитель фондів ПДХМ.

Скульптора Григорія Султана цінителі мистецтва знають не тільки в Придністров’ї. Його ім’я на слуху далеко за межами нашої республіки. Майстер є частим учасником міжнародних симпозіумів та виставок в Угорщині, Росії, Білорусі та інших країнах. Його твори прикрашають сьогодні міста багатьох європейських країн. Пригадаймо також велику триметрову скульптуру під назвою «Кукутень», яка радує око мешканців та гостей міста Унгени в Молдові. «Кукутень» – це назва села, місця археологічних розкопок трипільської культури, яке до того ж славиться своїм соляним озером. Досить гарна давня легенда розповідає, що колись одну дівчину хотіли видати заміж за нелюба, і вона, щоб цього не сталося, в день свого весілля кинулася зі скелі, а озеро стало солоним від її сліз. Григорій Андрійович, натхненний цією зворушливою історією, створив образ, який так і назвав – «Кукутень». Це така витончена тендітна постать дівчини, яка у своєму пориві занурюється у хвилі озера. Незвичайна постать, дуже цікавий образ», – розповіла головний зберігач фондів ПДХМ Марина Шульженко.

Не такий, як усі, унікальний скульптор – Григорій Султан. Як усяка творча людина, майстер має свій певний стиль. Фахівці впевнені, що саме баланс гарячої душі та холодної краси каменю дарують шанувальникам мистецтва відчуття спокою й умиротворення. Що цікаво, душа скульптора однаково лежить як до великих (до кількох метрів заввишки) творів, так і до малих форм пластики.

Біографія художника й скульптора Григорія Султана, унікальні факти з життя, історія його творів, фрагменти відео-інтерв’ю одному з білоруських телеканалів – уся найцікавіша інформація про нього зібрана в одному відео-есе,  опублікованому на офіційному YouTube-каналі ПДХМ. До речі, там же можна знайти подібні есе й інших митців нашої республіки.

Марія   КРАВЕЦЬ.

 Фото: http://mfa-pmr.org/