Святом «Мерцішор» – республіка зустрічає ВЕСНУ!

У всіх містах і районах Придністров’я розпочався 10-денний міжнародний фестиваль мистецтв «Мерцішор-2021». У зв’язку з пандемією більшість заходів проходить у режимі онлайн. У Бендерах фестиваль стартував у культурно-дозвіллєвому центрі «Шовковик». Святкові номери підготував заслужений муніципальний ансамбль пісні й танцю «ПРIЄТЄНIЯ». Вперше за час карантину колектив виступив у присутності глядачів у залі. Концерт на великій сцені став справжнім святом для артистів і музикантів.

Свято кохання й добра – «Мерцішор». Традиція широко та яскраво зустрічати весну бере початок з давніх часів, коли Новий рік відзначали з приходом весни – з піснями й танцями.

Щороку в перший день весни у містах і районах Придністров’я починає свій хід Міжнародний фестиваль мистецтв «Мерцішор» – одне з улюблених загальнонародних весняних свят. На 10 днів наша республіка перетворюється на один великий концертний майданчик, де професійні артисти демонструють свою майстерність і талант. Цей рік не став винятком, хоч і трохи поміняв свій звичний формат.

У Бендерах свято почалося у КДЦ «Шовковик» з концерту під назвою «З весною в серці». Зі сцени своїми номерами радував заслужений муніципальний ансамбль «Прієтєнія». Пандемія не змогла порушити перевірену роками традицію. Концерт став першим виступом колективу в повному складі після довгострокової паузи через карантин. Артисти підготували для глядачів свої кращі номери – колоритні пісні й танці. Зі сцени звучали музичні композиції українською, молдавською, російською мовами. «Репетирували спочатку в дистанційному режимі, а за місяць до концерту «З весною в серці» відточували свою майстерність уже тут – у культурно-дозвіллєвому центрі, підготували гарні номери, різні, багатогранні композиції. Ми дуже чекали на зустріч з глядачами, шанувальниками нашої творчості, хотіли порадувати всіх своїм виступом», – зазначив артист муніципального ансамблю пісні й танцю «Прієтєнія» Олексій Балан.

Ансамбль представив 16 музичних, вокальних і танцювальних номерів – це теми любові, радості, свободи на нашій землі. Молдавську хору змінював український гопак і російська кадриль. Як символ єдності – фінальний номер програми – танець під назвою «Придністровці». У композиції виражена вся душа нашого народу. «У нас багатонаціональна країна, і всі ви прекрасно про це знаєте. Звичайно, ми шануємо традиції різних народів, які мешкають на території Придністровської Молдавської Республіки. І, звичайно, ми відзначаємо одне з найяскравіших національних свят. Мені надзвичайно приємно, що в цей день нас вітає «Прієтєнія», яка щоразу радує нас своєю творчістю та успіхами. Бажаю колективу в майбутньому досягнення нових висот. Від імені держадміністрації міста Бендери щиро вітаю всіх присутніх з першим днем весни, з чудовим святом «Мерцішор»! Бажаю вам, миру, добра, гарної долі, сімейного затишку та міцного здоров’я», – звернулася до учасників фестивалю заступник глави держадміністрації міста Бендери з соціальних питань Світлана Познанська.

Фестиваль відбувся без аншлагу, у зв’язку з санітарними вимогами – пандемія ще не відступила, тому учасники заходу змушені дотримуватися запобіжних заходів. Та сам факт концерту в «живому» форматі, де був зворотний зв’язок артистів і глядачів, став великою радістю для всіх. У залі «Шовковика» знову лунали оплески та гучне «Браво!». «Після такої довгої перерви через пандемію дуже приємно бути присутнім на концерті. Масу задоволення дістаємо. Просто душа розгорнулася, як то кажуть, і повільно згортається», – зазначила одна з глядачок святкового заходу. «Я дуже радий, що потрапив на цей фестиваль, мені сподобалися концертні номери, все було дуже колоритно, зворушливо, особливо вразили танці різних народів. Мені здається, що завдяки творчості можна зрозуміти душу того чи іншого народу, доторкнутися до культури та історії. Величезне враження справив колектив «Прієтєнія». Від щирого серця бажаю артистам здоров’я, всіх благ!», –ділиться бендерчанин – гість фестивалю.

Тим, хто не побачив живий концерт заслуженого муніципального ансамблю пісні й танцю «Прієтєнія», не варто засмучуватися. Весь захід транслювався у прямому ефірі в соціальних мережах Бендерського КДЦ «Шовковик». Запис фестивалю зберігся й на офіційній сторінці в «Однокласниках». Тож поринайте у святкову атмосферу в будь-який час.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото: Вiктор Бричак.